Το καλύτερο χαρακτηριστικό του Android Wear είναι ότι εξοικονομεί σχεδόν το 30% της μπαταρίας στο κινητό!


Το Android Wear και γενικότερα τα smartwatch, είναι αλήθεια ότι δε μας έχουν πείσει για τη λειτουργικότητά τους, ειδικά όταν οι εταιρίες μας ζητούν ποσά άνω των 200 ευρώ για να τα αποκτήσουμε. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι τελείως άχρηστα, καθώς πέρα από τα γνωστά χαρακτηριστικά τους, υπάρχει ένα που είναι πολύ σημαντικό στην καθημερινότητα, η εξοικονόμηση ενέργειας.

Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα, αλλά όντως το smartwatch μου εξοικονομεί σε πολλές περιπτώσεις έως και το 30% της μπαταρίας του κινητού μου! Θα περίμενα η εικοσιτετράωρη επικοινωνία των δύο, να μειώνει δραστικά την μπαταρία στο κινητό μου, αλλά ο συνδυασμός του Bluetooth Low Energy (LE) που χρησιμοποιούν τα smartwatch και του Doze mode στο Android 6.0, πετυχαίνουν αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Πώς το καταφέρνει αυτό;

Μετά από μία προσωπική έρευνα σχετικά με την αυτονομία του Nexus 5x και γνωρίζοντας πώς λειτουργεί το Doze, προσπάθησα να μετρήσω τα wakelock της συσκευής μου, δηλαδή το πόσες φορές η συσκευή μου "ξυπνάει" τον επεξεργαστή για να συνδεθεί στο ίντερνετ και να μου φέρει τις νέες ειδοποιήσεις. Τα wakelock σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση της οθόνης αμέσως μετά, είναι ο νούμερο ένα παράγοντας κατανάλωσης ενέργειας στην καθημερινή χρήση, εκτός φυσικά από ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως η χρήση του GPS σε ένα ταξίδι ή ένα παιχνίδι που το παίζουμε συνεχόμενα για κανένα δίωρο.


Παρατήρησα λοιπόν ότι τις μέρες που δεν είχα μαζί μου το smartwatch, τα wakelock ήταν μεταξύ 130 και 150 είτε αυτόματα από το λειτουργικό σύστημα, είτε χειροκίνητα από μένα. Αποτέλεσμα αυτής της χρήσης ήταν η μπαταρία μου να διαρκεί από τις επτά το πρωί έως τις 10 με 12 το βράδυ. Είχα δηλαδή λιγότερη από μία μέρα χρήσης, στη διάθεσή μου. Με τη χρήση όμως του smartwatch, τα wakelock έπεσαν στα 100 με 120 την ημέρα δίνοντάς μου επιπλέον δύο με τρεις ώρες χρήσης!

Αυτό συμβαίνει διότι με τις ειδοποιήσεις το Android Wear μας επιτρέπει δούμε όλα τα "σκουπίδια" από το ρολόι και να ενεργοποιήσουμε την οθόνη της συσκευής μόνο ότι υπάρχει κάτι πραγματικά σημαντικό για να δούμε. Σε αντίθετη περίπτωση κάθε φορά που ακούμε τον ήχο της ειδοποίησης ή βλέπουμε το αντίστοιχο LED να αναβοσβήνει, ανοίγουμε την οθόνη για να δούμε αν είναι κάτι σημαντικό που χρειάζεται να προβληθεί άμεσα.

Επίσης το ρολόι μας μπορεί να υποστηρίξει μεγάλο μέρος της επικοινωνίας μας, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να απαντήσουμε σε οποιοδήποτε είδος γραπτών μηνυμάτων όπως SMS, Viber, και Hangouts χωρίς να ενεργοποιήσουμε τη συσκευή μας, ενώ για τις συσκευές που διαθέτουν ηχείο ή κάρτα SIM, υπάρχει η επιλογή να απαντήσουμε απ' ευθείας και στις κλήσεις.


Τέλος ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι η απ' ευθείας χρήση εφαρμογών όπως για παράδειγμα το Google Maps, που μας δίνει τη δυνατότητα να πλοηγηθούμε στον προορισμό μας, χωρίς να ανοίξουμε ούτε μία φορά την οθόνη του κινητού μας. Όλα λοιπόν αυτά τα μικρά πραγματάκια, μας βοηθάνε συνδυαστικά να γλιτώσουμε ένα μεγάλο μέρος της μπαταρίας του τηλεφώνου μας.


Κλείνοντας πρέπει να απαντήσω στην πρώτη παρατήρηση που θα έρθει στο μυαλό του καθενός, η οποία είναι η εξής:

Ναι ρε Χρήστο, μπορεί να γλιτώνεις μπαταρία στο κινητό, αλλά έχεις πλέον δύο συσκευές να φορτίζεις κάθε μέρα.

Η απάντηση είναι ότι το δικό μου Sony Smartwatch 3, αντέχει χρήση τουλάχιστον 48 ωρών, ενώ φορτίζει στο 100% σε λιγότερο 30 λεπτά. Δε αγχώνομαι λοιπόν για την αυτονομία του, αφού μόλις τελειώσει η μπαταρία, το βάζω σε ένα USB στον υπολογιστή, στο αυτοκίνητο ή σε ένα power bank και είμαι έτοιμος. Ακόμη όμως και αν δεν έχω τη δυνατότητα να το φορτίσω, επίσης δε με απασχολεί. αφού με ενδιαφέρει η βασική μου συσκευή να είναι "εν ζωή", η οποία όπως είπαμε έχει πλέον 30% περισσότερη μπαταρία για να ξοδέψει.

Δείτε επίσης...

Android | Χρήσιμα tip για να βγάζουμε εξαιρετικές φωτογραφίες με το κινητό μας

Docker | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Μάθε παιδί μου Linux | Πώς εγκαθιστούμε εφαρμογές στο Linux

Android | Αυτές είναι οι εφαρμογές που πρέπει να έχεις οπωσδήποτε στο κινητό σου

Android | Παίξε τα παιχνίδια του PlayStation στο Android smartphone ή tablet σου με το PS4 Remote Play!

Raspberry Pi | Φτιάχνουμε το δικό μας smart home server και ενώνουμε όλες τις έξυπνες συσκευές μας σε μία εφαρμογή!

Android | Μετατρέπουμε το παλιό μας smartphone σε μία φορητή συσκευή προσωπικής ασφαλείας με το Haven

Smart Home | Κάμερα ασφαλείας με μπαταρία για να παρακολουθείς ακόμη και χώρους που δεν έχουν ηλεκτροδότηση!

Οδηγός αγοράς | Τα καλύτερα Android smartphone του 2018 για το 2019

3D Printing | Εκτυπώνουμε τοπογραφικούς χάρτες με τον 3D εκτυπωτή μας