Yalp Store | Πώς εγκαθιστούμε εφαρμογές από το Play Store χωρίς να το έχουμε στη συσκευή μας;


Το Android ως γνωστόν είναι ένα project της Google και όπως είναι φυσιολογικό, έχει προεγκατεστημένες πολλές από τις υπηρεσίες. Η σημαντικότερη από αυτές είναι το Play Store, από το οποίο μπορούμε να κατεβάσουμε άπειρες εφαρμογές, αλλά δεν μπορούμε να το έχουμε χωρίς την υπόλοιπη σουίτα της εταιρίας, που είτε πιάνει χώρο, είτε ξοδεύει άσκοπα την μπαταρία μας. Για όλους αυτούς λοιπόν που θέλουν το Play Store, αλλά όχι τα υπόλοιπα Google προϊόντα, η λύση είναι το Yalp Store.

Υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να έχει smartphone αλλά δε θέλει να έχει καμία σχέση με τη Google, για να αποφύγει τη συλλογή των προσωπικών του δεδομένων. Όταν όμως το 80% όσων κυκλοφορούν στην αγορά έχουν προεγκατεστημένες τις υπηρεσίες της (Android) και το υπόλοιπο 20% κοστίζει πάνω από τα 700 ευρώ (iPhone), δεν υπάρχουν επιλογές. Ευτυχώς με μία custom ROM και χωρίς να εγκαταστήσουμε τα Google Apps (Gapps), το πρόβλημα λύνεται, αλλά δυστυχώς χάνουμε την πρόσβαση στο Play Store.


Το Yalp λοιπόν είναι ένα ανοιχτού κώδικα Store, το οποίο συνδέεται στο Play Store μέσω του Google λογαριασμού μας και κατεβάζει την εφαρμογή που θέλουμε σε μορφή apk, για να την εγκαταστήσουμε χειροκίνητα. Τσεκάρει επίσης αν οι εφαρμογές που έχουμε στη συσκευή μας είναι ενημερωμένες ή όχι και μας προτείνει να τις ενημερώσουμε. Μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να επιλέξουμε αν θέλουμε να εγκαθίστανται αυτόματα οι ενημερώσεις, ενώ μπορούμε να δημιουργήσουμε και μία λίστα με εφαρμογές που δε θέλουμε να ενημερώνονται ποτέ. Το μόνο πρόβλημα που έχει είναι ότι δε μας επιτρέπει να αγοράσουμε εφαρμογές, για προφανείς λόγους, αν και τις εμφανίζει.

Είναι λοιπόν μία πολύ καλή λύση για όσους δε θέλουν ή δεν μπορούν να έχουν το Play Store και τα υπόλοιπα Google Apps στη συσκευή τους και θα το βρούμε στο F-Droid, τη νούμερο ένα υπηρεσία παροχής open source εφαρμογών στο Android. 

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter