[Quick tip] Πώς χρησιμοποιούμε το ''Μην ενοχλείτε'' στο Android;


Όλοι έχουμε τις στιγμές μας στις οποίες θέλουμε να μη δεχόμαστε κλήσεις ή να μην ενοχλούμε το διπλανό μας και έτσι από τις πρώτες κιόλας συσκευές που κυκλοφόρησαν στο εμπόριο, έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε την "Αθόρυβη λειτουργία". Μετά από μία κακή παρένθεση το αθόρυβο επέστρεψε στο Android με τη μορφή της λειτουργίας "Μην ενοχλείτε" και σήμερα θα δούμε όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για να πάρουμε το 100% από αυτή.

Το "Μην ενοχλείτε" είναι στην ουσία το παλιό αθόρυβο με κάποιες αυτόματες λειτουργίες υπό τη μορφή κανόνων, που είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και βολικές. Στο Android θα το βρούμε είτε στη μπάρα των ειδοποιήσεων, είτε στη διαδρομή "Ρυθμίσεις > Ήχος και ειδοποίηση > Μην ενοχλείτε" και διαθέτει τρεις επιλογές για τον περιορισμό των ήχων και των ειδοποιήσεων του λειτουργικού συστήματος:

  1. Πλήρης σίγαση - Με αυτή τη ρύθμιση απενεργοποιούμε ουσιαστικά όλους τους τύπους ειδοποίησης είτε είναι υπό τη μορφή ήχου, είτε υπό τη μορφή δόνησης. Το τηλέφωνό μας θα συνεχίσει να δέχεται κλήσεις, μηνύματα και ενημερώσεις από εφαρμογές, τα οποία θα προβάλλονται κανονικά στην μπάρα ειδοποιήσεων, απλά δε θα ειδοποιούμαστε με κάποιον ήχο ή δόνηση.
  2. Μόνο (ηχητικές) ειδοποιήσεις - Με αυτή τη ρύθμιση στην οποία έχει γίνει λανθασμένη μετάφραση στα ελληνικά, απενεργοποιούνται όλες οι ειδοποιήσεις, εκτός όμως από τα ξυπνητήρια που έχουμε ορίσει στη συσκευή μας. Την ενεργοποιούμε λοιπόν αν δε θέλουμε ενοχλήσεις από κλήσεις, μηνύματα και άλλες εφαρμογές, πριν των ξυπνητηριών.
  3. Μόνο προτεραιότητα - Αυτή είναι η τελευταία αλλά πιο ενδιαφέρουσα ρύθμιση από όλες, καθώς μας επιτρέπει να απορρίψουμε όλες τις ειδοποιήσεις, πέραν όσων θεωρούμε σημαντικές. Εκτός λοιπόν από τα ξυπνητήρια τα οποία θα χτυπούν κανονικά, μπορούμε να προσθέσουμε υπενθυμίσεις, εκδηλώσεις, μηνύματα και κλήσεις από επαφές με αστέρι, ενώ μπορούμε να επιτρέψουμε την ειδοποίηση κλήσεων από αγνώστους αριθμούς που μας καλούν επανειλημμένα. Έτσι αν κάποιος δικός μας άνθρωπος βρεθεί σε ανάγκη και μας πάρει από άλλο τηλέφωνο, θα μπορέσουμε να ειδοποιηθούμε αν μας πάρει τουλάχιστον δύο φορές μέσα σε 15 λεπτά.


Όλα αυτά μπορούμε να τα ενεργοποιήσουμε χειροκίνητα από την μπάρα ειδοποιήσεων μέχρι το επόμενο ξυπνητήρι, για κάποιες συγκεκριμένες ώρες ή μέχρι να επιστρέψουμε για να απενεργοποιήσουμε τη σίγαση, ενώ υπάρχουν και αυτόματοι κανόνες για να μην ασχολούμαστε συνέχεια μαζί τους. Στους κανόνες μπορούμε να βάλουμε χρονικά όρια, όπως για παράδειγμα να μη μας ενοχλεί κανένας όταν κοιμόμαστε το βράδυ, ενώ υπάρχουν κανόνες και για συγκεκριμένα συμβάντα ημερολογίου. Έτσι αν για παράδειγμα έχουμε μία συνάντηση δύο ωρών η οποία έχει προστεθεί στο ημερολόγιο, αυτές τις δύο ώρες, η συσκευή μας θα μπει αυτόματα στο αθόρυβο.


Τέλος αν έχετε συσκευή με Android 6.0+ μπορείτε να μπείτε γρήγορα στην αθόρυβη λειτουργία, πατώντας συνεχόμενα το πλήκτρο μείωσης έντασης του ήχου μέχρι να φτάσει στη δόνηση και στη συνέχεια πατώντας το άλλη μία φορά.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter