Αυτογκόλ από τη Sony: Μη χρησιμοποιείτε τα Xperia κάτω από το νερό!


Σε μία εποχή όπου η Sony δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να παρατάξει σε σχέση με τον ανταγωνισμό, το γεγονός ότι οι συσκευές της είναι αδιάβροχες, της δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για να κερδίσει τη μερίδα των καταναλωτών που ενδιαφέρονται να το πάρουν μαζί τους σε δύσκολα μέρη. Με πρόσφατη ανακοίνωσή της όμως ακυρώνει τον εαυτό της λέγοντας ότι δεν πρέπει τελικά να χρησιμοποιούμε τα Xperia κάτω από το νερό.

Οι περισσότερες από τις συσκευές της Sony αυτή τη στιγμή είναι αδιάβροχες και μάλιστα με βαθμολογία IP68, που σημαίνει ότι μπορούν να αντέξουν για 30 λεπτά και έως ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια του νερού. Η χρήση όμως κάτω από το νερό είναι περιορισμένη αφού δεν πρόκειται ούτε να στείλουμε υποβρύχια μηνύματα, ούτε να απαντήσουμε κλήσεις, ούτε να ακούσουμε μουσική. Αυτό λοιπόν που μας μένει είναι η λήψη φωτογραφιών, η οποία πλέον απαγορεύεται με ανακοίνωση της Sony που αναφέρει ότι οι δοκιμές έχουν γίνει σε συνθήκες εργαστηρίου και πιθανότατα δεν ισχύουν στην πραγματική ζωή.

Εμείς διαβάσαμε κάποτε τις οδηγίες για να κάνουμε το review του Xperia M4 Aqua και αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι η υποβρύχια χρήση της συσκευής δεν επιτρέπεται ούτως ή άλλως σε νερό με πολύ χλώριο (πισίνες) αλλά και σε θαλασσινό νερό (παραλίες), κάτι το οποίο μπορεί να θεωρηθεί λογικό, λόγω της φθοράς που μπορεί να προκαλέσουν τα σωματίδια στην εξωτερική επιφάνεια της συσκευής. Με τη νέα ανακοίνωση η Sony προσθέτει ότι:

η βαθμολογία IP68 επετεύχθη τοποθετώντας τη συσκευή απαλά σε ένα δοχείο με νερό βρύσης

...αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε πόσο επικίνδυνο είναι να βγάλεις μερικές υποβρύχιες φωτογραφίες πατώντας απαλά ένα και μόνο πλήκτρο. Οι συσκευές συνεχίζουν φυσικά να μην κινδυνεύουν αν πέσουν επάνω τους υγρά ή αν τις βάλουμε κάτω από τη βρύση για να τις πλένουμε, αλλά αυτό δεν είναι αδιάβροχο όπως ξεκάθαρα υπονοείται στο επίσημο βίντεο του Xperia Z3.


Αυτό λοιπόν φίλοι μου είναι ένα μεγάλο αυτογκόλ, καθώς η ποιότητα κατασκευής των Xperia συσκευών είχε εξελιχθεί στο νούμερο ένα προσόν τους, ενώ ο μόνος λόγος που προσωπικά μου κέντριζε το ενδιαφέρον για να αποκτήσω μία από τις αυτές, ήταν ο ίδιος λόγος. Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι δεν έχουν ακουστεί προβλήματα στα Xperia σχετικά με τη βύθιση στο νερό, έτσι το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι ότι η Sony θα αρχίσει πλέον να "χαλαρώνει" τη βαθμολογία αντοχής των συσκευών της, προχωρώντας παράλληλα σε μείωση στην ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιεί.

Έχουμε κάνει και στο παρελθόν άστοχες προβλέψεις για τη Sony και ελπίζουμε και αυτή η εκτίμηση να είναι λάθος, αλλά δυστυχώς δεν ερμηνεύεται αλλιώς. Μετά λοιπόν και από αυτή την εξέλιξη, σας ψήνει η αγορά του Xperia Z5;

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android Basics | Τι είναι το ADB, πώς το χρησιμοποιώ και ποιες είναι οι βασικές εντολές του

Google Pixel 4a, OnePlus Nord, iPhone SE | Συγκρίνουμε τα πιο ενδιαφέροντα smartphone του 2020

Android | Χρήσιμα tip για να βγάζουμε εξαιρετικές φωτογραφίες με το κινητό μας

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 7) | Ο ρόλος των χρηστών και των ομάδων στο Linux

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 8) | Άδειες φακέλων, αρχείων και διεργασιών

Home Assistant (μέρος 3) | Πώς δημιουργούμε αυτοματισμούς στο smart home server μας

Home Assistant (μέρος 5) | Πώς ενεργοποιούμε τις ειδοποιήσεις στον smart home server μας