Μηνύματα RCS | Η Google προσπαθεί να βάλει τα SMS στη ναφθαλίνη με το Android Messages


Εδώ και λίγους μήνες η Google κάνει μία προσπάθεια να πείσει τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να καταργήσουν τα SMS. Η πολύ βασική αυτή υπηρεσία δικτύου έχει πλέον εγκαταλειφθεί από τους χρήστες, κυρίως γιατί οι 160 χαρακτήρες απλού κειμένου δεν μπορούν να μας εξυπηρετήσουν εν έτη 2017. Με τον Android Messages λοιπόν ευελπιστεί να φέρει τα νέα RCS μηνύματα σε όλες τις συσκευές παγκοσμίως!

Με την ευρεία χρήση του Viber, του Facebook Messenger και άλλων εφαρμογών άμεσων μηνυμάτων, είναι λογικό να μη στέλνουμε πλέον SMS. Για μία υπηρεσία την οποία πληρώνουμε με πάγια χρέωση ανά μήνυμα, είναι αδιανόητο να μας προσφέρει λιγότερα από τα δωρεάν μηνύματα των ανταγωνιστών της κι έτσι η Google αποφάσισε να δημιουργήσει έναν Messenger, που θα υποστηρίζει τα βελτιωμένα RCS μηνύματα, πετώντας το μπαλάκι στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Τι είναι τα RCS μηνύματα;

RCS σημαίνει 'Rich Communications Services', σε απλή μετάφραση πλούσιες υπηρεσίες επικοινωνίας, κάτι που σίγουρα δεν είναι το SMS που μας επιτρέπει να στείλουμε μόνο κείμενο και μάλιστα σε 160 χαρακτήρες. Το νέο αυτό... πρωτόκολλο θα μετατρέψει την απλή εφαρμογή μηνυμάτων σε μια σύγχρονη υπηρεσία που θα μας επιτρέπει:

  • να κάνουμε ομαδικό chat, 
  • να ανταλλάσσουμε αρχεία, link και μην μηνύματα ήχου,
  • να μοιραζόμαστε την τοποθεσία μας,
  • να κάνουμε κλήσεις VoIP και βιντεοκλήσεις,
  • να δημιουργούμε blacklist
  • και άλλα πολλά.

Για να δώσουμε ένα απλό παράδειγμα, την επόμενη φορά που θα κλείσετε αεροπορικά εισιτήρια, αντί να σας έρθει το link με το boarding pass στο SMS, θα σας έρθει κατ' ευθείαν το boarding pass με όλες τις πληροφορίες και το QRcode του.


Το μπαλάκι στις εταιρίες κινητής

Τα μηνύματα αυτά ως γνωστόν είναι θέμα παρόχου και όχι συσκευής και το δύσκολο είναι να πείσει η Google τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να περάσουν στη νέα εποχή. Με τη δημιουργία του Android Messenger όμως, που θα είναι προεγκατεστημένο στα περισσότερα smartphone παγκοσμίως, υπάρχει πλέον το μέσον για να χρησιμοποιήσουμε αυτή την υπηρεσία και δε χωράνε δικαιολογίες.

Μέχρι στιγμής η Google έχει έρθει σε συμφωνία με 27 εταιρίες κινητής, μεταξύ των οποίων τη Vodafone που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και τη Deutsche Telecom η οποία είναι μέτοχος της Cosmote, άρα μπορεί να το δούμε στη χώρα μας νωρίτερα από ότι υπολογίζαμε. Πάντως αν κατεβάσετε σήμερα τον Android Messages, θα μπορέσετε να στείλετε μόνο SMS και MMS, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε επίσημες ανακοινώσεις για να το χρησιμοποιήσουμε.

Δείτε επίσης...

Psiphon 113: Η εφαρμογή που σου δίνει ελεύθερο και δωρεάν ίντερνετ από το κινητό σου (χωρίς πλάκα)

Πέντε τρόποι για να ξεκλειδώσεις τη συσκευή σου αν έχεις ξεχάσει το Μοτίβο ή το PIN

Πώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε περισσότερες εφαρμογές με ευκολία, σε όλες τις συσκευές Android

Εφαρμογές Google: Μάθετε τα μυστικά τους και πώς θα τις χρησιμοποιήσετε με επιτυχία!

Android Basics | Τι είναι Root και πώς μπορείς να το κάνεις σε οποιαδήποτε συσκευή;

Online αγορές από Κίνα | Με τη νέα μέθοδο αποστολής EU Express το δέμα μας δεν περνάει από τελωνείο

Android Basics: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το λεγόμενο brick

Πώς μπορούμε να επαναφέρουμε φωτογραφίες και άλλα αρχεία που έχουμε διαγράψει από την Android συσκευή μας;

Χρησιμοποιήστε την πλοήγηση του Google Maps στην Ελλάδα, χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ!

Android Basics: Γιατί στο Android 4.2 δεν μπορώ να μεταφέρω τις εφαρμογές μου στην SD κάρτα;