ASAP launcher: Ο εναλλακτικός launcher που πρέπει να δοκιμάσεις αν τα θέλεις όλα απλά και εύκολα


Ο launcher στο smartphone μας είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα, καθώς είναι ο καθρέφτης του smartphone όσον αφορά την εμπειρία χρήσης. Ως γνωστό η προσέγγιση του Android από το iOS είναι διαφορετική, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η μία είναι σωστότερη από την άλλη. Έτσι υπάρχει χώρος για βελτιώσεις που ενδέχεται όχι απλά να μας βολέψουν περισσότερο, αλλά να κάνουν τη συνολική μας εμπειρία ακόμη καλύτερη. Σε αυτό το μονοπάτι βαδίζει ο ASAP launcher, ο οποίος έχει μία φρέσκια και απλή ιδέα για το πώς πρέπει να είναι ένας λειτουργικός launcher.

Οι βασικές διαφορές σε σχέση με τον κλασικό Android launcher είναι ότι δεν υπάρχουν φάκελοι, δεν υπάρχουν widget και όλα γίνονται με χειρονομίες παρά με πλήκτρα στην οθόνη, κάτι που θυμίζει αρκετά τη λογική του Ubuntu Phone.

Στο dock προσθέτουμε τις πέντε αγαπημένες μας εφαρμογές, ενώ σέρνοντάς το προς τα πάνω, εμφανίζονται οι 10 πιο χρησιμοποιημένες. Εκεί μας δίνεται επίσης η δυνατότητα να "καρφιτσώσουμε" τις εφαρμογές που θέλουμε και στην ουσία να δημιουργήσουμε ένα dock με τις 15 πιο χρήσιμες που έχουμε στη συσκευή μας.

Το κλασικό συρτάρι δεν υπάρχει αλλά μπορούμε να δούμε τη συνολική λίστα των εφαρμογών μας, σέρνοντας το δάχτυλό μας από την αριστερή άκρη της οθόνης. Είναι ένα μενού που θυμίζει τον Action launcher, με τη διαφορά ότι εκτός από την αλφαβητική αναζήτηση, μπορούμε να βρούμε την εφαρμογή που ψάχνουμε και από το ενσωματωμένο searchbar.


Επάνω βλέπουμε κάτι που μοιάζει με την μπάρα αναζήτησης της Google αλλά δεν είναι. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται το πλήκτρο για τη συνολική λίστα εφαρμογών, το ρολόι και η φωνητική αναζήτηση της Google. Από κάτω εμφανίζεται ο καιρός, αν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για την τοποθεσία μας, ενώ αν ξεκινήσουμε να ακούμε μουσική, το widget του Google Play Music θα εμφανιστεί και αυτό από κάτω για να τη χειριστούμε με ευκολία! Αν δε θέλουμε να τα βλέπουμε όλα αυτά, απλά σπρώχνουμε την μπάρα προς τα πάνω και εμφανίζεται το widget του ρολογιού. Πολύ καλό!

Σέρνοντας από τη δεξιά άκρη της οθόνης, θα βρούμε τέλος ένα μικρό μενού με διακόπτες για να ανοίγουμε εύκολα το WiFi, το Bluetooth ή όποιο δίκτυο χρειαζόμαστε τέλος πάντων. Όλα λοιπόν είναι τακτοποιημένα σε μία επιφάνεια για να τα βρίσκουμε εύκολα και γρήγορα, τι γίνεται όμως με τις υπόλοιπες λειτουργίες της συσκευής;


Ο δημιουργός της εφαρμογής θεωρεί ότι αυτά που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι ο καιρός, οι επαφές, το ημερολόγιο και ένα σημειωματάριο, για τα οποία έχει δημιουργήσει ειδικές κάρτες, που εμφανίζονται δεξιά ή αριστερά της κεντρικής επιφάνειας. Έτσι έχουμε μία γρήγορη επισκόπηση για αυτά, κρατώντας παράλληλα την επιφάνειά μας καθαρή και απλή.


Ο ASAP launcher λοιπόν είναι μία πρωτότυπη ιδέα, η οποία δεν αλλάζει πολύ τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το κινητό μας μέχρι σήμερα, αλλά προσθέτει κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά για να μας διευκολύνει ακόμη περισσότερο. Φυσικά δεν είναι τέλειος, θα μπορούσε για παράδειγμα το σημειωματάριο να συγχρονίζει με το Evernote ή το Google Keep, αλλά αυτές είναι λεπτομέρειες που ενδέχεται να διορθωθούν στο μέλλον.

Διαθέτει και άλλες κυρίως στυλιστικές ρυθμίσεις, οι οποίες ξεκλειδώνουν με 1.55€, αλλά η βασική του έκδοση είναι μια χαρά και θα τη βρείτε δωρεάν στο Play Store. Είναι πραγματικά έξυπνο το concept του, οπότε ρίξτε του μια ματιά.

Δείτε επίσης...

Psiphon 113: Η εφαρμογή που σου δίνει ελεύθερο και δωρεάν ίντερνετ από το κινητό σου (χωρίς πλάκα)

Πέντε τρόποι για να ξεκλειδώσεις τη συσκευή σου αν έχεις ξεχάσει το Μοτίβο ή το PIN

Πώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε περισσότερες εφαρμογές με ευκολία, σε όλες τις συσκευές Android

Εφαρμογές Google: Μάθετε τα μυστικά τους και πώς θα τις χρησιμοποιήσετε με επιτυχία!

Android Basics | Τι είναι Root και πώς μπορείς να το κάνεις σε οποιαδήποτε συσκευή;

Online αγορές από Κίνα | Με τη νέα μέθοδο αποστολής EU Express το δέμα μας δεν περνάει από τελωνείο

Android Basics: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το λεγόμενο brick

Πώς μπορούμε να επαναφέρουμε φωτογραφίες και άλλα αρχεία που έχουμε διαγράψει από την Android συσκευή μας;

Χρησιμοποιήστε την πλοήγηση του Google Maps στην Ελλάδα, χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ!

Android Basics: Γιατί στο Android 4.2 δεν μπορώ να μεταφέρω τις εφαρμογές μου στην SD κάρτα;