Η Google παρουσίασε τις πρώτες Android εφαρμογές γραμμένες σε Dart που τρέχουν στα 120fps!


Πολύς κόσμος συμφωνεί ότι ο προγραμματισμός είναι μια από τις δουλειές του μέλλοντος και με το Android να κυριαρχεί στο mobile, λογικό είναι να ψάχνονται όλοι για το πως θα μάθουν να δημιουργούν τις δικές τους εφαρμογές. Μέχρι στιγμής η προβληματική για το Android Java είναι η βασική γλώσσα προγραμματισμού κάτι που θέλει να αλλάξει η Google αντικαθιστώντας τη με τη δική της Dart.

Το πρόβλημα της Java

Η Java είναι μια γλώσσα που δημιουργήθηκε από τη Sun Microsystems και σκοπός της ήταν να δοθεί ελεύθερα σε όποιον ήθελε να δημιουργήσει προγράμματα με αυτή. Αυτό όμως μέχρι την εξαγορά από την Oracle η οποία θέλησε να εκμεταλλευτεί οικονομικά την επιτυχία της Java. Η Google ήθελε με το Android να χρησιμοποιήσει μια γλώσσα που θα ήταν ευρέως γνωστή, αλλά που δε θα χρειαζόταν να πληρώσει την άδεια για να τη χρησιμοποιήσει. Έτσι δημιούργησε την Java for Android που είναι στην ουσία μια παραλλαγή της Java η οποία όμως δημιουργεί νομικά κολλήματα για τη Google, κρατώντας δέσμιο το Android από την εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει.

Πέρα όμως από τα νομικά η Java έχει και άλλα προβλήματα στο Android, μεταξύ των οποίων το αργό άνοιγμα των εφαρμογών, το γενικότερο βαρύ περιβάλλον των συσκευών και πολλά ακόμη που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Αυτή είναι και μια από τις μεγαλύτερες διαφορές του iOS και του Android, όπου το πρώτο χρησιμοποιεί τη C++, μια γλώσσα μηχανής που δεν τρέχει σε virtual machine και κάνει τη γενικότερη εμπειρία χρήσης πιο ευχάριστη. Τώρα λοιπόν που το Android έχει φτάσει στο ζενίθ του, η Google επιχειρεί να διορθώσει τα προβλήματα που θα το κρατήσουν στην κορυφή και ένα από αυτά είναι η Dart.


Η Dart και τα ποιοτικά web app

Η Dart λοιπόν είναι μια γλώσσα που προσπαθεί να ενώσει τις ιστοσελίδες με τις εφαρμογές, προσφέροντας στις πρώτες μεγαλύτερες δυνατότητες και στις δεύτερες μεγαλύτερη ταχύτητα. Στο άμεσο μέλλον δε θα μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε μεταξύ τους, καθώς θα είναι γραμμένα στην ίδια γλώσσα και απλά θα αλλάζει το γραφικό τους περιβάλλον, ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης της συσκευής μας (και το πακετάρισμα φυσικά). Όσοι επίσης ασχολούνται ήδη με τη δημιουργία ιστοσελίδων δε θα έχουν πρόβλημα προσαρμογής, καθώς η Dart είναι κατά κάποιο τρόπο ένα πρόσθετο της HTML.

Το παράδειγμα δόθηκε από την ομάδα Dart της Google στο πρόσφατο Dart summit, η οποία παρουσίασε μια εφαρμογή για Android γραμμένη σε Dart, που περιέχει τρία παραδείγματα δείχνοντας τη συμπεριφορά των μενού, των animation και του αγγίγματος της οθόνης στα 120fps! Να θυμίσουμε ότι σήμερα στο Android 5.0 και με το υπάρχουν καθεστώς, φτάνουμε με το ζόρι τα 60fps και μόνο για τις καλογραμμένες εφαρμογές συστήματος. Η Dart όμως δεν είναι μία γλώσσα που δημιουργήθηκε για το Android και έτσι οι εφαρμογές της μπορούν να τρέξουν σε υπολογιστές μέσω του browser αλλά και στο iOS αν φυσικά υπάρχει το ανάλογο framework.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι απλά ένα demo αλλά ανέβηκε στο Play Store για να τη δει κάθε ενδιαφερόμενος ενώ περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην επίσημη σελίδα της Dart. Μία παρόμοια προσπάθεια που απευθύνεται σε δημιουργούς ιστοσελίδων συγκεκριμένα είναι και το Polymer που αξίζει να τσεκάρετε αν ενδιαφέρεστε. Δείτε τέλος και το βίντεο παρουσίασης της εν λόγω εφαρμογής.

Σχόλια

 1. Μια μικρή διορθωσούλα, η C++ δεν είναι γλώσσα μηχανής, είναι γλώσσα υψηλού επιπέδου όπως η C, και πολλές άλλες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Πέρα όμως από τα νομικά η Java έχει και άλλα προβλήματα στο Android, μεταξύ των οποίων το αργό άνοιγμα των εφαρμογών,
  το γενικότερο βαρύ περιβάλλον των συσκευών και πολλά ακόμη που
  αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Αυτή είναι και μια από τις μεγαλύτερες
  διαφορές του iOS και του Android, όπου το πρώτο χρησιμοποιεί τη C++, μια
  γλώσσα μηχανής που δεν τρέχει σε virtual machine και κάνει τη
  γενικότερη εμπειρία χρήσης πιο ευχάριστη."

  Από που βγαίνουν αυτές οι πληροφορίες?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τώρα αν πω ότι δεν με ενθουσίασε και πολύ η πρώτη παρουσίαση demo της dart θα είμαι κακός?! Ίσως να έχει πολλά να πει αλλά μάλλον θα χρειαστεί κανα 2-3 χρονιάκια για να πει τις πρώτες τις κουβέντες στο mobile development...εξάλλου και η Java όταν πρωτο κυκλοφόρησε δεν ξετρελλάθηκαν όλοι...με την αιώνια αντιπαράθεση των προγραμματιστών σε C++ για ανυπαρξία δεικτών κλπ κλπ κλπ!!!
  Ωστόσο είναι καλό που προχωράμε και δεν μένουμε στα ίδια...οποιεσδήποτε βελτιώσεις ευπρόσδεκτες για το καλό το δικό μας και της τεχνολογίας. Οι developers απλά θα συνηθίσουμε (όπως πάντα!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Android | Αυτές είναι οι εφαρμογές που πρέπει να έχεις οπωσδήποτε στο κινητό σου

Android Basics | Πώς λειτουργούν και σε τι χρησιμεύουν οι ρυθμίσεις στο μενού ''Εφαρμογές - ειδοποιήσεις''

Android | Παίξε τα παιχνίδια του PlayStation στο Android smartphone ή tablet σου με το PS4 Remote Play!

Raspberry Pi | Φτιάχνουμε το δικό μας smart home server και ενώνουμε όλες τις έξυπνες συσκευές μας σε μία εφαρμογή!

Οδηγός αγοράς | Τα καλύτερα Android smartphone του 2018 για το 2019

Smart Home | Κάμερα ασφαλείας με μπαταρία για να παρακολουθείς ακόμη και χώρους που δεν έχουν ηλεκτροδότηση!

Επισκευή smartphone | Οδηγός αλλαγής σπασμένης οθόνης

Android Basics | Πώς λειτουργούν και σε τι χρησιμεύουν οι ρυθμίσεις στο ''Δίκτυο και διαδίκτυο''

3D Printing | Δέκα χρήσιμα πράγματα που μπορείς να εκτυπώσεις για το γραφείο σου

Μάθε παιδί μου Linux | Οι βασικές εντολές του τερματικού που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε