Η Wiko στην Ελλάδα | Αξίζει να αγοράσεις κάποιο από τα smartphone της;


Σε μία όμορφη εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας καλωσορίσαμε τη Wiko στην Ελλάδα, η οποία με τη σειρά της μας παρουσίασε τα smartphone που θα φέρει στα ελληνικά καταστήματα. Η γαλλική εταιρία, η οποία κατασκευάζει συσκευές της μικρής κατηγορίας, κάνει το άνοιγμα στη χώρα μας με επτά συσκευές και σήμερα θα δούμε ποιες από αυτές αξίζει να έχουμε υπ' όψιν μας.

Να τονίσουμε ότι τα Wiko smartphone στοχεύουν σε... μικρές τσέπες, για αυτό δε διεκδικούν δάφνες ποιότητας, καινοτομίας και design. Είναι απλά smartphone για όσους θέλουν να τσεκάρουν τα email τους, να ανταλλάσσουν δωρεάν μηνύματα μέσω chat ή να μπαίνουν στο ίντερνετ, εκτός από το να παίρνουν τηλέφωνο.

Οι συσκευές λοιπόν είναι επτά και τις χωρίζουμε σε τρεις κατηγορίες:

  • τα 3G,
  • τα Snapdragon και
  • το πανάκριβο χωρίς λόγο και αιτία.

Πριν προχωρήσετε όμως διαβάστε οπωσδήποτε 'Tα πέντε πράγματα που πρέπει να προσέξεις όταν αγοράζεις φθηνό smartphone'.

Τα 3G

Ναι καλά διαβάζετε κυκλοφορούν ακόμη 3G και όχι 4G smartphone και η Wiko φέρνει τέσσερα από αυτά στην Ελλάδα. Το Sunny, το Jerry, το Lenny 3 και το Robby έχουν όλα ένα ακόμη κοινό στοιχείο, τον MT6580 επεξεργαστή της Mediatek, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε πολύ από τα μέσα του 2015 έως τις αρχές του 2016 και σκοράρει περίπου 17.000 πόντους στο Antutu. Πολύ χαμηλότερα από τους 30.000 που έχουμε θέσει ως όριο.

Το Sunny είναι το φθηνότερο από όλα, καθώς κοστίζει 69 ευρώ και έχει μία οθόνη τεσσάρων ιντσών. Είπαμε ότι είναι μέτρια συσκευή αλλά το κυρίως πρόβλημά της είναι οι μνήμες. Με 8GB αποθηκευτικό χώρο θα έχουμε μόλις 1.5GB ελεύθερο για αρχεία και εφαρμογές, οπότε ίσα ίσα τα απαραίτητα χωράνε εκεί μέσα. Όσον αφορά τη RAM είναι στα 512MB και θα την αφήσουμε χωρίς σχόλιο...


Δεύτερο στη σειρά το Jerry το οποίο στοιχίζει 89 ευρώ και οι διαφορές του σε σχέση με το Sunny είναι η οθόνη των πέντε ιντσών και η RAM του 1GB. Και εδώ μιλάμε για ελάχιστο αποθηκευτικό χώρο, οπότε αν το αποκτήσετε να θυμάστε ότι δεν είναι για πολλές εφαρμογές.


Τρίτο τιμολογιακά το Lenny 3 το οποίο κοστίζει 99 ευρώ και η αναβάθμισή του σε σχέση με το Jerry είναι ο αποθηκευτικός χώρος των 16GB. Με αυτό το smartphone θα μπορέσεις να εγκαταστήσεις περισσότερες εφαρμογές, αλλά επειδή το Android είναι ένα multitasking λειτουργικό σύστημα, θα σου γεμίσει άμεσα τη RAM και φυσικά θα σέρνεται. Ο μόνος τρόπος λοιπόν για να το χρησιμοποιήσεις σωστά, είναι και πάλι εγκαθιστώντας λίγες εφαρμογές.


Κλείνουμε με τα 3G smartphone με το Robby το οποίο είναι ίδιο με το Lenny 3, αλλά έχει μια οθόνη 5.5 ιντσών. Αυτό είναι όλο, αλλά η τιμή του αρχίζει και ξεφεύγει στα 139 ευρώ.


Τα Snapdragon

Πάμε στη δεύτερη κατηγορία μας στην οποία ξεχωρίζουμε τα μοντέλα από το δίκτυο 4G και τους Snapdragon επεξεργαστές. Ποιοτικότεροι σίγουρα από τους αντίστοιχους της Mediatek, αλλά ας δούμε ποιους περιλαμβάνουν τα μοντέλα της Wiko.

Πρώτο στη σειρά το Freddy, το οποίο είναι στην ουσία το Jerry με Snapdragon και κοστίζει 109 ευρώ. Ο επεξεργαστής είναι συγκεκριμένα ο SD 210 των 14.000 πόντων στο Antutu και έχει το ίδιο πρόβλημα με τις μνήμες του, με τα 8GB αποθήκευσης να είναι το σημαντικότερο.


Tο δεύτερο είναι το Tommy που όλως παραδόξως δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο από το Freddy, αφού διαθέτει μία μικρή αναβάθμιση στον επεξεργαστή του. Ο λόγος για τον Snapdragon 212, ο οποίος φτάνει μεν τους 20.000 πόντους στο Antutu, αλλά στην πράξη δε θα μας προσφέρει κάτι περισσότερο. Επίσης αλμυρό στα 149 ευρώ, μια τιμή στην οποία πωλείται επίσημα στην Ελλάδα το Xiaomi Redmi 4A.


Το πανάκριβο χωρίς λόγο και αιτία

Και πάμε επιτέλους στη ναυαρχίδα μεταξύ των επτά! Το U Feel είναι μία συσκευή με οθόνη πέντε ιντσών και κάμερα της Sony, με τον αισθητήρα IMX258 που φόρεσε παλιότερα το OnePlus X και το Xiaomi Mi4c. Έχει 3GB RAM, 16GB αποθηκευτικού χώρου, αλλά φοράει τον Mediatek MT6735, έναν επεξεργαστή που σκοράρει μόλις 25.000 πόντους στο Antutu. Ειλικρινά δεν μπορώ να βρω για ποιο λόγο θα έπαιρνε κάποιος αυτό το smartphone, έναντι του Xiaomi Redmi 4X, του οποίου η επίσημη τιμή αντιπροσωπείας στην ελληνική αγορά είναι επίσης 199 ευρώ.


Ελπίζω να σας δώσαμε μία ιδέα για το περί τίνος πρόκειται και αν αξίζει η αγορά τους.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter