Επιδρομή στην Κίνα s04e12: Το Vernee Thor είναι ότι πιο κοντινό έχουμε δει σε Nexus από κινέζο κατασκευαστή


Φτάσαμε αισίως στο δωδέκατο επεισόδιο της σειράς "Επιδρομή στην Κίνα" για αυτή τη χρονιά, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στο Dr. Android και πρέπει να πούμε ένα ευχαριστώ στο Gearbest, το Everbuying αλλά και τους προσωπικούς μας φίλους, που μας δανείζουν τις συσκευές τους για να κάνουμε τα αντίστοιχα review. Σήμερα έχουμε μία ακόμη συσκευή από το Everbuying που ακούει στο όνομα Vernee Thor και προέρχεται από μία πολλά υποσχόμενη και νέα εταιρία από την Κίνα.

"Κες κε σε" Vernee;

Πριν πάμε στη συσκευή πρέπει να πούμε δυο λόγια για την άγνωστη Vernee. Πρόκειται για μία εταιρία η οποία είναι μεν νέα στο χώρο, αλλά έχει φροντίσει να μας εντυπωσιάσει με τις πρώτες συσκευές της και το πολύ καλό marketing, το οποίο όμως δεν είναι εφάμιλλο της OnePlus και της Xiaomi. Έχει κυκλοφορήσει το Thor το οποίο θα δούμε σε λίγο, ενώ ετοιμάζει και δύο πολύ καλύτερες συσκευές, το Apollo και το Apollo lite, τις οποίες θα τσεκάρουμε μόλις κυκλοφορήσουν.

Για να δώσουμε και δυο παραδείγματα περί marketing, το Thor αν και είναι νέο στην αγορά, είναι φθηνότερο και σε περιπτώσεις καλύτερο από άλλες συσκευές με ίδιο επεξεργαστή. Επίσης η Vernee θα διαθέσει τον κώδικα του πυρήνα για να υποστηριχτεί και με custom ROM, κάτι που δεν ακούμε συχνά από Κινέζο κατασκευαστή, με την πρώτη ROM να είναι η CyanogenMod 13, η οποία είναι σχεδόν έτοιμη. Τέλος η συσκευή έχει φτιαχτεί εσωτερικά με τέτοιο τρόπο που να μπορεί ο οποιοσδήποτε να την επισκευάσει και αυτό το διαφημίσει η ίδια η Vernee.

Προφανώς λοιπόν δε μιλάμε για μία τυχαία εταιρία, η οποία μας δίνει εξαιρετικά δείγματα γραφής όσον αφορά το σκεπτικό της και πιστεύουμε ότι θα μας απασχολήσει θετικά φέτος.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Mediatek MT6753 @ 1.3GHz
  • GPU: Mali T720
  • Μνήμη: 3GB RAM - 16GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.0" @ 1280 x 720p (294ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 13.0MP (f/2.0, LED flash) - Μπροστά 5.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, dual-SIM, WiFi, Bluetooth 4.0, GPS, FM radio, fingerprint, microUSB 2.0
  • Μπαταρία: 2.800mAh
  • Διαστάσεις: 142 x 70.3 x 7.9mm - 140gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 6.0 Marshmallow


Με απλά λόγια...

Ξεκινώντας όπως πάντα από τα χαρακτηριστικά του, το Thor φοράει τον καλύτερο φθηνό επεξεργαστή της χρονιάς, τον MT6753 της Mediatek. Συνοδεύεται από 3GB RAM για να λειτουργεί σωστά, ενώ από άποψη χώρου έχει 16GB μνήμης αλλά και θύρα για κάρτα microSD. Αυτά και μόνο τα στοιχεία εγγυώνται την καλή λειτουργία της συσκευής, η οποία μας το απέδειξε και στην πράξη, καθώς ότι και αν του δώσαμε να κάνει, δεν είδαμε ποτέ κανένα κόλλημα.

Εννοείται ότι δεν περιμέναμε υπερβολικές επιδόσεις από μία συσκευή των 100 ευρώ, όπως για παράδειγμα να παίζει απροβλημάτιστα, παιχνίδια με βαριά 3D γραφικά, αλλά το 100% των εργασιών που κάνει ο μέσος χρήστης καθημερινά, μπορεί και τις κάνει άνετα.

Η οθόνη του αποτελείται από ένα πεντάιντσο IPS πάνελ στα 720p και δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Δεν έχει τα χρώματα και το μαύρο της Amoled οθόνης, ούτε έχει την τρομερή ανάλυση, αλλά για να λέμε την αλήθεια δεν τη χρειάζεται κιόλας. Η HD ανάλυση φτάνει και περισσεύει στις πέντε ίντσες, ενώ τα σύγχρονα IPS πάνελ έχουν ζωντανά χρώματα, ίσως υπερβολικά ζωντανά πολλές φορές και αρκετά υψηλή φωτεινότητα. Έτσι είναι και η οθόνη του Thor, η οποία δεν πρόκειται να δυσαρεστήσει κανέναν.


Στον ήχο τώρα που είναι ίσως το πιο άχαρο σημείο σε ένα review, καθώς όλα σχεδόν τα κινητά τα ίδια σκ*** είναι, έχουμε κλασικά μονοφωνικό ήχο από το πίσω μέρος της συσκευής. Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατο να ακούσουμε μουσική από εκεί, αλλά η μέγιστη απόδοση είναι πολύ καλή, οπότε ο ήχος κλήσης δε χάνεται αν τον βάλουμε στο τέρμα. Κάτι είναι κι αυτό.


Φτάσαμε σιγά σιγά στο χειρότερο χαρακτηριστικό του Thor, το οποίο δεν είναι άλλο από την ποιότητα κατασκευής του. Ομολογώ ότι μας είχαν αυξήσει τις προσδοκίες τα απανωτά δελτία τύπου της Vernee, αλλά η πραγματικότητα είναι δυστυχώς άλλη. Είναι λοιπόν ένα απλό πλαστικό τηλέφωνο αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η υλοποίηση η οποία είναι αρκετά φτηνιάρικη. Για παράδειγμα το πίσω καπάκι είναι σαν ένα φύλο χαρτί που δεν πρόκειται να προστατεύσει σε καμιά περίπτωση το κινητό αν πέσει. Κάτι παρόμοιο είδαμε για πρώτη φορά με το Samsung Galaxy S4, το οποίο επίσης κράξαμε, αλλά εκείνο είχε καλύτερη ποιότητα καλύμματος από το Thor.


Το κάλυμμα τρίζει επίσης όταν το πιέζεις, κάτι που δείχνει ότι δεν είναι σωστά σχεδιασμένο, ενώ και το περιμετρικό πλαίσιο είναι φτιαγμένο από το ίδιο υλικό, το οποίο από τη μία είναι πιο παχύ άρα καλύτερης ποιότητας, αλλά από την άλλη "τραυματίζεται" εύκολα. Μέσα σε μια εβδομάδα, καταφέραμε να κάνουμε δυο τρεις γρατσουνιές χωρίς καν να το καταλάβουμε.


Αντιθέτως ωραίο είναι το design του το οποίο μοιάζει με "βότσαλο" και είναι πολύ ωραίο στο μάτι, αλλά και στο χέρι. Έχει ωραίες καμπύλες, και η γενική του εικόνα είναι ευχάριστα κλασική. Φυσικά το design είναι θέμα γούστου αλλά πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα συμφωνήσετε. Ένα πράγμα που με ενοχλεί όμως είναι ότι ακόμη και στις πλευρές του είναι στρόγγυλο, κάτι που σε δυσκολεύει όταν το κρατάς, γιατί γλιστράει. Σε συνδυασμό και με την κακή κατασκευή, είναι μία συνταγή καταστροφής, οπότε χρειάζεται θήκη οπωσδήποτε.


Μπροστά έχει αυτά τα σιχαμερά πλήκτρα που ούτε να τα προγραμματίζουν σωστά δεν ξέρουν οι Κινέζοι, καθώς το ένα από αυτά, αντί να ανοίγει την "Επισκόπηση" όπου μπορούμε να δούμε τις τελευταίες εφαρμογές που χρησιμοποιήσαμε, ενεργοποιεί τις ρυθμίσεις του launcher. Δηλαδή πόσες φορές τη μέρα αλλάζουν wallpaper οι Κινέζοι και θέλουν και φυσικό πλήκτρο; Πάντως αν κράξουμε το Thor για αυτό το πράγμα θα το αδικήσουμε, αφού το 99% των κινέζικων συσκευών κάνουν το ίδιο λάθος.


Πίσω έχουμε τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος σύμφωνα με το promo της Vernee, αναγνωρίζει το αποτύπωμά μας σε 0.1 δευτερόλεπτα και σε 360 μοίρες, δηλαδή υπό όποια γωνία κι αν ακουμπήσουμε το δάχτυλό μας. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν ισχύει. Ο αισθητήρας είναι πολύ καλός σε ταχύτητα αλλά όχι τόσο γρήγορος, ενώ όσο καλά και να τον ρυθμίσεις, δε διαβάζει πάντα το δάχτυλο σου. Αυτό ώρες ώρες γίνεται εκνευριστικό και σε οδηγεί στο να μην τον χρησιμοποιείς καθόλου. Είναι πραγματικά κρίμα.


Πάμε τώρα και στο καλύτερο χαρακτηριστικό του Thor που είναι φυσικά η ROM του. Είναι ότι πιο κοντινό έχουμε δει στη ROM της Google, άρα και στις Nexus συσκευές. Διαθέτει μόνο τα απολύτως απαραίτητα από άποψη εφαρμογών, έχει δηλαδή όσες βρίσκονται ούτως οι άλλως στον AOSP κώδικα του Android, το πακέτο εφαρμογών της Google και το Uber, με το οποίο υπάρχει συνεργασία. Μάλιστα μέσα στη συσκευασία υπάρχει ένα κουπόνι για το Uber, το οποίο μπορούν να εκμεταλλευτούν όσοι χρησιμοποιούν την υπηρεσία.


Όλα αυτά στην πράξη μεταφράζονται σε μία πάρα πολύ σταθερή και γρήγορη ROM η οποία πετάει. Βασίζεται στο Android 6.0 Marshmallow και οι μόνες προσθήκες που έχει στις ρυθμίσεις είναι το Miravision της Mediatek για τη βελτίωση της οθόνης, την προγραμματισμένη ενεργοποίηση / απενεργοποίηση την οποία έχουν όλα τα κινέζικα τηλέφωνα και τη Λήψη Turbo η οποία συνδυάζει το WiFi και το 4G για να κατεβάζουμε γρηγορότερα μεγάλα αρχεία. Αυτό το τελευταίο δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσει ούτε ένας άνθρωπος στην Ελλάδα, αφού τα πακέτα ίντερνετ είναι μικρά και ακριβά ακόμη.


Η μόνη αρνητική εντύπωση που μου έκανε η ROM, η οποία δεν έχει πραγματικά καμία σημασία και την αναφέρω για την ιστορία, είναι ότι η Vernee είχε απενεργοποιήσει τα animation στις "Ρυθμίσεις για προγραμματιστές", κάτι που ως γνωστό κάνει όλες τις Android συσκευές να φαίνονται ταχύτερες. Φτηνό κόλπο που δείχνει μικρότητα εκ μέρους της εταιρίας.

Φτάσαμε και στην κάμερα η οποία με άφησε γενικά ευχαριστημένο, απλά επειδή είναι ελαφρώς άνω του μετρίου. Οι φωτογραφίες που βγάζει είναι καλές μόνο σε κοντινή και μέση απόσταση όσον αφορά την ανάλυση, ενώ τα τοπία στο βάθος χάνουν τη λεπτομέρειά τους. Οι φωτογραφίες είναι λίγο "υπερβολικές" καθώς τα χρώματα αποτυπώνονται πολύ περισσότερο ζωντανά από ότι είναι στην πραγματικότητα, ενώ το focus είναι απλά για τ' ανάθεμα.

Δείγματα (πλήρες μέγεθος):



Όσον αφορά τέλος στις επιδόσεις, είπαμε και στην αρχή ότι η συσκευή πετάει και πώς να μην το κάνει άλλωστε αφού σκοράρει 37.000 πόντους στο Antutu. Για μία συσκευή των 100 ευρώ, αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα. Για όσους πάλι ανησυχούν ότι η μπαταρία των 2.800mAh είναι μικρή, σας πληροφορώ ότι βγάζει πάνω από 8.30 ώρες χρήσης με ανοιχτή οθόνη, ένα επίσης πολύ καλό αποτέλεσμα.



Το πόρισμα

Το Thor λοιπόν είναι μία εξαιρετική πρώτη προσπάθεια από τη Vernee, η οποία σίγουρα μας τράβηξε την προσοχή. Με 100 και κάτι ευρώ νομίζω ότι παίρνεις όσα περισσότερα θα μπορούσες από ένα Android smartphone και πιστεύω ότι είναι μία καλή επιλογή, η οποία ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο στο χρόνο από άλλες συσκευές, χάρη στις αναβαθμίσεις και τις ROM που ετοιμάζει η Vernee.

Γιατί ειναι ότι πιο κοντινό στα Nexus έχουμε δει; Γιατί είναι τρομερό value for money, γιατί έχει μία πολύ "καθαρή"ROM και γιατί υπάρχει ένας "ανοιχτός" χαρακτήρας όσον αφορά το software και το hardware, περίπου σαν αυτόν που πρεσβεύουν τα Nexus.

Αν εξαιρέσουμε την κατασκευή η οποία σώζεται με μία θήκη, νομίζω ότι δεν έχει σοβαρές ελλείψεις και πιστεύω ότι όποιος το προτιμήσει, θα κάνει μία πολύ καλή επιλογή. Κυκλοφορεί σε πολλά από τα γνωστά online καταστήματα και θα το βρείτε μεταξύ άλλων στο Everbuying 106€, και το Gearbest 106€

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter