Από το 2008 στο 2016: Η εξέλιξη των Android συσκευών στο χρόνο και ο σκόπελος που πρέπει να ξεπεραστεί φέτος


Από το 2008 που κυκλοφόρησε η πρώτη Android συσκευή, το νερό όχι απλά έχει μπει στο αυλάκι, αλλά μετατράπηκε σε χείμαρρος που κατάπιε τη mobile κατηγορία παγκοσμίως. Όλα ξεκίνησαν σεμνά και ταπεινά, με τις πρώτες συσκευές να έχουν τα απολύτως απαραίτητα, ενώ σήμερα έχουν μετατραπεί σε πανίσχυρους υπολογιστές τσέπης, ένα πρόβλημα όμως που παραμένει και δείχνει να είναι ο επόμενος μεγάλος σκόπελος που πρέπει να ξεπεράσει το Android, είναι οι τακτικές αναβαθμίσεις.

Τότε...

Η εκκίνηση έγινε το 2007 με το iPhone και ήταν εντυπωσιακή για τα δεδομένα της εποχής, με τα πρώτα Android τηλέφωνα να είναι πλαστικά και ογκώδη, καθώς δεν υπήρχε τότε ανταγωνισμός και δεν είχαμε τις απαιτήσεις που έχουμε σήμερα. Συγκεκριμένα το πρώτο Android smartphone, το HTC G1 που κυκλοφόρησε το 2008 ήταν ένα χοντρό τηλέφωνο με συρόμενο πληκτρολόγιο, που ήταν πολύ της μόδας αντιγράφοντας το Sidekick τηςT-Mobile, που έκανε πάταγο στην Αμερική. Το G1 όμως είχε κάτι που έλειπε από το πρώτο iPhone, ήταν 3G!


Το λειτουργικό επίσης έμοιαζε περισσότερο με ένα δοκιμαστικό προϊόν, παρά με ολοκληρωμένη πλατφόρμα, με πολλά από τα βασικά του χαρακτηριστικά να προστίθενται σιγά σιγά σε κάθε νέα έκδοση. Η πρώτη ας πούμε πλήρης έκδοση ήταν το Android 2.3 Gingerbread που κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2010, ενώ οπτικά το Android μετατράπηκε σε αυτό που βλέπουμε σήμερα, στην αμέσως επόμενη έκδοση Android 4.0 Ice Cream Sandwich που εμφανίστηκε ένα χρόνο αργότερα.




Επιστρέφουμε στις συσκευές που είναι και το θέμα μας, όπου μέχρι εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε καμία ουσιαστική μάχη, αφού πρωταγωνίστησαν οι γνωστοί κολοσσοί όπως η Motorola, η Samsung και η νέα σε σχέση με τους υπόλοιπους HTC. Το "μπαμ" στα χαρακτηριστικά το είδαμε όμως για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2011 από την LG, με το διπύρηνο Optimus 2x το οποίο πούλησε σαν τρελό, αλλά ξεχάστηκε γρήγορα λόγω έλλειψης αναβαθμίσεων. Πρόκειται για μία χρονιά σταθμό η οποία σημάδεψε την κατηγορία των smartphone μέχρι σήμερα διότι:


  • ξεκίνησε και ο αγώνας που ζούμε μέχρι σήμερα, για συνεχώς δυνατότερες συσκευές που σπάνε τα ρεκόρ των benchmark, αλλά δεν έχουν ίχνος καινοτομίας,
  • εμφανίστηκε το Android 4.0 ICS που άλλαξε για πάντα το Android προς το καλύτερο,
  • η Apple έχασε τα πρωτεία και άρχισε ανοιχτά να αντιγράφει το Android σε όλα τα επίπεδα.



Αφού το Android λοιπόν πήρε το δρόμο του και τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο, η ανάγκη των εταιριών για να διαφοροποιηθούν στράφηκε στην ποιότητα κατασκευής, με το HTC One να είναι το Μάρτιο του 2013, η πρώτη πλήρως αλουμινένια συσκευή με μονοκόμματο design. Ήταν τέτοια η επιτυχία του One, που πολύ γρήγορα ακολούθησαν όλοι οι υπόλοιποι κατασκευαστές, με τα μέσα να αναφέρουν τότε ότι μία Android συσκευή ξεπέρασε επιτέλους σε ομορφιά το iPhone.

Αυτό ήταν και το μεγάλο λάθος για την HTC, η οποία αποφάσισε να κρατήσει το ίδιο design για ακόμη δύο μοντέλα One, αλλάζοντας μόνο τα χαρακτηριστικά τους. Αποτέλεσμα ήταν οι πωλήσεις να πέσουν κατακόρυφα, με συνέπεια την τραγική κατάσταση της εταιρίας σήμερα. Πλέον οι μεταλλικές συσκευές κυριαρχούν σε παγκόσμιο επίπεδο και θεωρούνται ότι καλύτερο, όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής.


Την ίδια περίοδο είχαμε και την εμφάνιση των πρώτων σοβαρών Κινέζων, οι οποίοι έμελλε να αλλάξουν για πάντα τον τρόπο που κοστολογούμε τα smartphone και να πετάξουν από πάνω τους τη ρετσινιά "είναι κινέζικο, άρα δεν αξίζει".

Πρώτος διδάξας η Oppo, η οποία το Φεβρουάριο του 2013 μας έφερε το εξαιρετικό Find 5, την πρώτη συσκευή με 1080p οθόνη στα 300 περίπου ευρώ. Ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε η πασίγνωστη πλέον OnePlus, η οποία με το εξαιρετικό "flagship killer" marketing, μας έδωσε μερικά χαστούκια για να καταλάβουμε ότι η ποιότητα δε χρειάζεται να είναι ακριβή πολυτέλεια, όπως φρόντισαν να μας πλασάρουν η Apple και η Samsung. Ο πρώτος γνωστός κατασκευαστής που πήρε χαμπάρι τι πάει να γίνει με τις τιμές ήταν η LG, η οποία κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά το G3 στα 650 ευρώ, όταν οι υπόλοιπες ναυαρχίδες κόστιζαν πάνω από 750 ευρώ. Καλή κίνηση που έδωσε στο G3 το βραβείο του καλύτερου smartphone της χρονιάς.


Το 2015 ήταν η χρονιά της κάμερας, με την LG και πάλι να ξεκινάει το χορό, προτείνοντάς μας το G4 με την αγελαδινή πίσω όψη. Ήταν η πρώτη συσκευή με τόσο γρήγορο focus που προσέφερε παράλληλα και χειροκίνητες ρυθμίσεις στην εφαρμογή της. Ακολούθησαν χρονικά και την ξεπέρασαν τελικά η Samsung αλλά κυρίως η Sony με την κάμερα του Xperia Z5 να είναι σήμερα ότι καλύτερο κυκλοφορεί.

Τελικά έχω την εντύπωση ότι η LG και η HTC είναι οι πιο καινοτόμες εταιρίες όσον αφορά το mobile όλα αυτά τα χρόνια.


... και τώρα

Φτάσαμε στο σήμερα όπου μεγαλύτερη αξία έχει τώρα η ασφάλεια του λειτουργικού συστήματος. Απόλυτα λογικό αν καταλάβουμε επιτέλους ότι όλα μας τα στοιχεία, τα προσωπικά δεδομένα, η τοποθεσία μας και τα χρήματά μας είναι πλέον αποθηκευμένα στο κινητό μας και είναι περισσότερο πολύτιμα από όσο νομίζουμε. Αυτό είναι κάτι που λύνεται με τις αναβαθμίσεις τις οποίες οι κατασκευαστές συνεχίζουν να αγνοούν επιδεικτικά.

Η Google δεν είχε ποτέ πρόβλημα με τις δικές της Nexus συσκευές, αλλά έχει προσφέρει σε όλους εδώ και δύο χρόνια τα κατάλληλα εργαλεία, αφού μας παρουσιάζει κάθε καλοκαίρι το Developer Preview της νέας έκδοσης, με σκοπό να προετοιμαστούν οι κατασκευαστές. Έχει προτείνει και έχει ξεκινήσει επίσης να δίνει μηνιαίες αναβαθμίσεις ασφαλείας στις συσκευές της, κάτι που είναι πολύ σημαντικότερο και μπορούν να κάνουν όλοι οι κατασκευαστές μόνοι τους.


Αύριο;

Για να συνοψίσουμε λοιπόν, αφού οι συσκευές μας διαθέτουν πλέον τρομερά χαρακτηριστικά σε όλους τους τομείς, έχουν εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και χαμηλές τιμές, το μόνο που μας μένει είναι μηνιαίες αναβαθμίσεις ασφαλείας και τουλάχιστον μία αναβάθμιση έκδοσης εντός 40 ημερών από την κυκλοφορία της. Αυτό πρέπει να ζητάμε από τη νέα μας συσκευή.

Το αύριο όμως δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει, αφού οι εταιρίες σίγουρα θα βρουν τον τρόπο να μας δημιουργήσουν νέες ανάγκες, που θα τις καταπιούμε αμάσητες. Το θέμα είναι να ξεχωρίσουμε τι είναι απαραίτητο και αυτή τη στιγμή η ψηφιακή μας ασφάλεια είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά μας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter