Η Microsoft μετατρέπει το Android στο απόλυτο mobile λειτουργικό σύστημα για χρήστες Windows!


Είδαμε τα τελευταία 10 χρόνια ότι ο κόσμος του mobile δε χωράει και πολλά λειτουργικά συστήματα. Καλώς ή κακώς το Android και το iOS μας προσφέρουν όλα όσα χρειαζόμαστε και όλες οι υπόλοιπες προσπάθειες έπεσαν στο κενό. Μεταξύ των διεκδικητών της "πίτας" ήταν και η Microsoft, η οποία πλέον επιλέγει να μετατρέψει το Android στο απόλυτο mobile λειτουργικό σύστημα για χρήστες Windows!

Τα smartphone είναι μικροί υπολογιστές, οι οποίοι μας επιτρέπουν να παίρνουμε την εργασία μαζί μας, ακόμη και έξω από το γραφείο. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει μία λογική συνέχεια μεταξύ του smartphone και του PC, η οποία θα μας προσφέρει μια φυσιολογική μετάβαση από τη μία συσκευή στην άλλη, με μόνο περιορισμό το μέγεθος της οθόνης.

Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει πολύ καλά η Microsoft, η οποία έφτασε κοντά ακόμη και στη "Σύγκλιση" με το Windows Mobile. Δυστυχώς η επένδυσή της η οποία συνοδεύτηκε και με την εξαγορά της Nokia δεν περπάτησε, γιατί δεν έχουμε πειστεί ακόμη ότι το smartphone μπορεί να αντικαταστήσει το PC. Έτσι διάλεξε πλέον μία νέα οδό για να προωθήσει τις υπηρεσίες της στο mobile και ο... δούρειος ίππος της είναι το Android.


Software vs Hardware

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Microsoft είναι πάνω από όλα μια εταιρία λογισμικού. Αγόρασε τη Nokia για να έχει συσκευές οι οποίες θα τρέχουν το δικό της λειτουργικό σύστημα, για να προσφέρει τελικά τις υπηρεσίες της. Η Microsoft θέλει να έχουμε λογαριασμό στους server της, να χρησιμοποιούμε το Office365 και το XBOX Live, γιατί χρησιμοποιεί τη βάση χρηστών της και όχι τις συσκευές για να κερδίσει χρήματα.

Το προϊόν της λοιπόν δεν είναι ούτε τα smartphone, ούτε και το λειτουργικό σύστημα (στο mobile), αλλά οι εφαρμογές και με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η Google, η οποία δημιούργησε για εμάς το Android, προσφέροντάς το δωρεάν σε οποιονδήποτε κατασκευαστή θέλει να το χρησιμοποιήσει, αρκεί να προσθέσει και τις δικές της υπηρεσίες.

Για να προωθήσει τις υπηρεσίες της, η Microsoft έκανε τη λογική κίνηση και παράτησε το Windows Mobile του 1%, στοχεύοντας πλέον στους χρήστες Android, οι οποίοι είναι το 80% των χρηστών smartphone. Έτσι έχει φέρει όλες τις υπηρεσίες της στο Play Store και ειδικά με τον Microsoft launcher, συμπληρώνει την εξαιρετική εμπειρία χρήσης για όσους λατρεύουν το Windows υπολογιστή τους.


Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Android μετατρέπεται σε... Windows Mobile!

Η πρόσφατη δήλωση του Bill Gates ότι χρησιμοποιεί πλέον Android smartphone, ήταν απλά η επιβεβαίωση ότι η Microsoft έχει στρέψει την προσοχή της στο λειτουργικό σύστημα της Google. Η αλήθεια είναι ότι δε χρειαζόμασταν καν μια τέτοια δήλωση, αφού είχαμε δείγματα της νέας πολιτικής, από τη συνεργασία με τη Samsung, η οποία έχει προεγκατεστημένη τη σουίτα εφαρμογών MS Office στις συσκευές της, μέχρι την επένδυση στο Cyanogen OS.

Τελευταίο επεισόδιο στην ιστορία αγάπης της Microsoft προς το Android, αποτελεί και η ευθεία πώληση του Galaxy S8 από το Microsoft Store, στο οποίο παρουσιάζεται η εμπειρία χρήσης των εφαρμογών της. Μετά και την κατάρρευση της Cyanogen, ο μόνος δρόμος που απέμεινε είναι το Play Store και εκεί η Microsoft βγάζει ελεύθερα πλέον τον καλύτερό της εαυτό.

Όλες οι εφαρμογές της είναι διαθέσιμες και είναι μάλιστα τόσες πολλές που η εταιρία δημιούργησε το Microsoft Apps, ένα... Store μέσα στο Play Store για να τις βρίσκουμε ευκολότερα! Η σουίτα του Office, το Skype, το XBOX Live, το OneDrive, o Edge και το Outlook είναι μερικές από τις εφαρμογές της που αποτελούν "σήμα κατατεθέν" των Windows και διευκολύνουν το χρήστη του PC να συνεχίσει τη δουλειά του στο smartphone, χωρίς να δημιουργήσει άλλους λογαριασμούς, από αυτούς που ήδη έχει.

Ότι χρησιμοποιείς λοιπόν στον υπολογιστή του γραφείου σου, είναι πλέον διαθέσιμο όχι μόνο στο Android αλλά και στο iPhone σου. Αυτό που κάνει τη μεγάλη διαφορά όμως, είναι η ύπαρξη του Microsoft launcher στο Android, ο οποίος δένει κατά κάποιο τρόπο την όλη εμπειρία.


Ο εξαιρετικός Microsoft launcher

Μπορεί να μην είναι ο καλύτερος, μπορεί να μη φέρει τα νεότερα χαρακτηριστικά του Android, όπως ο Nova ή Action, αλλά ο Microsoft launcher είναι εξαιρετικός για όσους μοιράζουν τη ζωή τους μεταξύ Android και Windows.

Πέρα από τις δυνατότητες παραμετροποίησης, την προχωρημένη αναζήτηση και την ταχύτητά του, ο launcher της Microsoft ξεχωρίζει κυρίως για δύο πράγματα:

Το πρώτο είναι η πλαϊνή του καρτέλα στην οποία μπορούμε να δούμε με μια ματιά όλα όσα μας ενδιαφέρουν. Εκεί θα βρούμε τα mail, τις σημειώσεις, τα ραντεβού μας, τις επαφές με τις οποίες επικοινωνούμε περισσότερο, τα τελευταία έγγραφα που ανοίξαμε στο Office και ειδήσεις από την πρόσφατη επικαιρότητα. Μοιάζει φυσικά με το Google Now, αλλά μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε login με τον Microsoft λογαριασμό μας και να συγχρονίσουμε τα πάντα με τον υπολογιστή, έχοντας στην ουσία μία δευτερεύουσα οθόνη του.


Το δεύτερο είναι η "Συνέχιση σε υπολογιστή", η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε κάτι στο κινητό μας και να το συνεχίσουμε στον υπολογιστή. Με αυτή τη λειτουργία μπορούμε για παράδειγμα να βρούμε μια σελίδα στο κινητό και να τη στείλουμε στον υπολογιστή, όπου θα μας περιμένει μέχρι να επιστρέψουμε στο γραφείο. Μπορούμε επίσης να τραβήξουμε μια φωτογραφία με το κινητό και να την επεξεργαστούμε άμεσα στον υπολογιστή, ενώ μπορούμε τέλος να δουλέψουμε σε ένα αρχείο του Office και από τις δύο συσκευές.


Το μέλλον της Microsoft στο Android

Μπορεί λοιπόν η Microsoft να μην τα κατάφερε με το δικό της λειτουργικό σύστημα στις φορητές συσκευές, αλλά το "ανοιχτό" Android της δίνει πρόσφορο έδαφος για να έρθει με τις υπηρεσίες της κοντά στους χρήστες Windows. Οι εφαρμογές της δεν είναι κάτι πρωτοποριακό και μπορούμε να βρούμε αντίστοιχες υπηρεσίες από τη Google στο Android. Για αυτό το λόγο απευθύνονται μόνο στους χρήστες των Windows, οι οποίοι χρησιμοποιούν στον υπολογιστή τους αυτές τις εφαρμογές και θέλουν μία... λογική συνέχεια και στο κινητό τους.

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Microsoft δε θα ξαναπροσπαθήσει να φέρει το Windows στο mobile,  αλλά προς το παρόν αυτό που κάνει στο Android είναι η καλύτερή της προσπάθεια μέχρι σήμερα. Αυτό ίσως να συμβαίνει επειδή εδώ, είναι κατά κάποιο τρόπο φιλοξενούμενη και έτσι είναι αναγκασμένη να "παίξει" με τους όρους της Google, άσχετα αν αυτοί είναι ελαστικοί λόγω της ανοιχτής πλατφόρμας. Είδαμε τι έκανε στις τόσες εκδόσεις του Windows Mobile, όταν είχε αυτή την ελευθερία των επιλογών και σίγουρα δε θέλουμε να δούμε και πάλι κάτι παρόμοιο.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;