Το τέλος εποχής της CyanogenMod και η επόμενη ημέρα του Lineage OS


Δε μας προκαλεί καμιά έκπληξη το τέλος της Cyanogen, μιας εταιρίας που από την πρώτη μέρα προσπάθησε να πάρει ένα κοινοτικό project και να το μετατρέψει σε εμπόρευμα με το επιθετικό μότο "θα απομακρύνουμε το Android από τη Google". Μαζί όμως με την κατά γενική ομολογία πιο πετυχημένη ROM πεθαίνει και ο θεσμός τους γενικότερα, ο οποίος έχει προσφέρει τόσα πολλά στο οικοδόμημα του Android.

Η πανέξυπνη κίνηση της Google να δημιουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα και να επιτρέψει σε όποιον θέλει να το πάρει και να το παραμετροποιήσει, έδωσε τη δυνατότητα σε όσους δεν ήταν ευχαριστημένοι να φτιάξουν τη δική τους εκδοχή. Ένας από αυτούς ήταν ο Steve Kondik με το ψευδώνυμο Cyanogen, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει τη σημαντικότερη μέχρι σήμερα ROM.

Η επιτυχία και το τέλος της CyanogenMod

Η επιτυχία της CyanogenMod οφείλεται στο γεγονός ότι προσέφερε μία ελαφριά εκδοχή του Android, σαν αυτή της Google, ενώ διέθετε πάντα περισσότερα χαρακτηριστικά από αυτή. Το σημαντικότερο από όλα όμως και ο λόγος για τον οποίο επιβίωσε, όταν οι υπόλοιπες ROM έχασαν το κοινό τους, είναι γιατί προσέφερε υποστήριξη σε άπειρες συσκευές που είχαν από καιρό μπει στη ναφθαλίνη από τις κατασκευάστριες εταιρίες τους. Η CyanogenMod είναι ένα λαμπρό παράδειγμα open source λειτουργικού συστήματος, το οποίο δημιουργήθηκε και συντηρήθηκε από μία παγκόσμια κοινότητα, προσφέροντας ένα ανώτερης ποιότητας λειτουργικό σύστημα για όλους.

Στη Cyanogen λοιπόν έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα και μετέτρεψαν ένα χόμπι σε επάγγελμα. Οι κακές όμως επιλογές και κυρίως η τραγική πολιτική του στυλ "εμείς είμαστε και κανένας άλλος" οδήγησε στην καταστροφή της. Φυσικά το χεράκι της το έβαλε και η ίδια η Google, η οποία βελτίωσε τόσο πολύ το Android από την έκδοση 5.1 και μετά, που δεν υπήρχε πλέον λόγος να αλλάξεις ROM, παρά μόνο αν η συσκευή σου σταματούσε να αναβαθμίζεται με το εργοστασιακό firmware. Αυτό που άλλαξε επίσης είναι ότι οι Κινέζοι έκαναν στροφή όχι μόνο προς το καθαρό Android, αλλά ξεκίνησαν να δημιουργούν και τις δικές τους ROM, με μεγάλο παράδειγμα την OnePlus, η οποία για όσους θυμούνται κυκλοφόρησε το πρώτο της smartphone με Cyanogen OS.

Από το ναυάγιο της Cyanogen διασώζεται ευτυχώς ο ίδιος ο Kondik, ο οποίος πιθανότατα θα επιστρέψει στο μοντέλο της κοινοτικής ROM αλλά με νέα ονομασία, μιας και τα logo της Cyanogen είναι πλέον ιδιοκτησία της εταιρίας που άφησε πίσω του.

Η επόμενη μέρα και το Lineage OS

Η νέα ROM όπως όλα δείχνουν θα λέγεται Lineage OS και σκοπός της είναι να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε η CyanogenMod. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ξεκινάει από το μηδέν και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να φτάσει στο επίπεδο της CM, αν ποτέ τα καταφέρει.

Η CM διέθετε τρομερό wiki για πάρα πολλές συσκευές, το οποίο δεν ξαναγράφεται εύκολα, ενώ το πραγματικό πρόβλημα είναι η εύρεση server για να μπορούμε να κατεβάζουμε τη ROM. Για ένα κοινοτικό project το οποίο θεωρητικά δεν έχει έσοδα, αυτό είναι πολύ μεγάλο αγκάθι. Είναι επίσης και το θέμα όλων αυτών των developer που προσέθεταν χαρακτηριστικά και έκαναν port τη ROM σε άλλες συσκευές, οι οποίοι δύσκολα θα οργανωθούν ξανά κάτω από τη νέα στέγη.

Αυτό που παραμένει όμως είναι και το σημαντικότερο. Επειδή πρόκειται για ένα open source project, ο κώδικας της CM είναι και θα είναι διαθέσιμος για όποιον θέλει να δημιουργήσει μία νέα ROM, κάτι που φυσιολογικά θα κάνει και το Lineage OS.

Και τι γίνεται με όσες συσκευές φοράνε CM ROM;

Το κρισιμότερο ερώτημα για κάποιους είναι τι θα γίνει και με όσους φοράνε CyanogenMod στη συσκευή τους. Η απάντηση είναι ότι απλά δε θα λάβουν καμία άλλη επίσημη αναβάθμιση, αλλά αυτό σίγουρα δεν αποτελεί πρόβλημα για δύο λόγους:

  1. Γιατί αν έχεις CM στη συσκευή σου, έχεις σίγουρα πιο ενημερωμένη και ασφαλέστερη έκδοση Android από αυτή που είχες πριν.
  2. Γιατί εφόσον έχεις αλλάξεις μία φορά ROM στο κινητό σου, τότε σίγουρα μπορείς να το ξανακάνεις.

Υπάρχει επίσης πάντα το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ο κώδικας της CM και για άλλα ανεπίσημα port, ενώ αν η συσκευή που διαθέτουμε είναι από τις γνωστές, τότε πιθανότατα θα υπάρξει Lineage ROM και για αυτή.

Περισσότερες πληροφορίες δε γνωρίζουμε ακόμη φυσικά, μιας και το project έχει ζωή λίγων ημερών, αλλά υπάρχει επίσημη σελίδα την οποία μπορούμε να παρακολουθούμε για όλα τα νεότερα.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;