Επιδρομή στην Κίνα s03e05: Xiaomi Redmi Note 4G review


Αν ψάχνεις για ένα φθηνό και παράλληλα ποιοτικό κινητό στις 5.5 ίντσες, το Redmi Note της Xiaomi είναι αυτή τη στιγμή μονόδρομος. Η "Apple της Κίνας" κατάφερε να σχεδιάσει ένα συμπαγές smartphone με καλά χαρακτηριστικά και ωραία εμφάνιση, το οποίο βρέθηκε πέρυσι, όχι άδικα, στην κορυφή της λίστας του Dr. Android ως το καλύτερο φθηνό phablet του 2014. Για όσους είναι λάτρεις της ταχύτητας, το Redmi Note κυκλοφορεί επίσης και σε 4G έκδοση, την οποία είχαμε την τύχη να έχουμε αυτή τη βδομάδα στα χέρια μας.

Από την ονομασία του και μόνο θα περίμενε κανείς ότι πρόκειται για το ίδιο ακριβώς τηλέφωνο, απλά με την προσθήκη κεραίας 4G, όμως η αλήθεια δεν είναι ακριβώς αυτή. Εμφανισιακά είναι ένα και το αυτό, διατηρώντας την ίδια σχεδιαστική γραμμή και ποιότητα κατασκευής, ενώ στον τομέα των χαρακτηριστικών υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες αλλαγές, άλλες προς το καλύτερο και άλλες προς το χειρότερο.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Qualcomm Snapdragon 400 @ 1.6GHz
  • GPU: Adreno 305
  • Μνήμη: 2GB RAM - 8GB αποθήκευση (microSD) 
  • Οθόνη: IPS 5.5 ιντσών @ 1280 x 720p (267ppi) 
  • Κάμερα: Πίσω 13MP (HDR) με autofocus και LED flash, μπροστά 5MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, WiFi ac, Bluetooth 4.0, GPS, FM radio, microUSB 2.0 (Host) 
  • Μπαταρία: 3100mAh 
  • Διαστάσεις: 154 x 78.7 x 9.5mm - 199gr 
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 4.4.2 KitKat (MIUI 5)


Οι διαφορές

Το Redmi Note 4G λοιπόν έρχεται με τετραπύρηνο επεξεργαστή της Qualcomm σε αντίθεση με το 3G μοντέλο που φοράει τον οκταπύρηνο της Mediatek. Τα θετικά σε αυτή την αλλαγή είναι ότι η Qualcomm είναι πολύ μπροστά σε σχέση με τη Mediatek όσον αφορά την υποστήριξη του Android, με αποτέλεσμα η συσκευή να φοράει Android 4.4.2 και όχι 4.2.2 όπως το 3G μοντέλο. Αυτό σημαίνει ότι είναι ευκολότερο για τους developer να δημιουργήσουν custom ROM για τη συγκεκριμένη συσκευή, ενώ δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί και σε Android 5.0.

Από την άλλη όμως ο επεξεργαστής που επιλέχθηκε είναι σαφώς υποδεέστερος από αυτόν της Mediatek, κάτι που φαίνεται στα benchmark όπως το Antutu και ιδιαίτερα στο 3D Mark που μετράει την απόδοση γραφικών, η οποία έχει πέσει στο μισό. Παρ' όλα αυτά όμως η μπαταρία του φαίνεται να κρατάει λίγο περισσότερο λόγω της καλύτερης διαχείρισης μπαταρίας της Qualcomm.


Άλλη μία διαφορά είναι στην ταχύτητα του ίντερνετ, όπου στα σημεία που πιάνουμε σήμα 4G, η εμπειρία χρήσης είναι τρομερή. Υπάρχει όμως και μία προσθήκη στην κεραία του WiFi η οποία υποστηρίζει το νέο στάνταρ "ac". Όσοι λοιπόν διαθέτουν router με αυτό τον τύπο WiFi, μπορούν να έχουν τρελές ασύρματες ταχύτητες στο LAN του σπιτιού ή της επιχείρησης για μεταφορά δεδομένων. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για καλύτερο ίντερνετ μέσω WiFi αλλά δυστυχώς οι πάροχοι στην Ελλάδα δεν προσφέρουν τόσο μεγάλες ταχύτητες.

Τέλος η τρίτη σημαντική διαφορά βρίσκεται στο χώρο αποθήκευσης καθώς από τη μία η MIUI με Android 4.4 είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος από την αντίστοιχη με Android 4.2, ενώ από την άλλη το 4G μοντέλο έχει περισσότερα "σκουπίδια" προεγκατεστημένα. Έτσι από το χώρο αποθήκευσης των 8GB έχουμε διαθέσιμα μόνο τα 3.5GB.


Όλα τα υπόλοιπα

Για όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, αλλά και για να δείτε "ζωντανά" τη συσκευή, μπορείτε να διαβάσετε αλλά και να παρακολουθήσετε το review του Redmi Note 3G στο ακόλουθο βίντεο:


Συνολικά

Στο σύνολό του λοιπόν το Xiaomi Redmi Note είτε είναι το 3G είτε το 4G μοντέλο, παραμένει το καλύτερο φθηνό phablet που μπορείς να αγοράσεις σήμερα. Η κάθε έκδοση έχει τις ιδιαιτερότητές της όπως είδαμε αλλά αν τα πιάσεις και τα δύο στα χέρια χωρίς να γνωρίζεις όλες αυτές τις λεπτομέρειες, δε θα καταλάβεις τη διαφορά.

Προσωπικά θα επέλεγα το 4G μοντέλο, αφού αυτό που χρειάζομαι περισσότερο είναι γρήγορο ίντερνετ, παρά επιδόσεις στα βαριά παιχνίδια. Μπορείτε να το βρείτε στο ίντερνετ στα 130€ - 140€ μαζί με τα μεταφορικά.

Υ.Γ. 1000 ευχαριστώ στο Μάκη που μας το παραχώρησε για το review.

Σχόλια

  1. Μπραβο γιατρε! Δεν εβρισκα ελληνικο review για το συγκεκριμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις ένα λαθάκι μόνο. Το 4G δεν είναι dual sim όπως το mediatek μοντέλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από που μπορούμε να το αγοράσουμε ρε παίδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από εδώ φίλε: http://m.aliexpress.com/search.htm?keywords=xiaomi+redmi+note+4g

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter