Gadget review: Η Elephone EleCam Explorer Elite είναι μια καλή επιλογή αν ψάχνεις για φθηνή action camera


Μετά την εμφάνιση της GoPro η οποία μας έδειξε πόσο χρήσιμη θα μπορούσε να είναι μία action camera στη ζωή μας, πολύ κόσμος επιλέγει πλέον μία από αυτές εις βάρος των συμβατικών. Η αγορά άνθισε όμως όταν μπήκαν στο παιχνίδι οι Κινέζοι, οι οποίοι "γκρέμισαν" τις τιμές και κατάφεραν να τις προσφέρουν σε κόστος που δεν είναι πλέον πολυτέλεια για κανέναν. Μία από αυτές είναι η EleCam Explorer Elite, μία 4K κάμερα από την Elephone, που αποτελεί μία καλή επιλογή για το μέσο χρήστη που θέλει να κάνει απλά το γούστο του, χωρίς να ξοδέψει μια περιουσία.

Κατ' αρχάς πρέπει να πούμε ότι οι actioncam και οι κανονικές κάμερες έχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους, οπότε πρέπει να το ψάξεις πρώτα πριν επιλέξεις ποια θα αποκτήσεις. Οι πρώτες έχουν σχεδιαστεί για να βιντεοσκοπούν κυρίως κινούμενα πλάνα κι έτσι θυσιάζεται η ποιότητα για χάρη του ομαλού βίντεο. Οι δεύτερες έχουν ακριβώς αντίθετη λογική και μας προσφέρουν περισσότερη λεπτομέρεια στην εικόνα, αλλά στο κινούμενο πάσχουν πολύ.


Η EleCam Explorer Elite (αναφέρω όλο το όνομά της γιατί η Elephone διαθέτει περισσότερα μοντέλα με παρόμοιες ονομασίες) είναι μία καλούτσικη 4K κάμερα που μπορεί απλά να καλύψει τις ανάγκες του μέσου χρήστη σε αυτή την ανάλυση. Ο φακός της που είναι και το βασικό χαρακτηριστικό της κάμερας, αποτελείται από τον IMX078 αισθητήρα της Sony με διάφραγμα f/2.0. Το θέμα με αυτό τον αισθητήρα είναι ότι σχεδιάστηκε για να προσφέρει κυρίως εξαιρετικής ποιότητας βίντεο στα 1080p, κάτι που το καταφέρνει στα 60fps, ενώ μπορεί να μας εξυπηρετήσει και σε ανάλυση 2K στα 30fps. Λέμε λοιπόν ότι είναι μία 'καλούτσικη 4K κάμερα' γιατί η εγγραφή στα 24fps που κάνει, γίνεται με υποβοήθηση λογισμικού και χωρίς να το υποστηρίζει πραγματικά ο αισθητήρας. Είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που κάνουν οι Κινέζοι στα smartphone και έχουν για παράδειγμα ονομαστική 8MP (interpolated), αλλά πραγματική 5MP κάμερα.

Γενικά ο αισθητήρας χειρίζεται καλά την εστίαση και την έκθεση του φωτός, τα χρώματα είναι αρκετά καλά και η τελική ποιότητα σε 4K δεν είναι και άσχημη. Σε συνθήκες κίνησης όμως για τις οποίες σχεδιάστηκαν οι κάμερες του είδους, εμφανίζονται τα γνωστά "σπασίματα" στα καρέ του βίντεο, κάτι που δεν είναι ανεκτό. Για του λόγου το αληθές τεστάραμε την EleCam στις τρεις καλύτερες διαθέσιμες αναλύσεις, με τα ακόλουθα δείγματα να είναι άκρως διαφωτιστικά:


Να σημειώσουμε ότι σε 2K και FullHD τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα οπότε ασχέτως πώς προσπαθεί να μας πλασάρει τη συγκεκριμένη κάμερα η Elephone, στην πράξη είναι μία καλή 2K / FullHD actioncam και έτσι θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.



Ο φακός είναι ευρυγώνιος με μέγιστο τις 170 μοίρες και έχει το κλασικό 'Fisheye' εφέ που παραμορφώνει λιγάκι την εικόνα. Δεν είναι κάτι που ενοχλεί και το κάνουν όλες οι κάμερες του είδους, ενώ υπάρχει και ρύθμιση που διορθώνει το φαινόμενο. Η σταθεροποίηση των βίντεο γίνεται μέσω ενός γυροσκοπίου το οποίο κάνει αρκετά καλή δουλειά, καθώς το μόνο που δημιουργεί είναι ένας "κυματισμός", κρατώντας το βίντεο σε πολύ καλή κατάσταση, κάτι που μας έκανε εντύπωση!

Σημαντικό είναι επίσης να πούμε και τον τρόπο με τον οποίο δέσαμε την κάμερα στη μηχανή. Αυτό έγινε με τη βοήθεια μιας από τις πάρα πολλές βάσεις που διατίθενται στη συσκευασία, όπου πραγματικά υπάρχει μία για όλες τις καταστάσεις. Μεγάλο προσόν αυτό μιας και η κάμερα θα χρησιμοποιηθεί κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις. Έτσι μπορείς να τη δέσεις σε κράνος, σε μηχανή ή ποδήλατο, στο εξωτερικό μέρος ενός αυτοκινήτου ή ακόμα και στο χέρι σου, χωρίς να φοβάσαι ότι θα σου πέσει και θα σπάσει.



Η θήκη της βοηθάει επίσης σε αυτό καθώς είναι πολύ καλής ποιότητας, ενώ είναι επίσης αδιάβροχη σε τέτοιο βαθμό που μπορούμε να πάρουμε την κάμερα μαζί μας σε βάθος μέχρι 30 μέτρα! Αυτό σημαίνει ότι το καλοκαίρι μπορεί να γίνει το αγαπημένο μας gadget, ενώ θα τη χαρούν και όσοι ασχολούνται με τις καταδύσεις, το ψάρεμα και το ψαροντούφεκο.


Βοηθητική είναι επίσης και η οθόνη η οποία υπάρχει στο πίσω μέρος και μας εξυπηρετεί στο να βλέπουμε τι βιντεοσκοπούμε. Δεν είναι φυσικά μια ποιοτική οθόνη αλλά ο σκοπός της ύπαρξής της είναι να μας δείχνει σε γενικές γραμμές πού στοχεύουμε και όχι να απολαμβάνουμε ταινίες. Η αυτονομία της συσκευής επίσης δε μας άφησε καλές εντυπώσεις, καθώς σε εγγραφή 1080p μας έδωσε μόλις μία ώρα και κάτι ψιλά. Αυτό όμως που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι οι διαθέσιμες ρυθμίσεις, στις οποίες πραγματικά χάνεσαι.

Εδώ μεταξύ άλλων θα βρούμε:

  • το loop recording, στο οποίο κάθε τρία λεπτά αποθηκεύει το βίντεό μας για να μην το χάσουμε λόγω απώλειας μπαταρίας,
  • το aqua mode, το οποίο είναι μια ειδική ρύθμιση για υποβρύχια πλάνα,
  • το slow motion για βίντεο αργής κίνησης και 
  • το car mode, στο οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κάμερα ως dashcam στο αυτοκίνητο. Σε αυτό το mode η κάμερα γράφει αυτόματα κάθε φορά που βάζουμε μπροστά το αυτοκίνητο, αν φυσικά την έχουμε μόνιμα στην πρίζα.


Τέλος έχουμε και την εφαρμογή, την οποία μπορούμε να κατεβάσουμε δωρεάν από το Play Store και μας επιτρέπει να χειριστούμε την κάμερα από το κινητό μας. Με τη βοήθειά της μπορούμε να δούμε τι βλέπει η κάμερα, να ξεκινήσουμε μια εγγραφή, να δούμε τα βίντεο που περιλαμβάνει στη μνήμη της και να αλλάξουμε κάποιες ρυθμίσεις. Αν και είναι χρήσιμη δε θα έλεγα ότι είναι ιδιαίτερα καλής ποιότητας, καθώς τα πάντα καθυστερούν σε εκνευριστικό βαθμό, τη δουλειά της όμως την κάνει.


Το πόρισμα

Η EleCam Explorer Elite της Elephone λοιπόν είναι μία συμπαθητική action camera που θα βολέψει τους πάντες. Μπορεί να εγγράψει όλες τις διαθέσιμες αναλύσεις με την ιδιαιτερότητα που είπαμε για το 4K, ενώ είναι πλήρης σε χαρακτηριστικά και εξοπλισμό. Το interpolation του 4K και κυρίως η αυτονομία είναι αυτά που μας χάλασαν. αλλά σε γενικές γραμμές είναι μια καλή κάμερα για την τιμή της, με την οποία μπορούμε να κάνουμε την είσοδό μας στον κόσμο των actioncam.

Δεν μπορώ να πω φυσικά ότι είμαι ο ειδικός στις κάμερες κι έτσι το συγκεκριμένο review είναι περισσότερο με τη ματιά του μέσου χρήστη. Από αυτή τη σκοπιά λοιπόν απόλαυσα τη χρήση της και λυπάμαι που δεν την είχα το καλοκαίρι για να τραβήξω μερικά ωραία πλάνα στη θάλασσα.

Θα τη βρείτε μεταξύ άλλων και στο Gearbest στα 56 ευρώ και είναι κατά τη γνώμη μου ένα ωραίο δωράκι για τα Χριστούγεννα τώρα που πλησιάζουν.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter