Το Android είναι πλέον το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα στον κόσμο και αυτοί είναι οι λόγοι της επιτυχίας του
Η στροφή μας προς τη χρήση φορητών συσκευών βάζει όπως είναι φυσικό τον υπολογιστή μας σε δεύτερη μοίρα κι έτσι η είδηση ότι το Android ξεπέρασε πλέον το Windows σε δημοτικότητα στη χρήση ίντερνετ, δεν μπορεί να μας εκπλήξει. Είναι όμως μια ευκαιρία να δούμε πού ήταν το Android πριν πέντε χρόνια, πού οδηγείται από τη Google τα επόμενα χρόνια και φυσικά πού οφείλεται η επιτυχία του.
Γνωρίζαμε ήδη ότι το Android κατείχε ποσοστό μεταξύ 80% - 85% ανάμεσα στου χρήστες φορητών συσκευών, με το υπόλοιπο 15% - 20% να ανήκει φυσικά στην Apple και το iOS. Οι δυο τους κατάφεραν την τελευταία δεκαετία να διαλύσουν στην κυριολεξία τη Nokia με το πάλαι ποτέ κραταιό Symbian, αλλά και τις προσπάθειες της Microsoft αποδεικνύοντας ότι όσα χρήματα και να διαθέσεις, αν το προϊόν σου δεν είναι καλό και λειτουργικό, ο κόσμος θα το απορρίψει.
Η συγκεκριμένη έρευνα λοιπόν δείχνει ότι πριν από ακριβώς πέντε χρόνια, το Android κατείχε μόλις το 2,4% των χρηστών που μπαίνουν στο ίντερνετ, με το Windows να έχει το "διαστημικό" 82%. Σήμερα τα ποσοστά αυτά βρίσκονται στο 37,93% για το Android και το 37,91% για το Windows, με τα δύο λειτουργικά συστήματα να δείχνουν αντίστροφες τάσεις, κάτι που σημαίνει ότι η διαφορά τους θα μεγαλώσει πολύ γρήγορα.
Ο ρόλος των παρόχων κινητής τηλεφωνίας
Πριν αναλύσουμε τις επιλογές που έφτασαν το Android εκεί που βρίσκεται σήμερα, είναι σημαντικό να πούμε ότι η αύξηση των mobile χρηστών οφείλεται επίσης και στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Μπορεί η πτώση των τιμών στην Ελλάδα να μην είναι ανάλογη του εξωτερικού, αλλά οι συνολικές παροχές έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ. Για να δώσω το προσωπικό μου παράδειγμα, πριν από ακριβώς πέντε χρόνια τα 10 ευρώ της καρτοκινητής μου έδιναν:
- 300 λεπτά ομιλίας προς όλους και
- 500MB ίντερνετ.
Σήμερα ακόμη και μετά το νέο φόρο στην κινητή τηλεφωνία που δεν μπαίνει στην τσέπη της εταιρίας, τα ίδια 10 ευρώ δίνουν πλέον:
- 400 λεπτά ομιλίας (ένα μέρος προς όλους) και
- 3GB ίντερνετ.
Η στροφή λοιπόν προς το mobile ίντερνετ, με την ταυτόχρονη επέκταση των δικτύων 4G είναι δεδομένη, οπότε λογικό είναι να έχουν αυξηθεί οι αριθμοί τους.
Πού οφείλεται η επιτυχία;
Η επιτυχία του Android δεν είναι τυχαία και οφείλεται σε μερικές καίριες αποφάσεις που πήρε η Google, ακόμη και από την πρώτη μέρα που το δημιούργησε. Μία από αυτές είναι ότι το λειτουργικό μας σύστημα βασίζεται στο Linux, το πιο πετυχημένο λογισμικό στον κόσμο, το οποίο τρέχει παντού και μπορεί να κάνει τα πάντα. Έτσι κατάφερε η Google να κάνει το Android ένα σύστημα που τρέχει σε κινητά, tablet, ρολόγια, αυτοκίνητα, τηλεοράσεις και υπολογιστές.
Αυτό συνεπάγεται φυσικά και ότι το Android είναι ανοιχτού κώδικα, κάτι που σημαίνει ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να το κατεβάσει και να το εγκαταστήσει στη δική του συσκευή, αρκεί βέβαια να έχει και τον κώδικα των μικροσυσκευών από τις οποίες αποτελείται. Λόγω αυτού καταφέραμε να δούμε τη CyanogenMod και τόσες άλλες ROM, πολλές από τις οποίες οδήγησαν ακόμη και μακριά από την ίδια τη Google. Συμπληρώστε σε αυτό και το γεγονός ότι η Google δεν κάνει licensing, το παρέχει δηλαδή δωρεάν σε όποια εταιρία θέλει να το εκμεταλλευτεί, κάτι το οποίο θεωρήθηκε "αθέμιτος ανταγωνισμός" από τους ανταγωνιστές της!!! Με αυτό το σκεπτικό και το GNU/Linux που είναι "free and open soure" προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Απλά αστείο.
Η συνταγή της επιτυχίας περιλαμβάνει ακόμη ένα κρίσιμο συστατικό που ακούει στο όνομα Open Handset Alliance. Πρόκειται για τη συμφωνία που έγινε το 2006, μεταξύ των μεγαλύτερων εταιριών παγκοσμίως για τη δημιουργία και την προστασία του Android, το οποίο εκμεταλλεύονται όλοι τους ισότιμα. Όταν λοιπόν συναντώνται εταιρίες λογισμικού, hardware και πάροχοι τηλεφωνίας στο ίδιο project, δεν είναι δυνατόν να αποτύχει. Η συμφωνία αυτή είναι τόσο δυνατή που κανείς δεν έχει αποχωρήσει μέχρι σήμερα και ενώ διάφορες εταιρίες έχουν κάνει τις εναλλακτικές τους προσπάθειες, όπως η Samsung με το Tizen OS, δεν μπορούν να κάνουν το μεγάλο βήμα για να φύγουν από το Android ή τουλάχιστον να αφιερωθούν περισσότερο στο δικό τους project.
Το μέλλον
Όλα τα παραπάνω λοιπόν μεταμόρφωσαν το Android σε αυτό που απολαμβάνουμε σήμερα και το μέλλον του δείχνει ακόμη καλύτερο. Ο λόγος είναι το DeX της Samsung που μετατρέπει το Galaxy S8 σε desktop υπολογιστή και μας δείχνει την επόμενη κορυφή που θα προσπαθήσει να κατακτήσει το Android (το είχαμε πει δυο χρόνια πριν βέβαια). Είναι επίσης το Remix Singularity που θα έρθει το καλοκαίρι και θα είναι η πρώτη ROM με τρεις launcher που θα μετατρέψει τη συσκευή μας σε smartphone, υπολογιστή και TV-box, αλλά και η είσοδος του Play Store στο Chrome OS.
Η Google γνωρίζει τέλος ότι έχει στα χέρια της την "κότα με τα χρυσά αυγά" και έτσι δεν κάθεται στη μέχρι τώρα επιτυχία του Android. Μόλις σήμερα λοιπόν μας ανακοίνωσε το PAX, μία συμφωνία ειρήνης μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων με το Android εταιριών, στην οποία όλοι τους συμφωνούν να μοιράζονται μεταξύ τους τις πατέντες τους!
Τι χρειάζεται λοιπόν για να φτάσεις στην κορυφή; Καλές βάσεις, συνεργασία και συνεχή ανάπτυξη.