Χειριστείτε οποιαδήποτε Android συσκευή μόνο με τη φωνή σας με το Google Voice Access


Οι Android συσκευές μας έχουν φτιαχτεί κυρίως για να τις χειριζόμαστε με τα χέρια, για αυτό και οι περισσότερες έχουν οθόνες αφής. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό, είτε γιατί έχουμε λερωθεί και δε θέλουμε την πιάσουμε, είτε επειδή έχουμε κάποια αναπηρία. Υπάρχουν επίσης και συσκευές όπως οι τηλεοράσεις με Android TV, που χρειάζονται ένα τηλεχειριστήριο για να τις λειτουργήσουμε, έτσι ξεφεύγουμε από την αφή και πρέπει να βρούμε κάτι ακόμη καλύτερο. Δεν υπάρχει λοιπόν κάτι πιο εύκολο και φυσικό από τη φωνή μας και η Google μας το φέρνει με το Voice Access.

Το Voice Access δημιουργήθηκε κυρίως για να εξυπηρετήσει ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και εμείς οι υπόλοιποι για την ευκολία μας. Σε αντίθεση με άλλες εφαρμογές της Google που λειτουργούν με τη φωνή μας αλλά μόνο στα αγγλικά, αυτή έχει φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο που μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν οι πάντες στη δική τους γλώσσα, άρα και εμείς στα ελληνικά. Πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όμως και πώς λειτουργεί;

Αφού κατεβάσουμε το Voice Access δωρεάν από το Play Store και το ενεργοποιήσουμε στις ρυθμίσεις προσβασιμότητας, θα δούμε όλες τις επιλογές στην οθόνη να αριθμούνται με συγκεκριμένα νούμερα. Λέγοντας λοιπόν αυτά τα νούμερα με τη φωνή μας (και στα ελληνικά), μπορούμε να κάνουμε τις ανάλογες επιλογές στην οθόνη. Μπορούμε να περιηγηθούμε στη συσκευή μας, να ανοίξουμε και να κλείσουμε εφαρμογές, ακόμη και να στείλουμε μηνύματα, μιας και η φωνητική πληκτρολόγηση Google, λειτουργεί εδώ και καιρό στα ελληνικά.


Υπάρχουν κάποιες στάνταρ εντολές στα αγγλικά, τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, όπως το "Go Home", "Go Back" και λοιπές, αλλά δεν είναι κάτι απαραίτητο, καθώς όλα σχεδόν λειτουργούν και με τα νούμερα. Το μοναδικό ίσως στοιχείο που χρειαζόμαστε είναι το "Scroll down" με το οποίο μπορούμε να "σύρουμε" την οθόνη προς τα κάτω για να διαβάσουμε για παράδειγμα ένα μεγάλο άρθρο στο ίντερνετ.

Τέλος και πέρα από το βοηθητικό του σκοπό για ανθρώπους με προβλήματα κινητικότητας, είναι μία τρομερή λύση για όσους έχουν Android TV ή στικάκια Android και θέλουν να χειρίζονται τη συσκευή τους μόνο με τη φωνή. Αν η συσκευή που έχετε διαθέτει ή μπορεί να υποστηρίξει μικρόφωνο, δοκιμάστε το οπωσδήποτε και δε θα το αποχωριστείτε ξανά. 

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter