Gadget review: Το smartwatch για παιδιά είναι μία έξυπνη λύση για ανήσυχους γονείς με κόστος μόλις 20 ευρώ!
Το smartwatch είναι κάτι που καλώς ή κακώς δεν έχει αποτυπωθεί στη συνείδησή μας ως "απαραίτητο gadget", αφενός γιατί οι εταιρίες δεν έχουν βρει το σωστό τρόπο να το πλασάρουν και αφετέρου γιατί υπάρχουν τα fitness tracker που κάνουν παρόμοια δουλειά. Ένας πολύ καλός λόγος για να έχεις smartwatch όμως είναι η παρακολούθηση των ανήλικων παιδιών, τα οποία όσο να 'ναι κάνουν του κεφαλιού τους και σε συνδυασμό με έναν απρόσεκτο γονέα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις.
Τσιμπήσαμε λοιπόν ένα "no name" smartwatch για παιδιά στην πολύ συμφέρουσα τιμή των 20 ευρώ, για να δούμε τι μπορεί να μας προσφέρει και πραγματικά εκπλαγήκαμε από τις δυνατότητές του. Ξεπερνάμε την ποιότητα κατασκευής η οποία παρεμπιπτόντως είναι αρκετά καλή για να αντέξει τα βασανιστήρια ενός παιδιού και πηγαίνουμε κατ' ευθείαν στις λειτουργίες του, που είναι κάτι παραπάνω από πλήρεις.
Πρόκειται στην ουσία για ένα τηλέφωνο, το οποίο φοριέται στο χέρι και είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένο για να δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να επικοινωνεί με τους γονείς και τους γονείς αντίστοιχα να το ελέγχουν χωρίς να το ενοχλούν. Διαθέτει κάρτα SIM η οποία είναι η βασική πηγή σύνδεσης και ελέγχεται μέσα από την αντίστοιχη εφαρμογή που βρίσκεται στο κινητό τηλέφωνο του γονέα.
Λειτουργίες
Οι τρεις βασικές του λειτουργίες είναι:
- ο εντοπισμός,
- η επικοινωνία και
- η γυμναστική.
Ξεκινώντας από τον εντοπισμό, μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε ζωντανά τη θέση του παιδιού στο χάρτη μαζί με χρήσιμες πληροφορίες όπως την οδό, τις συντεταγμένες και την υπολειπόμενη μπαταρία της συσκευής. Μπορούμε επίσης να ορίσουμε ένα χώρο δράσης, όπως για παράδειγμα τα όρια του πάρκου στο οποίο βρισκόμαστε, τα οποία αν ξεπεράσει το παιδί, να μας έρθει μία ειδοποίηση για να το αναζητήσουμε, ενώ σε περίπτωση... απαγωγής, μπορούμε να δούμε το ιστορικό με όλη τη διαδρομή που έχει ακολουθήσει, μέχρι τη στιγμή που χάθηκε.
Πάμε στην επικοινωνία η οποία για ένα παιδί έχει σίγουρα πολλή πλάκα. Μπορούμε μέσω του ενσωματωμένου messenger να στείλουμε γραπτά ή ηχητικά μηνύματα στο παιδί, τα οποία ακούει σε ανοιχτή ακρόαση πιέζοντας ένα από τα πλαϊνά πλήκτρα. Κρατώντας ένα από αυτά πατημένο, μπορεί επίσης να ηχογραφήσει το δικό του μήνυμα, το οποίο θα μας αποσταλεί άμεσα στην ίδια συνομιλία! Όσο για τη γραπτή συνομιλία μάλλον δε βολεύει, αφού η οθόνη είναι πάρα πολύ μικρή.
Η τρίτη λειτουργία η οποία μπορεί να βολέψει και εμάς τους ίδιους είναι ο ενσωματωμένος fitness tracker, ο οποίος μετράει τα βήματα, τις θερμίδες που καίμε, την απόσταση που έχουμε διανύσει, ενώ μας δίνει και στοιχεία για την ποιότητα του ύπνου. Λειτουργεί τέλος και ως ξυπνητήρι, το οποίο μας ξυπνάει με μία ελαφριά δόνηση στο χέρι.
Η συσκευή έχει επάνω της τέσσερα βασικά πλήκτρα, από τα οποία τα δύο χρησιμεύουν για να καλεί το παιδί δύο συγκεκριμένα άτομα, που εμείς έχουμε ορίσει. Το τρίτο χρησιμεύει για να γίνονται οι ηχογραφήσεις, ενώ το τέταρτο είναι το "SOS" το οποίο αν πατήσει το παιδί σε μία ώρα ανάγκης, η συσκευή αρχίζει και καλεί διαδοχικά τον τηλεφωνικό κατάλογο, μέχρι κάποιος να το σηκώσει. Αυτό θα ήταν χρήσιμο και για μοτοσυκλετιστές ή φυσιολάτρες που σε ένα ενδεχόμενο ατύχημα σε απομονωμένο μέρος, μπορούν με ένα πλήκτρο να επικοινωνήσουν για βοήθεια. Τέλος αν το παιδί που φοράει το ρολόι δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας για οποιοδήποτε λόγο, υπάρχει η λειτουργία "Monitoring" με την οποία καλούμε και η συσκευή απαντάει αυτόματα, για να ακούσουμε τι συμβαίνει.
Κλείνουμε με τις ρυθμίσεις της συσκευής από τις οποίες η σημαντικότερη είναι η συχνότητα λήψης του σήματος από το GPS. Είναι σημαντική γιατί όσο συχνότερα λαμβάνουμε δεδομένα από το GPS, τόσο περισσότερο θα χρεωθούμε στο λογαριασμό μας. Εδώ λοιπόν έχουμε τρεις επιλογές για λήψη σήματος ανά ένα λεπτό, δέκα ή μία ώρα. Μπορούμε επίσης να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις μέσω SMS, κάθε φορά που πατιέται το πλήκτρο "SOS", όταν τελειώνει η μπαταρία ή όταν δεν έχει σήμα το ρολόι.
Το πόρισμα
Το πόρισμα
Αυτό είναι λοιπόν το smartwatch για παιδιά, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε... αγχώδεις γονείς να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Εννοείται ότι σαν συσκευή συνεχίζει να μην είναι απαραίτητο και ότι δεν αποτελεί δικαιολογία για να αμολήσεις το παιδί σου σε μια πλατεία και να μην το προσέχεις, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται πιο ήσυχοι όταν λαμβάνουν τα μέτρα τους. Επίσης δε θεωρώ ότι εγείρονται ζητήματα προσωπικών δεδομένων όταν παρακολουθεί ο γονέας ένα παιδί μικρότερο των 12 ετών, αφού πιστεύω ότι δεν έχει διαμορφώσει ακόμη σαφή άποψη για την κοινωνία που ζούμε. Οποιαδήποτε όμως χρήση σε εφήβους και φυσικά σε ενήλικες είναι κατακριτέα, εκτός και αν συντρέχει λόγος, όπως για παράδειγμα βαριές ασθένειες σαν το Αλτσχάιμερ.
Σαν συσκευή τέλος νομίζω ότι είναι υπέρ-πλήρης και μιλάμε για ένα ότι να 'ναι κινέζικο των 20 ευρώ, οπότε μπορείτε να φανταστείτε τι θα βλέπαμε αν μία μεγάλη εταιρία αποφάσιζε να κυκλοφορήσει μαζικά κάτι τέτοιο.