Asus Zenfone 5 review: Φθηνό, ποιοτικό και προπαντός αξιόπιστο


Πέρασεν η εργατική Πρωτομαγιά, το μαύρισμα του καλοκαιριού έμεινε ενθύμιο στις πετσέτες του μπάνιου, εμφανίστηκαν τα "έξυπνα" ρολόγια, προσαρμόστηκαν τα γλειφιτζούρια στα κινητά μας, πιάσαν τα κρύα και εγώ παιδεύομαι ακόμα να φτιάξω το ρημάδι το πισί μου. Έτσι εγκατέλειψα τον εγωισμό μου και ζήτησα από το γιατρό να μου διαθέσει αυτό της κλινικής για να γράψω ένα ακόμα επεισόδιο της σειράς μας. Σημερινός καλεσμένος είναι το Zenfone 5. Αυτό με το διπύρηνο επεξεργαστή της Intel (Z2580) χρονισμένο στα 2GHz, τα 2GB της RAM και τα 16GB ROM.

Σε προφανώς επιθετική πολιτική της εταιρίας αποδίδω και τις πολλές εκδόσεις του εν λόγω τηλεφώνου. Ενδεικτικά είναι οι παρακάτω και ανάλογα με την αγορά που προορίζονται, έχουν και διαφορετική έκδοση ROM η οποία αναγράφεται και στο κουτί συσκευασίας. Οι ROM χωρίζονται σε "WW", "CN" και "TW" όπου με την σειρά τους αφορούν την παγκόσμια, την κινεζική και την ταϊβανέζικη αγορά αντίστοιχα:

  • Intel Z2580 Dual Core 2.0GHz, 2GB RAM, 16GB ROM
  • Intel Z2560 Dual Core 1.6GHz , 2GB RAM, 8GB ROM
  • Intel Z2560 Dual Core 1.6GHz , 1GB RAM, 8GB ROM
  • 4G LTE, Qualcomm MSM8926 Quad Core 1.2GHz, 2GB RAM, 8GB ROM

Όλες τους μοιράζονται τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Oθόνη IPS 5" ανάλυσης 720p με Gorilla Glass 3
  • Πίσω κάμερα στα 8MP (6MP για 16:9) με LED flash και αυτόματη εστίαση. Μπροστινή στα 2MP.
  • Dual SIM (mini SIM και dual standby)
  • SD card μέχρι 64GB
  • Bluetooth 4.0
  • WiFi
  • GPS
  • FM Radio
  • Μη αποσπώμενη μπαταρία στα 2110mAh
  • Διαστάσεις 148.2 x 72.8 x 10.34 mm

Η συσκευή της παρουσίασης βγαίνει σε μαύρο, λευκό, κόκκινο, χρυσαφί και μωβ. Η συσκευασία περιέχει το κινητό, φορτιστή με ευρωπαϊκό αντάπτορα, καλώδιο USB σε microUSB, εγχειρίδιο στα κινέζικα και δύο δώρα. Την προστασία οθόνης και μια θήκη σιλικόνης. Πάμε να την δούμε αναλυτικά.


Στο μπροστινό μέρος έχουμε την κάμερα. το ακουστικό, τους αισθητήρες εγγύτητας και φωτός και τρία soft μη φωτιζόμενα κουμπιά. Περιμετρικά θα βρούμε την θύρα ακουστικών 3.5mm, μικρόφωνο ακύρωσης θορύβου, κουμπιά power και έντασης, μίνι προτζέκτορα (... θα 'θελες!), θύρα φόρτισης και μικρόφωνο. Στο πίσω μέρος βρίσκεται η κάμερα, μονό LED flash και ηχείο... ή καλύτερα wannabe ηχείο.


Ένας από τους λόγους που προτιμήθηκε η Asus από άλλες εταιρείες είναι η υποστήριξη στα προϊόντα της και αυτό έγινε άμεσα αντιληπτό λόγω της συχνότητας των αναβαθμίσεων (μία ανά ~20 μέρες). Τη στιγμή που γράφεται το άρθρο η συσκευή φοράει την 2.20.40.13 έκδοση η οποία βασίζεται στην 4.4.2 KitKat και μας υποσχέθηκε την Lollipop τον ερχόμενο Απρίλιο, ενώ out-of-the-box φόραγε την 4.3. Εδώ μπορείς να βρεις τις ROM για χειροκίνητη εγκατάσταση, τον πηγαίο κώδικα του kernel, οδηγούς για το πισί και εργαλείο ξεκλειδώματος του bootloader. Παρ' όλο που όλα τα παραπάνω διατίθενται από την πρώτη στιγμή κυκλοφορίας του κινητού, προς το παρόν δεν έχουμε δει κάποια custom ROM. Εν αναμονή λοιπόν.

Η πρώτη επαφή με την συσκευή σου αφήνει την αίσθηση μιας στιβαρής κατασκευής χωρίς τριξίματα ασχέτως του μικρού της βάρους (145gr) αλλά εντυπωσιάζει αρνητικά με το μεγάλο της μέγεθος. Παρακάτω παραθέτω μια συγκριτική φωτογραφία του Zenfone 5 με το Huawei Ascend P7 και το Samsung Galaxy S4. Όλα τους με οθόνες 5".


Η κύλιση του συρταριού των εφαρμογών και των μενού είναι αρκετά ομαλή και φαίνεται πως παρότι ζούμε στην εποχή των τετραπύρηνων επεξεργαστών, ο διπύρηνος Intel τους βάζει τα γυαλιά στα μάτια. Το multitasking και η συμπεριφορά των εφαρμογών είναι σχεδόν άψογη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα 2GB της RAM που είναι άκρως σημαντικά για τις τελευταίες εκδόσεις του Android και βέβαια την αξία της στις περιπτώσεις που χρησιμοποιούμε τις συσκευές μας για περισσότερες από τις τυπικές λειτουργίες. Ο συνδυασμός με την κάρτα γραφικών PowerVR SGX544 MP2 θα σου χαρίσει μια καλή εμπειρία gaming ακόμα και σε πιο απαιτητικά παιχνίδια όπως το Asphalt 8, N.O.V.A., Dead Trigger 2 κλπ. Η οθόνη με την καλή απόδοση θα έρθει να δέσει το γλυκό.


Η κάμερα του κινητού θα σου χαρίσει καθαρές και ζωντανές φωτογραφίες την ημέρα. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού το flash αποδεικνύεται πολύ καλό για κοντινές λήψεις ενώ δεν επαρκεί σε μακρινότερες όπου η παρουσία "θορύβου" είναι από τα συνήθη προβλήματα. Η μπροστινή κάμερα είναι αρκετά καθαρή για βιντεοκλήσεις καθώς και για selfies. Η λήψη βίντεο ακόμα και στα 1080p είναι το ίδιο καλή με τα παραπάνω με ομαλή ροή και φυσικά χρώματα.



Οι αισθητήρες φωτός και εγγύτητας, το GPS και το ραδιόφωνο FM ήταν από τα πλέον προβληματικά στις πρώτες εκδόσεις της ROM. Τώρα έχουν στρώσει πλήρως, αυξάνοντας έτσι και την καθολική εμπειρία χρήσης της συσκευής. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η προσθήκη USB OTG στις τελευταίες αναβαθμίσεις καθώς και η δυνατότητα αποστολής αρχείων .apk με την χρήση του Bluetooth. Η μαγνητική πυξίδα και το επιταχυνσιόμετρο λειτουργούν απροβλημάτιστα. Η λήψη του WiFi είναι εξαίρετη και τα επίπεδα σήματος της κινητής τηλεφωνίας ίσως είναι λίγο καλύτερα από τον μέσο όρο παρά το μικρό SAR για δίκαρτη συσκευή και συγκεκριμένα 0.71 στο κεφάλι και 0.607 στο σώμα.

Το ακουστικό της συσκευής σου παρέχει καθαρό και τυπικό ήχο κατά τις εισερχόμενες κλήσεις σε αντίθεση με το ηχείο του πίσω μέρους που είναι απλά απαράδεκτο. Όχι μέτριο ή απλά καλό. Είναι απαράδεκτο! Ήχος βγαλμένος από τα μπουντρούμια της γερμανικής komandatur και τόσο πριμαριστός όσο και οι κιθάρες των 1349 (YouTube). Εάν είσαι ο multimedia τύπος, τότε καλό είναι να προσανατολιστείς κάπου αλλού. Όσες αναβαθμίσεις και να έχουν έρθει, δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση ούτε στο ελάχιστο.

Η επέμβαση της Asus στο καθαρό android είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Με λίγα λόγια, πήρε το μαμά framework, το "τέντωσε" και το προσάρμοσε στο Zenfone 5. Γι'αυτό έχει και τη δική της αρίθμηση στις εκδόσεις, γι'αυτό και τα bugs βγάλαν φτερά και κάνουν party, γι'αυτό και οι αναβαθμίσεις είναι τόσο συχνές. Το καλό είναι πως διορθώνονται και πολλές φορές ανάλογα τη χρήση που κάνεις μπορεί και να μην τα αντιληφθείς. Σ'αυτό συμβάλει και η προεγκατεστημένη εφαρμογή "feedback" που χρησιμοποιείται κατά κόρον για την αναφορά των bugs καθώς επίσης και η υποστήριξη μέσω mail από εδώ: [email protected]. Για τον αποθηκευτικό χώρο χρησιμοποιείται ένα partition τόσο για τις εφαρμογές συστήματος όσο και για τις εφαρμογές του χρήστη. Σε περίπτωση που εισάγουμε μια κάρτα SD, μπορούμε σαν προεπιλογή να εγκαθιστούμε τις κατεβασμένες εφαρμογές εκεί πέρα.




Το bloatware δεν απουσιάζει ενώ έγινε και αντικατάσταση των Android εφαρμογών από εκείνες που αναπτύσσονται από την Asus. Αυτές είναι o launcher, το τηλέφωνο, τα μηνύματα, ο browser, η αριθμομηχανή, ο διαχειριστής αρχείων, η gallery, η μουσική, το ημερολόγιο, οι επαφές και ο διαχειριστής των mails, τις οποίες διαθέτει και στο Play Store, δωρεάν και για όλους. Tα σημαντικότερα από το Bloatware είναι το Asus Share Link το οποίο είναι μια τροποποίηση του Shareit της Lenovo για αποστολή αρχείων μέσω Wifi direct, το Remote Link για χειρισμό του υπολογιστή μέσω του κινητού, το PC link για χειρισμό του κινητού μέσω του υπολογιστή και το Asus Web Storage για online backup και συγχρονισμό αρχείων έως 5GB.

Το "κακό" στην όλη υπόθεση είναι το πάντρεμα των εφαρμογών στο παρασκήνιο ή εάν θέλεις καλύτερα, στο framework. Δηλαδή η δυσκολία στο να απεγκαταστήσεις, με την βοήθεια του root, τις ανεπιθύμητες εφαρμογές χωρίς να μουρλαθείς στα "force close", είναι δεδομένη. Μαθαίνεις να ζεις με τις περισσότερες ενώ κάποιες όπως το Amazon Kindle, ο Chrome και το Omlet chat μπορείς να τις απενεργοποιήσεις χωρίς επιμέρους προβλήματα.


Το ύψιστο πρόβλημα της αυτονομίας των smartphones είναι εξίσου μεγάλο και εδώ. Με ελάχιστη έως μέτρια χρήση βγάζεις άνετα μιάμιση μέρα, με συνεχή χρήση του 3G πέφτεις σε μερικές ώρες ενώ τρισμέγιστη ενεργορουφήχτρα αποδείχθηκε η οθόνη. Η κατάσταση διορθώθηκε μερικώς με τις αναβαθμίσεις αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει. Έχε πίστη και θα σωθείς. Από υπομονή άλλο τίποτα. Βελτίωσης χρίζει και η διαχείριση της μνήμης RAM. Πολλές φορές βλέπω σε ηρεμία να καταλαμβάνονται πάνω από 1300MΒ. Δεν θέλω να φανταστώ τι γίνεται στις εκδόσεις με το 1GB RAM. Γι' αυτό και η ανάγκη μιας custom ROM είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Όλα καλά στο στήσιμο του κινητού αλλά η Asus το παράκανε και ειδικά με τις 3rd party εφαρμογές. Τρώνε τη RAM για πρωινό.

Η συσκευή αγοράσθηκε από το πλέον αξιόπιστο Vickmall στα 141 ευρώ περίπου. Τώρα και χωρίς να γνωρίζω τον λόγο, η τιμή έχει ανέβει χωρίς βέβαια να παίζει ρόλο η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο. Δύο πολύ καλά blogs για να ενημερώνεσαι για την σειρά Zenfone είναι τα www.asuszenfoneblog.com και το www.asus-zenfone.com. Εκεί θα βρεις και τις διαδικασίες του root το οποίο γίνεται απλά με την εγκατάσταση ενός apk. Δείξε λίγη προσοχή στην διαδικασία αναβάθμισης όταν είσαι root και όλα καλά.

Συνοπτικά για την συσκευή :

Υπέρ :

  • Οθόνη
  • Βάρος
  • Σχεδιασμός-αίσθηση στο χέρι
  • Απόκριση λειτουργικού

Κατά :

  • Ηχείο
  • Μπαταρία
  • Bloatware και στήσιμο του framework

Να τονίσω για άλλη μια φορά την αξία των συχνών αναβαθμίσεων διότι χωρίς αυτές, η λίστα των "Κατά" θα ήταν κατά πολύ μακρύτερη. Τέλος μια έκδοση Android "στεγνή" σαν το βυζί της μάγισσας ίσως αποτελεί τον κρυφό πόθο των περισσότερων κατόχων. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Συντάκτης: Μητσaker

Σχόλια

  1. Εμένα μου βγήκε €165 που το παρρήγειλα αρχές Νοέμβρη (και παντού μάλιστα τόσο είχε στην καλύτερη). Από ότι κατάλαβα είχε γίνει εξαιρετικά δημοφιλές, και μάλιστα δεν έβρισκα σε μαύρο/άσπρο χρώμα. Έτσι ανεβάσανε τις τιμές αφού πούλαγε. Και σε κόκκινο είναι πολύ ωραίο όμως.
    Ακόμα και έτσι είναι εξαιρετικό value for money.
    Αγορασμένο από minideal

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να κανανε καρτελ οι κινεζοι, το κοβω απιθανο. Ισως ανεβασε την τιμη η Asus αλλα οπως και να χει, μεγεια και καλοδουλευτο. Ξεφυγες απο τις κλασικες μαυρες συσκευες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το επόμενο κινητό μου η αυτό η το lenovo vibe x2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το δοκίμασα. Ξεκινάει και κολλάει γμτ. Σε android 4.2.2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ψηφιζω το Asus.
    1. Δεν εμπιστευομαι στην υποστηριξη της Lenovo.
    2. Δεν εμπιστευομαι τον 8πύρηνο της Mediatek.
    3. Στοιχιζει 140 δολαρια παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. kalispera chris.
    xriazomai tin voithia sou se parakalo poli thelo na mou peis pos kano backup sto nokia xl.
    se euxaristo poli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γελασα με την τελευταια παραγραφο!εισαι θεος Μητσακερ ...μονο σε εμενα φαινεται λιγο μακροστενο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να σαι καλά. Είναι μακροστενο Ρικο. Δεν σου φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν θέλεις εφαρμογές, επαφές και sms, με το Super backup.
    Αν θέλεις και τα δεδομένα εφαρμογών με το Titanium (root).
    Αν θέλεις όλα τα partition μέσω recovery (root).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. στα laptop ειναι πολύ αξιόπιστη εταιρία η Lenovo και σε λογικές τιμες γιαυτο που πουλάει τα 140 δολαρια σου δίνει πολλα περισοτερα αποτι το asus η Mediatek τον εμπιστεύεται και η Google και αυτό λέει κατι δεν εμπιστεύεσαι εναν συνεργάτη αν δεν ειναι καλος
    SPECS"Lenovo VIBE X2 έχει μεταλλική κατασκευή με πάχος στα 7.27 χιλιοστά, 5 ιντσών 1080 x 1920-pixel (Full HD) IPS οθόνη, MediaTek MT6595m True8Core επεξεργαστή, 2GB RAM, 32GB ενσωματωμένη μνήμη, 13-megapixel εξωτερική κάμερα και 5-megapixel κάμερα στην μπροστινή πλευρά, LTE HSPA+ και 2300mAh μπαταρία. Τρέχει Andoird 4.4 KitKat μαζί με VIBE UI."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν μίλησα για λαπτοπ. Εάν δεν πάρει αναβάθμιση στην 5, μη σου φανεί παράξενο. Ξέρω ότι έχει καλύτερα σπεκς από το Zenfone αλλά τα 140 είναι ένα ακόμη τηλέφωνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βάζεις μία custom recovery: http://www.droidkube.com/root-nokia-xl-install-twrp-recovery/#


    Μπαίνεις σε recovery mode και κάνεις από εκεί backup. Με τη νέα recovery μπορείς επίσης να εγκαταστήσεις άλλες ROM.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. και να μην πάρει αναβάθμιση που δεν με απασχολεί (doctor ναναι καλά) σαν συσκευή είναι super

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παιδιά χαίρετε! Πρόσφατα πήρα κι εγώ πρόσφατα το Asus Zenfone 5 από το Pandawill. Μου βγάζει συνέχεια ειδοποιήσεις με το
    "read contacts". Είναι ένα panel που στο πετάει συνέχεια στην οθόνη και για
    να κλείσει πρέπει να πατάς συνέχεια το κουμπί allow ή deny. Είναι πολύ εκνευριστικό
    και δεν σε αφήνει να χρησιμοποιήσεις το τηλέφωνο. Επικοινώνησα με την Asus όπου μου συνέστησαν να κάνω update το firmware με βάση την έκδοση του κινητού μου.
    Τζίφος. Δεν δέχεται καμία version. Μήπως έχετε καμιά ιδέα τι μπορεί να συμβαίνει; Nα είστε όλοι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. καλησπερα chris.
    χρειαζομαι παλι την βοηθεια σου.
    δεν ξερω τι ακριβως εκανα και οταν παταω το power και volume+ δεν μου ανοιγει απλα βφαζει καθετες γραμμες.
    το κινητο ομως δουλευει κανονικα.
    εκανα επαναφορα εργοστασιακων ρυθμησεων μηπως και φτιαξει αλλα τιποτα.
    μπορεις να με βοηθησεις σε παρακακω πως να επανεφερω αυτα που ειχε. για να μπορεσω να περασω ατα που μου ειπες πιο πανω.
    σε ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δοκιμασε να περασεις την τελευταια Rom με ADB sideload.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κάνεις ακριβώς αυτό;

    Power off your Nokia X and wait for 6-7 seconds after display is off.

    Press Power button and when you see the NOKIA logo appear, press and hold Volume up button.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημερα chris.
    Εκανα αυτο που μου ειπες αλλα και παλι κανει το ιδιο δεν πηγαινει στην recovery.
    To τρελλο ειναι πως καταφερα να περασω την cm-11-20140828-NIGHTLY-normandy.zip αλλα και παλι οταν πηγα να μπω για να κανω backup μου βγαζει τις ιδιες γραμμες.
    Την recovery αυτην την περασα με το nokia x manager και το αλλο τρελλο ειναι οτι ενω ειναι ενεργοποιημενος ο εντοπισμος σφαλματων δεν μπορω να το συνδεσω με το laptop γιατι δεν το βλεπει και δεν μπορω να εγκαταστησω ουτε το google play γιατι μου βγαζει συνεχεια σφαλμα.
    Αυτο που με ενδιαφερει ομως ειναι πως θα μπω στην recovery για να κανω backup.
    Σε ευχαριστω πολυ και καλη σου μερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ένας σίγουρος τρόπος που μπορώ να σκεφτώ είναι μέσω ADB. Εγκαθιστάς το ADB στον υπολογιστή, μπλα μπλα μπλα και δίνεις από τερματικό την εντολή:


    adb reboot recovery


    Αν και πάλι δεν μπαίνει τότε έχει θέμα η recovery που εγκατέστησες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπερα chris τι κανεις.
    εκανα εγκατασταση μετα απο πολλα το google play και μου βγαζει σφαλμα οτι η εφαρμογη εχει σταματησει τι φταιει τωρα.
    οσο για την recovery δεν μπορεσα να μπω γιατι το sdk που εχει μεσα το adb δεν αναγνωριζει την συσκευη δεν ξερω κατι λεει για root αλλα λογω του οτι εχω μαυρα μεσανυχτα απο αγγλικα δεν καταλαβαινω τι λεει και η μεταφραση του google με μπερδεψε περισοτερο.
    Θελω να σε ρωτησω μπορω να κανω παλι εγκατασταση αλλη recovery μεσω της εξωτερικης καρτας μνημης μηπως και μπω τελικα μεσα η δεν μπορω να περασω αλλη.
    Σε ευχαριστω πολυ που μου απαντας και συγνωμη για την ζαλαδα που σου προκαλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Οι συσκευές που δε διαθέτουν το Play διαφέρουν στον τρόπο εγκατάστασης.


    Σε άλλες απλά εγκαθιστάς το apk, σε άλλες χρειάζεται και το Google Play Services ενώ άλλες θέλουν να το εγκαταστήσεις στο system.


    Θέλει δοκιμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εχω αγοράσει το κινητό εδώ και 15 ημέρες και έχω το ίδιο πρόβλημα με το " read contacts" ;έχεις βρει τι φταίει?Μου έχει σπάσει τα νεύρα!!Αυτό που πρότεινε ο Μητσακer έκανε δουλειά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα την πρόταση του μητσακερ (τον οποίο ευχαριστώ πολύ). Έχω απευθυνθεί με επίσημο main στην Asus. Δεν έχει βρει ακόμα μη κάποια λύση. Ανάμεσα ακόμα. Αυτό που μου είπαν είναι ότι πρόκειται για faulty firmware bug. Στείλε mail με όλα τα built & serial numbers στο customer service Asus για να ξέρουν ακριβώς τον τύπο του τηλεφώνου. Αν εξαιρέσεις αυτή την μαλάκια είναι γάμω τα smartphone!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εάν βρεις την λύση ποιο μπροστά κάνε μια ενημέρωση μήπως και ηρεμήσουμε από αυτό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter