Βελτίωσε την ταχύτητα WiFi στο router σου με τη βοήθεια του Android και του WiFi Analyzer


Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να μη δουλεύει σωστά το ίντερνετ στο σπίτι σου. Δε γίνεται να γυρίζεις κουρασμένος από τη δουλειά και να μην μπορείς να απολαύσεις το streaming σου στο Kodi ή το "The Division" στο PlayStation. Για τις περιπτώσεις που η παροχή μας είναι σωστή αλλά δεν έχουμε καλές ταχύτητες στο WiFi, το WiFi Analyzer μπορεί να μας βοηθήσει να το διορθώσουμε.

Οι περισσότεροι από εμάς θα έχουμε παρατηρήσει ότι ακόμη και αν στεκόμαστε δίπλα στο router, με φουλ σήμα, η ταχύτητα του ίντερνετ δεν είναι η αναμενόμενη. Αυτό συμβαίνει γιατί το δικό μας WiFi μπορεί να εκπέμπει στο ίδιο κανάλι με αυτά των γειτόνων και έτσι να "συγκρούονται" μεταξύ τους, προσφέροντας τελικά μία κακή εμπειρία σε όλους. Επειδή λοιπόν είναι δύσκολο να συνεννοηθούν όλοι για να ρυθμίσουν τα router τους, η καλύτερη λύση είναι να πάμε το δικό μας σε ένα απομονωμένο κανάλι. Εδώ μπαίνει το WiFi Analyzer το οποίο μετατρέπει το κινητό μας σε μία συσκευή ανάλυσης του σήματος και μας βοηθάει να δούμε που βρισκόμαστε εμείς και πού οι γείτονες.

Εγκαθιστώντας το στο κινητό μας μπορούμε να δούμε την ποιότητα του σήματος και όλα τα διαθέσιμα κανάλια. Τα περισσότερα router σήμερα εκπέμπουν στη συχνότητα των 2.4GHz η οποία διαθέτει 14 κανάλια, αλλά πολλές WiFi συσκευές δεν μπορούν να δουν περισσότερα από 11. Θα πρέπει λοιπόν με τη βοήθεια της εφαρμογής να δούμε ποια είναι κενά, για να πάμε το δικό μας router εκεί. Φυσικά δεν το συζητάμε ότι αν το router και οι συσκευές μας συνδέονται στα 5.0GHz, θα πρέπει να πάμε σε εκείνη τη... γειτονιά, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη πολλά router σε αυτή τη συχνότητα.


Αφού λοιπόν το αποφασίσουμε, πρέπει να συνδεθούμε στο WiFi μας και να μπούμε στο γραφικό περιβάλλον του router (είναι συνήθως στη διεύθυνση 192.168.1.1). Εκεί πρέπει να ψάξουμε για το "WAN" ή "Wireless" και να βρούμε το "Channel" για να το αλλάξουμε στο επιθυμητό κανάλι. Τέλος αποθηκεύουμε, το router μας θα κάνει επανεκκίνηση και θα έχουμε πλέον καλύτερες WiFi ταχύτητες.

Είναι ένα παλιό κολπάκι το οποίο θυμήθηκα πρόσφατα που είχα θέματα με το router μου και νομίζω ότι μια φορά το χρόνο πρέπει να ρίχνουμε μια ματιά για να δούμε πού βρισκόμαστε. Το WiFi Analyzer μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από το Play Store.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter