Σάββατο, 28 Μαΐου 2016

Android προγραμματισμός part 11: Πώς δημιουργούμε ένα REST API για την εφαρμογή μας;


Πολλές από τις εφαρμογές που έχουμε στο Android, λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο σαν ιστοσελίδες. Έχουμε δηλαδή στο κινητό μας έναν client, ο οποίος επικοινωνεί και φέρνει δεδομένα στους χρήστες από έναν server. Μία λοιπόν από τις καλύτερες μεθόδους επικοινωνίας ενός client με μία web υπηρεσία, είναι το REST API και στο σημερινό μάθημα θα μπούμε στη λογική της δημιουργίας του για την εφαρμογή μας.

Για να μπούμε καλύτερα στο κλίμα, ας αρχίσουμε με κάποια παραδείγματα. Όλοι γνωρίζουμε το RSS, την υπηρεσία που μέσω ενός μοναδικού URL, φέρνει τα νέα άρθρα μιας ιστοσελίδας στη συσκευή μας για να τα διαβάσουμε. Αυτή είναι μία καθαρή περίπτωση επικοινωνίας web service με client και το REST API, είναι η καλύτερη λύση για το στήσιμο μίας τέτοιας. Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι το γνωστό μας Netflix, το API του οποίου είναι βασισμένο σε REST και μας εξυπηρετεί φέρνοντας τα βίντεο που ζητάμε στην τηλεόρασή μας.

Για να χρησιμοποιήσουμε το REST θα πρέπει συνήθως να έχουμε έναν χάρτη xml στη σελίδα μας, που θα περιλαμβάνει τα "προϊόντα" που προσφέρουμε, τον οποίο στη συνέχεια θα "διαβάσει" ο client για να πάρει τα δεδομένα που θέλει. Επειδή όμως μιλάμε για web υπηρεσίες, μπορούμε εκτός από την xml να χτίσουμε τη βάση μας και σε php, που είναι πιο διαδεδομένη στην πλευρά των server.

Επειδή είναι μία αρκετά μεγάλη διαδικασία, ο Κώστας από το Greek Tutorials, μας την έχει σπάσει σε κομμάτια κι έτσι σήμερα ξεκινάμε με τα πρώτα τέσσερα βίντεο που θα μας βοηθήσουν να φτιάξουμε το δικό μας REST API για την εφαρμογή μας.

Δεν τελειώσαμε όμως με το REST API, καθώς υπάρχουν πολλά ακόμη πράγματα για να δούμε μέχρι να το ολοκληρώσουμε. Ο Κώστας μας ετοιμάζει τα βίντεο τα οποία θα έχουμε σύντομα...

0 στο: "Android προγραμματισμός part 11: Πώς δημιουργούμε ένα REST API για την εφαρμογή μας;"