Pixel launcher: Ο νέος launcher της Google έφτασε και αλλάζει την εμπειρία χρήσης του Android προς το καλύτερο


Είναι πλέον σίγουρο ότι οι νέες συσκευές που θα μας παρουσιάσει σύντομα η Google, θα ονομάζονται Pixel, καταργώντας στην ουσία την ονομασία "Nexus" που όλοι αγαπήσαμε. Τον ίδιο δρόμο θα πάρει και ο launcher ο οποίος κυκλοφόρησε πρόσφατα στη (σχεδόν) τελική του έκδοση και μας δίνει μία γεύση από τις αλλαγές που προωθεί η Google στο αισθητικό κομμάτι και όχι μόνο.

Το "καθαρό Android" λοιπόν, όπως συνηθίζουμε να λέμε, σε λίγο καιρό θα μας παρουσιάσει επίσημα το κεντρικό του πρόσωπο μέσω του launcher των Nexus... εεεε... Pixel. Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που περιλαμβάνει, είναι το γεγονός ότι το συρτάρι των εφαρμογών ανοίγει πλέον με μία κίνηση και όχι με ένα πλήκτρο. Σέρνοντας προς τα πάνω στην οθόνη μας, θα δούμε όλες τις εφαρμογές, κάτι που σημαίνει ότι στο dock έχουμε πλέον μία ακόμη θέση για να προσθέσουμε μία αγαπημένη μας εφαρμογή.

Αυτό το setup χρησιμοποιώ προσωπικά τον τελευταίο χρόνο με τον Nova launcher και οφείλω να ομολογήσω ότι είναι πολύ πιο βολικός, αλλά σίγουρα θα ξενίσει κάποιους στην αρχή. Το καλό είναι ότι δεν ψάχνεις πλέον για κάποιο πλήκτρο, αλλά κάνεις τη φυσική κίνηση του ανοίγματος και αυτό είναι πραγματικά πολύ λειτουργικό. Ταιριάζει επίσης και με τη φιλοσοφία της μπάρας ειδοποιήσεων που ανοίγει με τον αντίστροφο τρόπο, οπότε μοιάζει κατά κάποιο τρόπο σα να συμπληρώθηκε το παζλ στη σχεδίαση του Android.


Ένα δεύτερο στοιχείο που αξίζει να σταθούμε είναι η μπάρα αναζήτησης της Google, η οποία αντικαθίσταται πλέον από ένα πλήκτρο στα αριστερά (το οποίο μοιάζει με Google υπόθετο εδώ που τα λέμε), δίνοντας χώρο στα δεξιά για το έτερο χρήσιμο widget το ρολόι. Έτσι και πάλι εξοικονομούμε χώρο στην οθόνη μας και μάλιστα όχι μόνο στη βασική, καθώς η search bar δεν ακολουθεί στις επόμενες, κρατώντας τις καθαρές.

Το νέο Google πλήκτρο είναι κατά κάποιο τρόπο και ένας σελιδοδείκτης, αφού τραβώντας το προς τα δεξιά, εμφανίζεται η κλασσική πλέον σελίδα του Google Now, κάτι το οποίο δε λειτουργεί ακόμη γιατί δεν έχει αναβαθμιστεί η εφαρμογή της Αναζήτησης. Πολύ καλή σχεδίαση αν θέλετε τη γνώμη μου.


Τρίτη ωραία προσθήκη είναι ο επιλογέας της ταπετσαρίας, ο οποίος εκτός από τις βασικές έχει και ένα σετ από κατηγοριοποιημένες ταπετσαρίες σε φακέλους. Το ωραίο σε αυτόν είναι ότι μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε μία τυχαία ταπετσαρία η οποία θα αλλάζει αυτόματα κάθε μέρα, δίνοντας ένα φρέσκο look στη συσκευή μας. Αυτό είναι επιτέλους και το πρώτο βήμα για να δούμε κάποια μέρα ένα σοβαρό theme engine στην επίσημη έκδοση, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να το παραμετροποιήσουμε εντελώς χωρίς να κάνουμε root.


Επιστρέφουμε στο συρτάρι των εφαρμογών, το οποίο ανοίγει πλέον σε πλήρη οθόνη και όχι σε στυλ κάρτας και διαθέτει μόνιμα στο επάνω μέρος ένα πλαίσιο αναζήτησης, για να βρίσκουμε γρήγορα αυτό που θέλουμε. Κλείνουμε και με τους φακέλους οι οποίοι έχουν επίσης νέα εμφάνιση αλλά λειτουργούν και συμπεριφέρονται το ίδιο με πριν.


Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Pixel launcher δε θα κυκλοφορήσει στο Play Store, αλλά ενδέχεται να αντικαταστήσει τον launcher του Android στον κώδικά του. Έτσι λοιπόν όλες οι custom ROM που βασίζονται στο AOSP ενδέχεται να τον έχουν προεγκατεστημένο του χρόνου, αλλά αν σας αρέσει δε χρειάζεται να κάνετε καμία χακιά, παρά να τον κατεβάσετε και να τον εγκαταστήσετε χειροκίνητα.

Θα τον βρείτε εδώ:

Διαβάστε επίσης...

Το απόλυτο tip για καλές νυχτερινές φωτογραφίες με οποιοδήποτε Android smartphone

Sharp Aquos Crystal: Το smartphone που ψάχνουμε μόλις δημιουργήθηκε από τη Sharp

Πέντε τρόποι για να ξεκλειδώσεις τη συσκευή σου αν έχεις ξεχάσει το Μοτίβο ή το PIN

Οδηγός αγοράς | Τα καλύτερα Android smartphone του 2018 για το 2019

Φεύγω από τη Google | Αντικαθιστούμε τον Chrome με τον Firefox και την Αναζήτηση Google με το DuckDuckGo

Xiaomi Redmi Go | Αξίζει να αγοράσεις την πρώτη Android Go συσκευή της Xiaomi;

Meizu Zero | Το πρώτο smartphone χωρίς θύρα φόρτισης, ηχείο και άλλα... περιττά πράγματα!

Android Basics | Τι είναι το πρόγραμμα Android One, ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα αρνητικά του;

Πώς φτιάχνουμε τον υπολογιστή των 50 ευρώ με τη βοήθεια του Raspberry Pi;

Google Camera Night Sight | Οι νυχτερινές φωτογραφίες του Pixel 3 με το Night Sight είναι πραγματικά εκπληκτικές!