Nokia Steel review | Το πρώτο ρολόι που συνδυάζει ιδανικά το ''smart'' με το ''watch''


Τα smartwatch δε μας έχουν πείσει μέχρι σήμερα, κυρίως γιατί έχουν πρόβλημα ταυτότητας. Κάποια από αυτά προσπαθούν χωρίς επιτυχία να αντικαταστήσουν το smartphone, κάποια άλλα θέλουν να λέγονται fitness tracker, αλλά δε σου επιτρέπουν να τα φοράς παντού, όπως για παράδειγμα στην πισίνα και κάποια άλλα μοιάζουν με κανονικά ρολόγια, αλλά πρέπει να τα φορτίζεις κάθε μέρα. Το Nokia Steel διαφέρει, καθώς συνδυάζει με σωστό και όμορφο τρόπο το "smart" με το "watch", προσφέροντάς μας την καλύτερη μίξη και των δύο κόσμων.

Πέρα από το γεγονός ότι τα σημερινά smartwatch δεν προσφέρουν και πολλές λειτουργίες, καθώς τα χρησιμοποιούμε κυρίως ως fitness tracker, αυτό που δε μου αρέσει περισσότερο είναι η έλλειψη του στυλ. Η μεγάλη πλειοψηφία των κατασκευαστών προσπαθούν να παντρέψουν την ψηφιακή οθόνη με ένα κλασικό design, το οποίο στην πράξη δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ιδέα όμως της Nokia διαφέρει.

Η εταιρία από τη Φινλανδία αποφάσισε να φτιάξει πρωτίστως ένα ρολόι, το οποίο θα φοριέται σε όλες τις περιστάσεις και μετά ένα fitness tracker που θα μας προσφέρει δεδομένα από τις δραστηριότητές μας. Το Nokia Steel λοιπόν είναι ένα smartwatch που δε μοιάζει με κανένα άλλο, καθώς έχει προσωπικότητα και κυρίως δεν... "κουράζει" τον ιδιοκτήτη του.



Ένα απλό ρολόι στην όψη

Εκ πρώτης όψεως το Steel δε σου δίνει καμιά εντύπωση "εξυπνάδας". Το μινιμαλιστικό του καντράν, οι αναλογικοί του δείκτες και το απλό του σουλούπι δε θυμίζουν σε τίποτα τα σημερινά smartwatch. Είναι φτιαγμένο από ανοξείδωτο ατσάλι και αντέχει σε πίεση έως και πέντε ατμόσφαιρες, κάτι που σημαίνει ότι μπορείς να το πάρεις μαζί σου σε μακροβούτια βάθους 50 μέτρων! Για αυτό το λόγο και το λουράκι του είναι φτιαγμένο από σιλικόνη, για να αντέχει στο νερό, αλλά μας δίνεται η δυνατότητα να το αλλάξουμε με κάποιο δερμάτινο, αν θέλουμε να το μετατρέψουμε σε κάτι πιο κλασάτο.

Το καντράν του βγαίνει σε λευκή και μαύρη απόχρωση, με τη μεν να παραπέμπει στο γυναικείο και τη δε στο ανδρικό φύλλο. Οι δύο βασικοί του δείκτες μας δείχνουν την ώρα, ενώ ο δευτερεύων μας ενημερώνει για το πόσο κοντά βρισκόμαστε στον ημερήσιο στόχο που έχουμε βάλει. Θα έρθουμε σε αυτό σε λίγο.


Το design του είναι καθαρό καθώς δεν υπάρχουν πουθενά πλήκτρα και άλλοι ρυθμιστές και αν αναρωτιέστε πώς ρυθμίζεται η ώρα, αυτό γίνεται με τη σύνδεση στο κινητό τηλέφωνο, μέσω Blueooth! Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς ως γνωστόν, τα μηχανικά ρολόγια χάνουν κάθε χρόνο μερικά δευτερόλεπτα. Το συγκεκριμένο σίγουρα δε διαφέρει αλλά συνδέοντάς το έστω μια φορά την ημέρα για να το συγχρονίσουμε με την εφαρμογή του, η ώρα έρχεται και πάλι στα ίσια της. Επίσης για όσους ταξιδεύουν συχνά στο εξωτερικό και έχουν ρυθμίσει το κινητό τους να αλλάζει αυτόματα την ώρα σύμφωνα με τη ζώνη στην οποία βρίσκονται, θα χαρούν να δουν ότι η ώρα αλλάζει αυτόματα και στο ρολόι!

Η επιλογή των χρωμάτων ειδικά στα “limited” μοντέλα είναι τέλος μέσα στα δικά μου γούστα, καθώς το ροζ-χρυσό με γκρι λουράκι για το γυναικείο και το μαύρο με καφέ λουράκι για το ανδρικό, είναι πανέμορφα.


Διαφήμιση
Διαφήμιση

Είναι έξυπνο και δεν του φαίνεται!

Μπορεί λοιπόν να μοιάζει με ένα απλό ρολόι, αλλά μόλις δεις το "Nokia" χαραγμένο επάνω του, αρχίζεις και ψιλιάζεσαι ότι κάτι κρύβει. Όλα όπως είπαμε έχουν να κάνουν με το δευτερεύοντα δείκτη, ο οποίος μας δείχνει απλά αν έχουμε πιάσει το στόχο της ημέρας. Δε σε γεμίζει δηλαδή με άπειρες πληροφορίες για την απόσταση που έχεις διανύσει, τα βήματα που έχεις κάνει ή τις θερμίδες που έκαψες. Όχι ότι δεν μπορεί να σε ενημερώσει για όλα αυτά, απλά θα πρέπει να ανοίξεις την εφαρμογή για να τα δεις.

Μετράει λοιπόν τα βήματα και την απόσταση που διανύουμε, ενώ μπορεί να αναγνωρίσει αν περπατάμε, αν τρέχουμε ή αν κολυμπάμε! Ιδιαίτερα σημαντικό αυτό το τελευταίο, το οποίο σου επιτρέπει να το φοράς ξέγνοιαστα 24 ώρες τη μέρα, χωρίς να σε νοιάζει αν θα βραχεί στο μπάνιο, την πισίνα ή στη θάλασσα.


Μιας και μιλήσαμε για εικοσιτετράωρη χρήση, το Nokia Steel μπορεί να κάνει κάτι και την ώρα που κοιμόμαστε. Αναγνωρίζει λοιπόν πότε είμαστε σε βαθύ και πότε σε ελαφρύ ύπνο, ενημερώνοντάς μας για την ποιότητα του ύπνου που κάνουμε, ενώ μπορεί επίσης να μας ξυπνήσει μέσω δόνησης την κατάλληλη στιγμή, αν ρυθμίσουμε το ξυπνητήρι στην εφαρμογή του.

Τώρα με όλα αυτά θα αναρωτιέσαι κάθε πότε πρέπει να το φορτίζεις; Ποτέ! Η μπαταρία του είναι ίδια με αυτές τις πλακέ που βρίσκουμε στα περισσότερα ρολόγια και θα εξαντληθεί σε οκτώ μήνες περίπου. Εδώ βρίσκεται και το μοναδικό κατά τη γνώμη μου μειονέκτημα του Nokia Steel, καθώς θα πρέπει να τυπώσεις τις οδηγίες της Nokia, να πας στο ρολογά της γειτονιάς σου και να ζητήσεις να σου την αλλάξει. Ο λόγος είναι γιατί αν το κάνεις μόνος σου ενδέχεται να χαλάσεις τη στεγανοποίηση, αλλά αν πιάνουν τα χέρια σου μπορείς να το δοκιμάσεις. Προσωπικά θα το κάνω μόνος μου όταν έρθει η ώρα.


Steel HR αν θέλεις το κάτι παραπάνω

Αν σου αρέσει το Steel αλλά θα ήθελες το κάτι παραπάνω, η Nokia διαθέτει άλλη μία πρόταση με την ονομασία Steel HR. Αυτό το μοντέλο έχει μία μικρή OLED οθόνη, η οποία προβάλει βασικές ειδοποιήσεις από το smartphone μας, ενώ μας δείχνει και τους καρδιακούς μας παλμούς, χάρη στον αισθητήρα που έχει στο πίσω μέρος.

Αν και οι επιπλέον λειτουργίες είναι αρκετά χρήσιμες και συμπληρώνουν τη λειτουργικότητα του Steel, προσωπικά δε θα αγόραζα το Steel HR. Ο λόγος είναι γιατί η οθόνη στο δεύτερο μοντέλο χαλάει το “χαρακτήρα” της συσκευής, ο οποίος οφείλεται κυρίως στο απλό design και τους αναλογικούς δείκτες. Ένα μειονέκτημα του Steel HR είναι επίσης η μπαταρία του, η οποία χρειάζεται φόρτιση κάθε 25 μέρες. Άλλο ένα χαρακτηριστικό που το κάνει να μοιάζει περισσότερο σε ένα κοινό smartwatch.


Γιατί να το πάρεις και γιατί όχι;

Προφανώς λοιπόν το Nokia Steel δεν απευθύνεται σε όλους. Αν για παράδειγμα θέλεις ένα απλό fitness tracker και δε σε ενδιαφέρει η εμφάνιση, τότε το Xiaomi Mi Band 2 των 25 ευρώ στην Ελλάδα είναι η καλύτερη λύση. Αν πάλι θέλεις ένα ρολόι που τα κάνει όλα και δε σε νοιάζει να το φορτίζεις κάθε βράδυ, τότε το Ticwatch E των 106 ευρώ είναι η φθηνότερη καλή λύση.

Αν όμως ψάχνεις απλά για ένα όμορφο ρολόι, στο οποίο δε θα βλέπεις απλά την ώρα ή αν θέλεις το πιο στιλάτο fitness band που κυκλοφορεί στο εμπόριο, τότε το Nokia Steel είναι εξαιρετική επιλογή.

Τιμή και διαθεσιμότητα

Ψήθηκες; Αν ναι μπορείς να το παραγγείλεις από την επίσημη σελίδα της Nokia. Η αποστολή γίνεται από την Ευρώπη, οπότε δεν υπάρχουν τελωνειακά έξοδα και θα φτάσει στα χέρια σου με ΕΛΤΑ courier (πιθανότατα) εντός 10 περίπου ημερών.

Οι τιμές του Steel ξεκινούν από τα 130 ευρώ περίπου και αυξάνονται ανάλογα με το λουράκι που θα επιλέξεις, ενώ το ίδιο ισχύει και για το Steel HR, το οποίο ξεκινάει από τα 190 ευρώ.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter