Επιδρομή στην Κίνα s03e09 - Meizu M1 Note review: Ένα αρμονικά κορυφαίο σύνολο με σημαντικό ψεγάδι στο ηχείο του


Μια τυπική μέρα στην κλινική με βρήκε σκαρφαλωμένο στη σκάλα και έτοιμο να καρφώσω το καρφί για να κρεμάσω το πληκτρολόγιο μου. Λίγο πριν ανοίξω την τρύπα στον τοίχο και με κράξει ο Doctor, δικαίως ή αδίκως, εμφανίστηκε το Meizu Μ1 Note σα μάννα εξ ουρανού. Πρώτη εντύπωση; Παναγιά, βοήθα!



Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Mediatek MT6752 @ 1.7GHz (A53)
  • GPU: Mali Τ760 MP2 
  • Μνήμη: 2GB RAM - 32GB αποθήκευση (πραγματική στα 29GB και διαθέσιμη τα 26GB σε ένα partition) 
  • Οθόνη: IGZO 5.5" @ 1920 x 1080p (403 ppi) με Gorilla Glass 3
  • Κάμερα: Πίσω 13MP (f/2.2) της Samsung με LED flash - Μπροστά 5MP (f/2.0) με ευρυγώνιο φακό 69 μοιρών
  • Συνδεσιμότητα: 4G, WiFi, dualSIM, Bluetooth 4.0 LE, GPS (Glonass) 
  • Αισθητήρες: Φωτός, εγγύτητας, επιτάχυνσης, γυροσκόπιο
  • Μπαταρία: 3410mAh 
  • Διαστάσεις: 150.7 x 75.2 x 8.9mm - 145g 
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 4.4.4 (Flyme OS 4.1)

Πρώτη επαφή & ποιότητα κατασκευής

Δεν τα λες και λίγα για τα 203 ευρώ που κοστίζει. Ελαφριά συσκευή χωρίς να κουράζει και μαζεμένη λόγω του μικρού κάδρου γύρω από την οθόνη. Η αγορά του έγινε από το πλέον αξιόπιστο Vickmall και η παράδοση του άγγιξε τις 40 ημερολογιακές μέρες, με πρώτη και κύρια αιτία καθυστέρησης τον εορτασμό του Πάσχα. Δώστε προσοχή στον τύπο δικτύου κινητής πριν την αγορά του. Υπάρχει σε κινέζικα μαγαζάκια με τα δελεαστικά 160 ευρώ αλλά αφορά το δίκτυο TD-LTE και όχι το ευρωπαϊκό FDD-LTE.

Ποιότητα συναρμογής στο Θεό. Ότι καλύτερο έχουν πιάσει τα γυμνά μου χέρια μετά το Oppo Find 5. Οι καμπύλες περιμετρικά και το glossy πλαστικό του μη αφαιρούμενου πίσω μέρους, έχουν φτιάξει ένα αποτέλεσμα που σε κάνει να δακρύζεις και να παραμιλάς... Που ήσουν "αγόραρε" τόσον καιρό;

Η διάρκεια της πρώτης ενεργοποίησης ήταν μικρή. Μετά το boot animation, που έχει φτιάξει πεντάχρονος φαν γιατί αλλιώς δε μπορεί να δικαιολογηθεί η τραγικότητά του, έρχεται η 5.5" οθόνη της Sharp να εμποδίσει την καρωτίδα σου στη μυϊκή δραστηριότητα της κατάποσης. Ο ολικός πνιγμός έρχεται με τα χρώματα, την αίσθηση αφής, το design και την ταχύτητα του Flyme OS. Τσούπ, έσκασε και η πρώτη αναβάθμιση.


Το Flyme OS

Για τους φίλους της σειράς που δε γνωρίζουν το Flyme OS, να πούμε πως αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια από τη Meizu. Βασίζεται στο Android και είναι το λειτουργικό που φοράει σε όλες τις συσκευές της. Κάτι αντίστοιχο με τo MIUI της Σιαόμι (Xiaomi). Δε διαθέτει συρτάρι εφαρμογών, όπως και το προαναφερθέν, με τις συντομεύσεις των εφαρμογών να μοιράζονται σε οθόνες αριστερά και δεξιά της κεντρικής. Φτάνει!


Η τελευταία έκδοση του Flyme OS για το M1 Note είναι η 4.2.0.5U και βασίζεται (ευτυχώς) στην 4.4.4 του Android. Η αναβάθμιση σε Lollipop, προγραμματίζεται για τα τέλη του Ιούνη. Εάν παρατήρησες καλά, υπάρχει ένα "U" στο τέλος της αρίθμησης της έκδοσης. Αυτό υποδηλώνει ότι η rom προορίζεται για την αγορά της Κίνας και κάποιον συγκεκριμένο πάροχο τηλεφωνίας (εξ' ου μάλλον και το τραγικό boot animation), έχει κάποιες κινέζικες εφαρμογές και αναβαθμίζεται αρκετά συχνά. Υπάρχει το "Α" που αφορά την developer ROM και έχει λιγότερες κινέζικες εφαρμογές αλλά συχνότερες αναβαθμίσεις. Υπάρχει και το γράμμα "I" για να υποδηλώσει τη διεθνή ROM, απαλλαγμένη από άχρηστες για μας κινεζιές, αλλά με λιγότερο συχνές αναβαθμίσεις. Πάντως αν και βρισκόμαστε στο "U" έχουμε ελληνικά και μάλιστα χωρίς προβλήματα και γέλια λόγω μετάφρασης. Η εναλλαγή των ROM γίνεται εύκολα μέσα από τη recovery του κινητού και αφού έχεις κατεβάσει την αντίστοιχη. Μια διαδικασία που δε χρειάζεται να την περιγράψω.


Μετά την ενεργοποίηση μπορείς να δημιουργήσεις λογαριασμό Flyme και εκτός των άλλων, να σου ανοίξει η δυνατότητα του Root με ένα κουμπί. Όλα αυτά μέσα από το μενού της συσκευής.


Εντύπωση μου έκαναν οι ρυθμίσεις των χειρονομιών επί της οθόνης. Έτσι με παρατεταμένο πάτημα του μοναδικού κεντρικού και κυκλικού soft key, ρύθμισα το κλείδωμα της συσκευής, με χειρονομία προς τα πάνω το άνοιγμα του search (σε ίντερνετ, συσκευή και τηλεφωνικό κατάλογο), προς τα κάτω την επέκταση της notification bar, ενώ προεπιλεγμένο είναι το άνοιγμα των πρόσφατων εφαρμογών με το σύρσιμο από κάτω προς τα πάνω από το κάτω όριο της οθόνης. Με κλειδωμένη οθόνη και δύο πατήματα ανοίγει η συσκευή και έπειτα την ξεκλειδώνεις, ενώ με σύρσιμο προς τα πάνω ξεκλειδώνει και σε βάζει στην κεντρική επιφάνεια. Υπάρχει η δυνατότητα αντιστοίχισης εφαρμογών με συγκεκριμένες χειρονομίες από κλειδωμένη κατάσταση για άνοιγμα αυτών. Όλα αυτά δεν είναι πρωτοποριακά. Αυτό που τα κατέστησε άξια μνείας, είναι η ταχύτητα εκτέλεσής τους και η απρόσκοπτη λειτουργία τους. Απλά φοβερό!


Λόγω της απουσίας των υπολοίπων soft πλήκτρων, σε κάθε εφαρμογή αναδύεται μια μπάρα στο κάτω μέρος με το κουμπί "back" χωρίς όμως να δημιουργεί προβλήματα. Εκεί που υπάρχει ένα θέμα είναι τα παιχνίδια. Ανοίγουν σε full-screen και απλά ξεχνάς το back. Δε συνηθίζεται και κάποιες φορές καταντάει εκνευριστικό ειδικά στην περίπτωση που ο προγραμματιστής "επένδυσε" στην παρουσία του.


Το "καρότο" το δάγκωσα όταν πήγα να προσθέσω το λογαριασμό μου Gmail. Αρνιόταν πεισματικά. Η λύση ήρθε με το προεγκατεστημένο κινέζικο μαγαζάκι εφαρμογών. Αφού λοιπόν ξήλωσα το Play Store, μιας και είναι εγκατεστημένο σαν εφαρμογή χρήστη και όχι συστήματος, κατέβασα και πέρασα το Google installer. Όλα τα βήματα πρέπει να συνοδεύονται και από επανεκκινήσεις. Το Google installer, εγκαθιστά το Play Store και τις ρυθμίσεις Google. Μετά από αυτό το τρίκ, όλα πήγαν μια χαρά.


Eπιδόσεις

Είναι περιττό να μιλήσω για την ταχύτητα πλοήγησης στο ίντερνετ αλλά αναγκαίο να τονίσω την συνολική ταχύτητα της συσκευής. Λες και βγήκε από το μέλλον! Ο συνδυασμός της οκταπύρηνης CPU, με τα 2GB της RAM και το ελαφρύ Flyme OS, σε κάνουν απλά να θαυμάζεις. Το παραπάνω αποτυπώνεται στο σκορ του Antutu αλλά το αντιλαμβάνεσαι και σε πραγματικό χρόνο. Από παιχνίδια δοκιμάστηκαν τιμής ένεκεν τα Hellrider, Microtrip, και Godzilla - Smash3. Όλα κύλησαν ομαλά. Μόνο στο τελευταίο ανέβασε θερμοκρασία που ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή στο πίσω μέρος και κοντά στην κάμερα. Αυτό όμως δεν προκάλεσε κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία της συσκευής όπως καθυστερήσεις σε φόρτωμα και multitasking.


WiFi βράχος, GPS αστραπή. Πρώτη ενεργοποίηση και κλείδωμα σε λιγότερο από 15" και σε σημείο που κοιτούσε αυστηρά λιγότερο από το μισό ουρανό. Η πλοήγηση δε δοκιμάστηκε γιατί τις περισσότερες φορές  "χωριό που φαίνεται, κολαούζο δε θέλει". Η λειτουργία της διπλής SIM είναι τυπική, ο ήχος κατά την κλήση αρκετά καλός, το σήμα επίσης τυπικό και η απουσία NFC ίσως να μη φανεί προς το παρόν.


Κάμερα

Οι φωτογραφίες είναι πολύ καλές ακόμα και σε συνθήκες με χαμηλό φωτισμό. Η λήψη γίνεται τάχιστα, ενώ σε κλασικούς χρόνους κυμαίνεται η διάρκεια του focus. Το φλας κάνει σωστά τη δουλειά του, χωρίς να αλλοιώνει τα χρώματα και να υπερεκθέτει τα θέματα. Το βίντεο στα 1080p λαμβάνεται στο ρελαντί με τη δυνατότητα του focus να βρίσκεται στο δάχτυλο του χρήστη. Ευχάριστη παρουσία είναι η δυνατότητα λήψης σε slow motion αλλά με κόστος στο μέγεθος, όπου το 640x480 είναι μη παραμετροποιήσιμο. Πάραυτα το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό (πλήρες μέγεθος).



Ήχος & μουσική

Δυσάρεστη έκπληξη αποτελεί το ηχείο του. Δυστυχώς έπρεπε κάτι να μην πηγαίνει καλά. Όλο το σύνολο ήταν "too good to be true". Ξερός και παραμορφωμένος ήχος, ακόμα και σε χαμηλές εντάσεις. Το περίεργο είναι ότι όταν περιηγείσαι στους ήχους κλήσης για παράδειγμα, το φαινόμενο δεν είναι αντιληπτό. Σε κάποιους άλλους πάλι το καταλαβαίνεις. Προφανώς έχει να κάνει με τις συχνότητες του εκάστοτε ήχου. Βίντεο στο youtube, παιχνίδια και mp3, τους κατακρεουργεί. Ελπίζω να είναι θέμα software και αυτό γιατί η Meizu φαίνεται να προσέχει τις συσκευές της με συνεχείς βελτιώσεις. Σε αυτό συμβάλει και η ενεργότατη κοινότητα. Κάτι τέτοια να τα βλέπει η Oppo που την κάναμε μεγάλη, βγήκε στην Ευρώπη και μας έγραψε κανονικότατα. Για να γυρίσουμε στο θέμα μας, να πω πως ο μόνος τρόπος να ακούσεις μουσική στο M1 Note στην παρούσα φάση, είναι μόνο στο mute. Σε όλο αυτό, έρχεται να προστεθεί η θέση του ηχείου (περιμετρικά κάτω δεξιά), που σε αναγκάζει να το κλείσεις με το χέρι κατά τον οριζόντιο προσανατολισμό. Όσο και να προσέξεις, άθελά σου θα το ταπώσεις σε κάποια φάση.

Στο κομμάτι της μουσικής ένα καλό που έχουν οι "U" και "A" ROM είναι το πρόγραμμα "Μουσική". Και αυτό γιατί έχεις τη δυνατότητα αναζήτησης, αναπαραγωγής και αποθήκευσης μιας τε-ρά-στι-ας και "δωρεάν" βάσης δεδομένων μέσα από το κινέζικο site duomi.com. Αυτό απουσιάζει από την "I" rom για ευνόητους λόγους και ίσως είναι η αιτία που προτιμάται η "U" μεταξύ των χρηστών, έναντι των άλλων ROM. Βέβαια θα μπορούσες να τσιμπήσεις το .apk του και να το μεταφέρεις στην άλλη ROM. Αυτό όμως είναι άλλο θέμα και δε μας αφορά στην παρούσα. Το Spotify και όλα τα παρεμφερή προγράμματα, φαντάζουνε γατάκια μπροστά στο μεγαλείο του πειρατή. Το τίμημα είναι μικρό.

...τα λοιπά

Κάποιες λεπτομέρειες εδώ και εκεί στο Flyme OS με ενοχλούν αλλά σίγουρα δεν θα με κάνουν να μην το θεωρήσω ως το πιο μαζεμένο και καλοδουλεμένο fork του Android. Κάποιες από αυτές είναι η απουσία "χεριού" στον κέρσορα για την εύκολη μετακίνηση του κατά τη γραφή και η μπάρα της έντασης που εμφανίζεται με το πάτημα των πλαϊνών φυσικών κουμπιών και αφορά την ένταση της εκάστοτε δραστηριότητας. Μικρό το κακό αλλά μας έχουν συνηθίσει διαφορετικά. Δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στη Lollipop. Για μένα δεν υπάρχει αυτή. Απετάξαμην. Συνήθεια χρειάζεται και η διάταξη του μενού. Ενώ φαντάζει απλοϊκή στην αρχή, θέλει λίγο ψάξιμο στην πορεία για να αυτοματοποιήσεις τις περιηγήσεις σου.

Ξέχασα να σου αναφέρω τα περιεχόμενα του κουτιού. Αλλά μην άγχεσαι. Είναι τα τυπικά. Κινέζικο mini manual, φορτιστής με αποσπώμενο καλώδιο και εξωλκέας για το συρταράκι των SIM.

Το ρεζουμέ

Σε γενικές γραμμές έχουμε να κάνουμε με μια εξαιρετική συσκευή που είναι κρίμα να την περιορίσεις σε μια θήκη. Φτιάχτηκε για να σου δίνει τη μέγιστη ικανοποίηση όταν την κρατάς. Εάν και δεν θα ακούσω μουσική ή δεν θα βάλω ένταση όταν παίζω παιχνίδια ή τέλος δεν θα λιώνω στο ΥouΤube από το κινητό, ακόμα και έτσι λοιπόν το ηχείο μου έχει καθίσει πολύ άσχημα. Αχώνευτο και αταίριαστο με το υπόλοιπο αρμονικά κορυφαίο σύνολο. Μπορεί να γίνομαι και υπερβολικός αλλά αυτό περνάει στον υποκειμενικό παράγοντα. Για να σε ανεβάσω πάλι, θα σου μιλήσω για τη μπαταρία του. Τα 3140mah είναι τόσα ακριβώς όσα λέει η Meizu. Γιαυτό και θα σου βγάλει άνετα 2 μέρες μέτριας χρήσης ακόμα και με ανοιχτά τα δεδομένα του mobile internet. Σπουδαία υπόθεση.

Το Meizu M1 Note με μια ματιά:

Υπέρ


  • Ταχύτητα κύλισης και multitasking
  • Μπαταρία
  • Οθόνη
  • GPS

Κατά

  • Ήχος και θέση ηχείου

Συντάκτης: Μητσaker
Ευχαριστούμε θερμά το Λάζαρο για την παραχώρηση της συσκευής.

Υστερόγραφο μήνυμα του Μητσaker από το υπερπέραν:

Τον τελευταιο χρόνο η ανακύκλωση της τεχνολογίας του υλικού των συσκευών είναι κάτι περισσότερο από ορατή. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η έκδοση Lollipop που με βρίσκει δυσαρεστημένο στα τέρματα και δεν ξέρω εάν αυτό είναι αναστρέψιμο και πότε. Σα να μην έφτανε αυτό, ο μαρκετινίστικος αγών των εταιρειών επικεντρώνεται πλέον στην ανάπτυξη λογισμικού, επιπλέον των δυνατοτήτων του καθαρού Android. Λογισμικό που ουδέποτε ήταν καθοριστικός παράγοντας στα κριτήρια μου για αγορά και αυτό γιατί την απουσία του, θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να αντικαταστήσει το Play Store ή άλλη πηγή. 

Μ' αυτά και μ' αυτά, αποφάσισα να αποσυρθώ για λίγο μέχρι να βρεθεί κάτι που πραγματικά να αξίζει το ελεύθερό μου χρόνο για τη συγγραφή ενός άρθρου και φυσικά να προέρχεται από τη μαγευτική Κίνα (στους τουριστικούς οδηγούς). 

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter