Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014

Η Google πειραμματίζεται με το multi window, θα το δούμε στο Android L;


Μία αποκλειστική είδηση του Android Police έχει ταράξει τα νερά το τελευταίο εικοσιτετράωρο στον κόσμο του Android, καθώς μας παρουσιάζει τις δοκιμές που κάνει η Google για να φέρει το multi window στην καθαρή έκδοσή του!

Πρόκειται για τη δυνατότητα να ανοίγεις δύο παράθυρα ταυτόχρονα σε μία οθόνη κάτι που ξεκίνησε η Samsung και προσπάθησε στη συνέχεια η LG και η Huawei. Όλοι οι τρόποι μέχρι στιγμής έχουν τους περιορισμούς τους και για αυτό έχει γίνει τέτοιο σούσουρο με την προσπάθεια της Google η οποία είναι ίσως η μοναδική που μπορεί να το κάνει καλύτερα και ταυτόχρονα να υποστηρίζει όλες τις εφαρμογές.

Οι δοκιμές έχουν ξεκινήσει από το Μάρτιο αλλά αυτό που  έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η εικόνα παραπάνω η οποία παρουσιάζει το Nexus 9 (το καταλαβαίνουμε από την αναλογία οθόνης 4:3) να τρέχει δύο παράθυρα ταυτόχρονα, έχοντας επάνω δεξιά την ώρα 5:00, πράγμα που ως γνωστόν καταδεικνύει την έκδοση του Android. Αυτό λοιπόν μπορεί και να σημαίνει ότι το Android L θα διαθέτει υποστήριξη multi window και θα το μάθουμε μέσα στον Οκτώβριο που θα παρουσιαστεί και επίσημα.

Το Android Police πηγαίνει όμως και ένα βήμα παραπέρα παρουσιάζοντας και τον τρόπο λειτουργίας του. Συγκεκριμένα θα μπορούμε να ανοίξουμε στο μισό της οθόνης μία εφαρμογή, πατώντας το πλήκτρο "Recent" και σέρνοντάς την δεξιά.


Θα μπορούμε επίσης να διαμορφώσουμε το μέγεθος των δύο παραθύρων όπως μας βολεύει, ενώ αν μικρύνουμε μία από τις εφαρμογές στο 25% της οθόνης, αυτή θα αλλάζει μορφή από tablet mode σε phone mode (το είδαμε πρόσφατα να συμβαίνει στο Chrome OS).


Τέλος θα μπορούμε να "σύρουμε" από τη μία πλευρά στην άλλη εικόνες και επιλεγμένο κείμενο πιθανότατα για λόγους αποθήκευσης αλλά και αναζήτησης.


Όπως λένε στο Android Police η λειτουργία του multi window δεν είναι ακόμη τόσο σταθερή αλλά εμείς ευχόμαστε να τη δούμε στη επερχόμενη έκδοση του Android μέσα στον Οκτώβριο.

8 στο: "Η Google πειραμματίζεται με το multi window, θα το δούμε στο Android L;"