Επιδρομή στην Κίνα s05e04: Το Ulefone Metal είναι μια ποιοτική μετριότητα για όσους θέλουν απλά τα βασικά


Σκοπός της σειράς 'Επιδρομή στην Κίνα' είναι να δούμε από κοντά και να σχολιάσουμε οικονομικές συσκευές από την Κίνα, είτε αυτές αποτελούν εξαιρετικά καλές επιλογές, είτε είναι μεγάλες φόλες. Το Ulefone Metal που εξετάζουμε σήμερα δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο και πρόκειται για μία συσκευή για όσους δε θέλουν να ξοδέψουν πολλά, η οποία διαθέτει μια άλφα ποιότητα. Είναι λοιπόν μία 'ποιοτική μετριότητα' όπως λέει και ο τίτλος του άρθρου κάτι στο οποίο νομίζω θα συμφωνήσετε αν διαβάσετε το review που ακολουθεί.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Mediatek MT6753 @ 1.5GHz
  • GPU: Mali T720
  • Μνήμη: 3GB RAM - 16GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.0" @ 1280 x 720p (294ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 8.0MP (Sony IMX149, f/2.0, LED flash) - Μπροστά 2.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, dual-SIM, WiFi, Bluetooth 4.0, GPS (Glonass), fingerprint, FM radio, microUSB
  • Μπαταρία: 3.050mAh Διαστάσεις: 143 x 71 x 9.4mm - 155gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 6.0 Marshmallow


Με λίγα λόγια...

Το δυνατό του σημείο είναι σίγουρα η κατασκευή, η οποία όμως έχει τα προβληματάκια της. Αποτελείται κυρίως από μέταλλο, εξ' ου και η ονομασία του, με κάποιες πλαστικές πινελιές και έχει γενικά πολύ συμπαγές και στιβαρό "δέσιμο". Το design του είναι τέτοιο που το κάνει πολύ βολικό στο χέρι, ειδικά αν σκεφτείς ότι είναι μικρότερο σε μέγεθος από τα συνηθισμένα smartphone, καθώς η οθόνη του είναι στις πέντε ίντσες. Μπορείς λοιπόν να το χειριστείς πολύ εύκολα και θα βολέψει άντρες, γυναίκες και παιδιά, ασχέτως μεγέθους παλάμης.

Το πρόβλημα με την κατασκευή είναι όμως η βαφή, η οποία φεύγει με αστείες γρατσουνιές κι έτσι μετά από μόλις ένα μήνα, μπορεί να καταλήξεις με ένα πολύ ταλαιπωρημένο smartphone. Έχω δει συσκευές να γρατσουνιούνται εύκολα, αλλά ειλικρινά πρώτη φορά βλέπω κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει φυσικά ότι μειώνεται η μεταπωλητική αξία του, αλλά όταν παίρνεις ένα smartphone στα 100 ευρώ, μάλλον δε σε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο.

Κλείνοντας με την κατασκευή, σε αυτή περιλαμβάνεται και ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος είναι αργός αλλά όχι σε εκνευριστικό σημείο. Είναι επίσης ακριβέστατος και βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευής, κάτι που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ πιο βολικό.


Προχωράμε στην οθόνη η οποία αποτελείται από το κλασικό IPS πάνελ που φοράει η μεγάλη πλειοψηφία των φθηνών smartphone και δεν έχει ιδιαιτερότητες αλλά ούτε σημαντικά μειονεκτήματα. Το μέγεθός της είναι στις πέντε ίντσες με ανάλυση στα 720p και πολλοί θα την έλεγαν μικρή, αλλά προσωπικά νομίζω ότι είναι η σωστή για αυτό το μέγεθος. Έχει αρκετά καλή φωτεινότητα, χωρίς όμως να φτάνει σε ιδιαίτερα μέγιστα επίπεδα, ενώ τα χρώματά της είναι επίσης σε καλό επίπεδο για την τιμή της συσκευής. Είναι γενικά μια καλή οθόνη που ουδεμία σχέση έχει με αυτή του LG K7 που είδαμε παλιότερα.


Όσον αφορά το software φοράει Android 6.0, το οποίο και τρέχει μια χαρά χάρη στα 3GB RAM, που είναι πολύτιμα σε τόσο αδύναμες συσκευές. Διαθέτει ελάχιστες προεγκατεστημένες εφαρμογές, ενώ δεν έχει και πολλές προσθήκες στις ρυθμίσεις σε σχέση με το επίσημο Android της Google. Είναι από τις λίγες συσκευές που επιτρέπει την αλλαγή γραμματοσειράς, ενώ ο 'Ευφυής βοηθός' του διαθέτει αρκετές ευκολίες που μπορεί να μας φανούν χρήσιμες στην καθημερινότητα, αλλά η ελληνική του μετάφραση δεν έχει γίνει από κάποιο τόσο ευφυή! Η επιλογή 'Ζωοτροφών αναμονής' με ξεπερνάει!



Την κάμερα δεν θα έπρεπε καν να τη σχολιάσουμε, αλλά αξίζει να πούμε ότι διαθέτει αισθητήρα της Sony. Αυτό δεν το λέμε φυσικά για να σας ψήσουμε, αλλά γιατί φοράει ίσως τον χειρότερο αισθητήρα της εταιρίας και είναι κρίμα από το όνομα και μόνο να πιστέψει κάποιος ότι βγάζει καλές φωτογραφίες. Φυσικά στη λήψη μιας καλής φωτογραφίας μεγάλο μέρος έχει και το software το οποίο δεν είναι προσεγμένο κι έτσι πρέπει να κουραστείς για να έχεις μέτρια αποτελέσματα.

Η εφαρμογή είναι η κλασική που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι Κινέζοι, ενώ η εστίαση είναι εξαιρετικά αργή. Ειδικά αν κάνεις το λάθος να χρησιμοποιείς το HDR, ενδέχεται να πάθεις θλάση τρίτου βαθμού στα χέρια, από την παρατεταμένη ακινησία.

Δείγματα (πλήρες μέγεθος):



Κλείνουμε τέλος με τις επιδόσεις και την αυτονομία, όπου εδώ έχουμε ένα καλό και ένα κακό. Το καλό είναι το σκορ της συσκευής στο Antutu, το οποίο φτάνει τους 37.000 πόντους, που είναι πάνω από το ελάχιστο όριο που έχουμε θέσει, για να λειτουργεί μια συσκευή σωστά. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι για τις απλές μας καθημερινές εργασίες όπως chat, browsing, κλήσεις και μερικά απλά παιχνιδάκια, είναι μια χαρά, μην περιμένετε όμως να παίξετε 3D παιχνίδια, αφού η GPU του είναι για τα μπάζα.


Η αυτονομία όμως είναι το μεγάλο ελάττωμα του Metal κατά τη γνώμη μου, καθώς περίμενα η μπαταρία των 3.050mAh να δίνει δυο καθαρές μέρες χρήσης, ειδικά με τη βοήθεια του σχετικά αδύναμου επεξεργαστή του. Αντιθέτως φαίνεται ότι η κατανάλωση είναι υπέρ του δέοντος και στα δικά μας τεστ έδωσε σχεδόν επτά ώρες εργασίας με ανοιχτή οθόνη, που στην πράξη σημαίνει με το ζόρι μία ημέρα αυτονομίας. Αυτό φυσικά διαφέρει ανάλογα με τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί ο καθένας μας.


Το πόρισμα

Σε ποιον απευθύνεται λοιπόν το Ulefone Metal; Ξεπερνώντας τα promo της εταιρίας και το πώς θέλει να παρουσιάσει τη συσκευή, το Metal είναι στην ουσία ένα φθηνό και αξιόπιστο smartphone για αυτόν που θέλει τα βασικά. Δυστυχώς σε αυτά τα βασικά δε συμπεριλαμβάνεται η αυτονομία, αλλά έχεις τουλάχιστον καλή ποιότητα κατασκευής και χαρακτηριστικά που είναι αξιόπιστα. Πριν από ένα μήνα θα έλεγα ότι είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά πλέον υπάρχει στην αγορά το Xiaomi Redmi Note 4A, το οποίο απλά αυτό. Είναι Xiaomi.

Για όσους ενδιαφέρονται, το Ulefone Metal κυκλοφορεί σε όλα τα γνωστά κινέζικα e-shop, αλλά εμείς το πήραμε από το Everbuying στα 130 ευρώ.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες