Έφτασε το Android 5.1 με HD voice, προστασία συσκευής και υποστήριξη για δίκαρτα τηλέφωνα


Το Android Lollipop βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ολοκλήρωσης και η έκδοση 5.1 που μόλις χθες μας παρουσίασε η Google, έχει ακριβώς αυτό το σκοπό. Εκτός από τα κλασικά bug fix και τις βελτιώσεις σταθερότητας, μας έφερε και μερικά χαρακτηριστικά που σε πολλούς θα φανούν χρήσιμα.

HD Voice

Επιτέλους με την έκδοση 5.1 η Google προσθέτει στο λειτουργικό σύστημα την υποστήριξη HD Voice για τις συσκευές που μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Πρόκειται για μία υπηρεσία η οποία μας παρέχει καθαρότερο ήχο στις κλήσεις και πρέπει να προσφέρεται από το δίκτυο επικοινωνίας μας (για παράδειγμα η Cosmote το υποστηρίζει εδώ και καιρό). Πολλές Android συσκευές υποστήριζαν το HD voice μέχρι σήμερα, αλλά το λογισμικό έπρεπε να προστεθεί από τον κατασκευαστή τους. Η διαφορά λοιπόν τώρα είναι ότι υποστηρίζεται από το λειτουργικό σύστημα του Android χωρίς προσθήκες.

Υποστήριξη για δίκαρτες συσκευές

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την υποστήριξη για δίκαρτες συσκευές, η οποία ήταν μέχρι σήμερα θέμα κατασκευαστή. Με το Android 5.1 λοιπόν, έχει προστεθεί το κατάλληλο μενού σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος, το οποίο ξεχωρίζει μάλιστα τις SIM μας, με χρώματα για να ξέρουμε τι μας γίνεται.

Προστασία συσκευής

Πάμε και στην πραγματικά χρήσιμη προσθήκη, που δεν είναι άλλη από την προστασία συσκευής σε περίπτωση που μας την κλέψουν. Η συσκευή πλέον θα "δένεται" με το Google λογαριασμό μας και θα κλειδώνει σε περίπτωση κλοπής (με δική μας παρέμβαση φυσικά). Ο κλέφτης δε θα μπορεί να την ξεκλειδώσει χωρίς να γνωρίζει τον κωδικό μας, ενώ ακόμη και σε περίπτωση επαναφοράς εργοστασιακών δεδομένων, το κλείδωμα θα παραμένει. Μένει φυσικά να δούμε σε περίπτωση αλλαγής ROM αν θα ισχύει η συγκεκριμένη προσθήκη.


Διαθεσιμότητα

Κλασικά η αναβάθμιση θα αρχίσει να "ρολάρει" τις επόμενες εβδομάδες στις Nexus, Android One και Google Play Edition συσκευές, αλλά αν βιάζεστε υπάρχουν ήδη διαθέσιμα τα πρώτα πακέτα για χειροκίνητη εγκατάσταση.

Σχόλια

  1. Όπως πάντα επίκαιρος!!!

    Όλες χρήσιμες οι προσθήκες αλλά αυτό με το κλείδωμα είναι ένα κλικ πιο πάνω από τα άλλα!!
    Νομίζω οτι εδώ κ κάποιους μήνες λειτουργεί πλέον κ αυτό με το imei(δίνοντας το στον πάροχο σου, αν έρθει η κακιά ώρα με ειδοποίηση σου κλειδώνει αυτομάτως η συσκευή κ δεν λειτουργεί σε κανένα δίκτυο) οπότε με όλα αυτά οι επιλογές αυξάνονται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και μια συμβατή εφαρμογή και HD voice και παίζει και σε 64αρια και ΤΣΑΜΠΑ και πολύ καλές οι πρώτες εντυπώσεις https://play.google.com/store/apps/details?id=com.here.app.maps

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Android | Αυτές είναι οι εφαρμογές που πρέπει να έχεις οπωσδήποτε στο κινητό σου

Android Basics | Πώς λειτουργούν και σε τι χρησιμεύουν οι ρυθμίσεις στο μενού ''Εφαρμογές - ειδοποιήσεις''

Android | Παίξε τα παιχνίδια του PlayStation στο Android smartphone ή tablet σου με το PS4 Remote Play!

Raspberry Pi | Φτιάχνουμε το δικό μας smart home server και ενώνουμε όλες τις έξυπνες συσκευές μας σε μία εφαρμογή!

Οδηγός αγοράς | Τα καλύτερα Android smartphone του 2018 για το 2019

Smart Home | Κάμερα ασφαλείας με μπαταρία για να παρακολουθείς ακόμη και χώρους που δεν έχουν ηλεκτροδότηση!

Επισκευή smartphone | Οδηγός αλλαγής σπασμένης οθόνης

3D Printing | Δέκα χρήσιμα πράγματα που μπορείς να εκτυπώσεις για το γραφείο σου

Android Basics | Πώς λειτουργούν και σε τι χρησιμεύουν οι ρυθμίσεις στο ''Δίκτυο και διαδίκτυο''

Μάθε παιδί μου Linux | Οι βασικές εντολές του τερματικού που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε