Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2015

[Quick Tip] Πώς ενεργοποιούμε το ''Ξεκλείδωμα OEM'' για να ανοίξουμε τον bootloader στην Android συσκευή μας;


Για να κάνουμε root, να εγκαταστήσουμε μία custom ROM ή να επαναφέρουμε το κινητό μας σε εργοστασιακό firmware, είναι συνήθως αναγκαίο να ξεκλειδώσουμε πρώτα τον bootloader. Επειδή όμως στις Nexus αλλά και σε άλλες συσκευές αυτό είναι πολύ εύκολο, η Google πρόσθεσε ένα ακόμη μέτρο ασφαλείας για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο σε περίπτωση που η συσκευή μας κλαπεί.

Το σκεπτικό είναι ότι ο bootloader κυρίως των Nexus συσκευών δεν είναι κρυπτογραφημένος και έτσι ένας "γνώστης" μπορεί να τον ξεκλειδώσει με μία απλή εντολή, να εγκαταστήσει μία custom recovery και να φλασάρει μία άλλη ROM με ευκολία. Αυτό σημαίνει ότι ένας κλέφτης μπορεί να πουλήσει τη συσκευή μας αν φυσικά δεν έχουμε προνοήσει να δηλώσουμε το ΙΜΕΙ της στον πάροχό μας, για να την αχρηστεύσουμε τελείως (κάτι που μπορεί να παρακαμφθεί επίσης). Για αυτό λοιπόν η Google προσέθεσε το διακόπτη "Ξεκλείδωμα OEM" στο μενού μας, το οποίο προστατεύεται από το PIN ή το μοτίβο που έχουμε ορίσει και έτσι έχουμε μόνο εμείς πρόσβαση στο ξεκλείδωμα του bootloader.

Για εμάς λοιπόν θέλουμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας με μία custom ROM ή να εγκαταστήσουμε κάτι σαν το Xposed framework, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε πλέον είναι το εξής:

  • Πηγαίνουμε στη διαδρομή "Μενού > Ρυθμίσεις > Σχετικά με το τηλέφωνο".
  • Πατάμε πολλές φορές το "Αριθμός έκδοσης" μέχρι να μας εμφανίσει το μήνυμα "Είστε πλέον προγραμματιστής".


  • Πηγαίνουμε ένα βήμα πίσω στο μενού και μπαίνουμε στο "Επιλογές για προγραμματιστές".
  • Ενεργοποιούμε το "Ξεκλείδωμα ΟΕΜ".


Αυτό είναι όλο! Από εδώ και πέρα μπορούμε να ακολουθήσουμε τις γνωστές οδηγίες για να ξεκλειδώσουμε τον bootloader της συσκευής μας και να ανοίξουμε ένα νέο κόσμο δυνατοτήτων στο Android.

0 στο: "[Quick Tip] Πώς ενεργοποιούμε το ''Ξεκλείδωμα OEM'' για να ανοίξουμε τον bootloader στην Android συσκευή μας;"