Το Wine υποστηρίζει πλέον το Android και οι Windows εφαρμογές έρχονται σιγά σιγά στο κινητό μας!


Αν ασχολείσαι με το Linux τότε σίγουρα γνωρίζεις το Wine, την εφαρμογή που σου επιτρέπει να τρέξεις εφαρμογές του Windows στο Linux PC σου. Αυτό το εξαιρετικά βοηθητικό εργαλείο βρήκε επιτέλους το δρόμο του προς το Android και θα μας επιτρέψει στο άμεσο μέλλον να έχουμε όποιο Windows πρόγραμμα θέλουμε στον Android υπολογιστή μας.

Το Wine δημιουργήθηκε το μακρινό πλέον 1993 για να κάνει τη μετάβασή μας από το Windows στο Linux πιο ομαλή. Ο λόγος είναι γιατί υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη προγράμματα τα οποία τρέχουν μόνο σε Windows και το Wine δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να τα τρέξουμε όχι μόνο στο Linux, αλλά σε όλα τα Unix-based λειτουργικά συστήματα, όπως το BSD, το Solaris και το MacOS.

Με τη βοήθεια της εταιρίας Codeweavers, η οποία διαθέτει ήδη μία παρόμοια λύση με την ονομασία Crossover, το Wine μπορεί πλέον να εγκατασταθεί σε Android με ARM ή x86 επεξεργαστές. Θεωρητικά αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον θα μπορούμε να τρέξουμε τις Windows εφαρμογές που θέλουμε στο Android αλλά και στο Chrome OS και χρησιμοποιούμε μελλοντικό χρόνο γιατί προς το παρόν η εφαρμογή ίσα που τρέχει σε μερικές μόνο συσκευές.


Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η υποστήριξη για συσκευές με ARM επεξεργαστή είναι προς το παρόν για προγράμματα που έχουν δημιουργηθεί για την ARM έκδοση του Windows (Windows RT), δεν μπορούμε δηλαδή να τρέξουμε κανονικά προγράμματα. Οι δημιουργοί του όμως δουλεύουν ήδη για να παντρέψουν το Wine με το QEMU και να μας προσφέρουν μία πραγματική υποστήριξη προς όλη την πλατφόρμα του Windows.

Μπορεί να είναι νωρίς ακόμη, έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το Wine στο Android και το Chrome OS, κατεβάζοντας τη σωστή έκδοση από την επίσημη σελίδα του.


Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter