Επιδρομή στην Κίνα s04e01: Το Oukitel U8 είναι η απόδειξη ότι η ποιότητα κατασκευής δεν είναι θέμα τιμής


H "Επιδρομή στην Κίνα" επιστρέφει για άλλη μια χρονιά (ούτε το Game of Thrones τέτοια επιτυχία)! Η σειρά που αγαπήσαμε και στην οποία βλέπουμε ότι κινέζικο κυκλοφορεί και πέφτει στα χέρια μας, επιστρέφει για τέταρτη σεζόν (η σεζόν αρχίζει κάθε Σεπτέμβριο) πιο δυνατή από ποτέ. Στο πρώτο επεισόδιο λοιπόν φιλοξενούμε το Oukitel U8, μία συσκευή η οποία φέρνει την ποιότητα κατασκευής στην κατηγορία των 100 περίπου ευρώ. Ξεκινάμε;

Αν με ρωτούσατε πριν δύο χρόνια για αγορά smartphone από την Κίνα, θα σας έλεγα να μείνετε μακρυά. Αν πάλι ήθελε κάποιος ένα φθηνό τηλέφωνο κοντά στα 100€, πραγματικά δεν υπήρχε καμία σοβαρή επιλογή, αφού και οι "γνωστές" εταιρίες θάλασσα τα έχουν κάνει. Η Oukitel είναι μία από τις ανερχόμενες κινέζικες εταιρίες που πιθανότατα θα πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την κατηγορία και το U8 ή αλλιώς Universe Tap είναι από τα χαρακτηριστικά της μοντέλα.

Πριν ξεκινήσουμε με το review πρέπει να ευχαριστήσουμε το GearBest, το οποίο μας προσέγγισε πρόσφατα και μας υποσχέθηκε ότι θα μας δώσει τη δυνατότητα να δούμε από κοντά όσο περισσότερα κινέζικα smartphone γίνεται, για να γνωρίσουμε και τις σχετικά άγνωστες μάρκες στην Ελλάδα. Πρώτος καρπός της συνεργασίας είναι το Oukitel U8, το οποίο φυσικά θα κληρώσουμε άμεσα σε έναν τυχερό αναγνώστη του Dr. Android.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος 64-bit Mediatek MT6735 @ 1.0GHz (A53)
  • GPU: Mali T720
  • Μνήμη: 2GB RAM - 16GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.5" @ 1280 x 720p
  • Κάμερα: Πίσω 13.0MP (autofocus, HDR, LED flash) - Μπροστά 5.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, dualSIM, Bluetooth, GPS, Fingerprint sensor, FM radio, microUSB 2.0 (OTG)
  • Μπαταρία: 2850mAh
  • Διαστάσεις: 155 x 76.7 x 7.9mm - 198g.
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 5.1 Lollipop



Συνοπτικά...

Ξεκινάμε από το μεγάλο προσόν της συσκευής το οποίο είναι η ποιότητα κατασκευής της. Είναι πραγματικά δύσκολο να πιστέψεις ότι στα 120€ μπορείς να πάρεις ένα τέτοιο τηλέφωνο και για άλλη μια φορά οι Κινέζοι μας κάνουν να σκεφτόμαστε αν τελικά πετάμε τα λεφτά μας στις συσκευές των "γνωστών" εταιριών. Μεταλλικό περιμετρικό περίβλημα a la iPhone, όμορφο πίσω μέρος a la Samsung Και οθόνη με κυρτότητα 2.5D στο τελείωμά της, συνθέτουν μία ιδιαίτερα συμπαγή συσκευή που χαίρεσαι να την κρατάς στα χέρια σου. Νομίζω ότι αν η οθόνη ήταν στις πέντε ίντσες, το μέγεθός του θα γινόταν ακόμη καλύτερο για κράτημα και χειρισμό με το ένα χέρι, αλλά και πάλι δεν είναι πολύ μεγάλο.




Για να πετύχεις φυσικά τόσο χαμηλή τιμή με μεταλλική κατασκευή, πρέπει να κάνεις σε άλλα εξαρτήματα σημαντικές εκπτώσεις, το καλό όμως με το U8 είναι ότι οι εκπτώσεις αυτές δεν επηρεάζουν την καθημερινή μας χρήση. Για παράδειγμα έχει επιλεγεί ένα μέτριος επεξεργαστής η δυναμική του οποίου είναι 20.000 περίπου πόντοι στο Antutu, αλλά δεν υπάρχουν πουθενά κολλήματα όταν το χρησιμοποιείς. Ο λόγος είναι ότι η Oukitel τον συνοδεύει με 2GB RAM, κάτι το οποίο είναι ίσως το σημαντικότερο για φθηνές συσκευές σαν και αυτή, ενώ με αυτό τον επεξεργαστή κερδίζουμε φυσικά και σε μπαταρία, αφού λειτουργεί σε... "λιγότερες στροφές" από τον Helio x10 για παράδειγμα. Η ανταπόκριση της συσκευής λοιπόν είναι πραγματικά άψογη και σε αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ο προεγκατεστημένος laucher, ο οποίος δε διαθέτει άχρηστα animation και μας προσφέρει ταχύτητα.

Η μεγαλύτερη έκπτωση κατά τη γνώμη μου βρίσκεται στην κάμερα, η οποία είναι μεν στα 13MP ονομαστικά, αλλά στην πράξη δεν έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Τα χρώματα στις φωτογραφίες είναι λιγάκι υπερβολικά, ενώ ακόμη και σε καλό φωτισμό οι φωτογραφίες έχουν λίγο "θόρυβο" όταν τις ζουμάρεις. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να βγάλεις αξιοπρεπείς φωτογραφίες μαζί του, αλλά αυτός που θέλει μια καλή κάμερα δε θα ικανοποιηθεί. Νομίζω όμως ότι καλή κάμερα δεν υπάρχει ακόμη στη φθηνή κατηγορία γενικότερα.


Στο λογισμικό του τώρα το οποίο είναι κατά τη γνώμη μου άψογο, φοράει καθαρό Android 5.1 με κάποιες προσθήκες που είναι πολύ εξυπηρετικές. Μεταξύ άλλων σου δίνει τη δυνατότητα να βάζεις τη συσκευή στο αθόρυβο, γυρνώντας την ανάποδα όταν κάποιος καλεί, ενώ όταν μιλάμε μέσω μεγαφώνου ο ήχος μεταφέρεται στο ακουστικό απλά και μόνο αν φέρουμε τη συσκευή στο αυτί μας! Μπορούμε επίσης να κάνουμε διάφορα πράγματα σέρνοντας δύο και τρία δάχτυλα στην οθόνη, όπως να ανοίξουμε την κάμερα, να αποθηκεύσουμε ένα screenshot ή να αυξομειώσουμε τον ήχο και έτσι δε χρειάζεται να χρησιμοποιούμε καθόλου τα φυσικά πλήκτρα της συσκευής και κατ' επέκταση να μην τα χαλάσουμε γρήγορα. Πάρα πάρα πολύ ωραία και εύχρηστα.


Έχουμε επίσης αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων, που είναι πολύ της μόδας τώρα τελευταία και με τον οποίο μπορούμε όχι μόνο να ξεκλειδώσουμε τη συσκευή μας, αλλά και κάποιες εφαρμογές που δε θέλουμε να δουν αδιάκριτα βλέμματα. Στον αποθηκευτικό χώρο τα πράγματα είναι μια χαρά με 12GB διαθέσιμα στο χρήστη, ενώ υπάρχει θύρα επέκτασης microSD και διαβάζει USB στικάκια. Η μπαταρία του έχει μία κλασική απόδοση μίας με μιάμισης ημέρας, αλλά μπορεί να μας βγάλει ακόμη και δύο μέρες μέτριας χρήσης αν προσέξουμε λίγο τα δίκτυα, ενώ παρακάτω θα βρείτε τα benchmark για μία καλύτερη εικόνα σχετικά με τις επιδόσεις του:



Το πόρισμα

Ο τίτλος του review λέει "αξιοπρέπεια στη μικρή κατηγορία" και νομίζω ότι ταιριάζει γάντι στο Oukitel U8. Είναι ένα smartphone για αυτόν που θέλει μία πολύ φθηνή λύση με καλή κατασκευή και χωρίς προβλήματα σε καθημερινή χρήση. Με 50€ περισσότερα μπορείς φυσικά να βρεις καλύτερα τηλέφωνα σε χαρακτηριστικά, αλλά όχι σε κατασκευή, ενώ είναι πολύς κόσμος που δεν το ψάχνει τόσο πολύ και θέλει απλά μία αξιόπιστη συσκευή με όσο λιγότερα χρήματα γίνεται. To Oukitel U8 λοιπόν είναι για αυτούς.

Θα το βρείτε στο GearBest στα 120 περίπου ευρώ, το οποίο ευχαριστούμε για την παραχώρηση της συσκευής. Εν αναμονή της κλήρωσης λοιπόν για να το πάρει ένας τυχερός αναγνώστης του Dr. Android το σπίτι του.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter