Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά του Android L θα είναι και η αυτόματη κρυπτογράφηση δεδομένων


Μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις της NSA, είναι φυσικό και επόμενο να μην έχουμε πλέον εμπιστοσύνη στις φορητές μας συσκευές, ή τουλάχιστον να τις αντιμετωπίζουμε με καχυποψία. Η Google ως κατεξοχήν εταιρία διαχείρισης δεδομένων είναι πάντα ο πρώτος που κατηγορείται (όχι άδικα πολλές φορές) σε αυτές τις περιπτώσεις με τα σκάγια να πιάνουν πάντα και το Android.

Αφουγκραζόμενη την κατάσταση λοιπόν, η Google ανακοίνωσε σήμερα ότι η επερχόμενη έκδοση Android L θα κρυπτογραφεί out-of-the-box τα δεδομένα της συσκευής μας, για να αποφύγουμε όχι μόνο παρακολουθήσεις αλλά και φαινόμενα όπως το Heartbleed. Πέρα από την προφανή αύξηση της ασφάλειας στο λειτουργικό, πρόκειται για μία έξυπνη κίνηση από μέρους της εταιρίας, κυρίως διότι σε ενδεχόμενα αιτήματα άρσης απορρήτου από υπηρεσίες του κράτους, δε θα μπορεί να τους δώσει τα δεδομένα μας, καθώς το μοναδικό κλειδί αποκρυπτογράφησης θα βρίσκεται στη συσκευή μας. Κλειδώνει δηλαδή στην ουσία και τον εαυτό της απ' έξω.

Η συγκεκριμένη επιλογή υπάρχει ήδη στις ρυθμίσεις ασφαλείας του Android, αλλά στο Android L θα ενεργοποιείται αναγκαστικά κατά την πρώτη ρύθμιση της συσκευής. Το ερώτημα όμως είναι το εξής:

"Εφόσον η Google έχει κάνει ήδη το χρέος της προς εμάς προσθέτοντας την επιλογή αυτή στο Android, γιατί αυτή θα πρέπει να είναι αναγκαστική;"

Δεν έχει γίνει βέβαια σαφές αν κατά το σετάρισμα θα επιλέγουμε "Ναι" ή "Όχι" ή απλά θα μας ενημερώνει ότι η κρυπτογράφηση είναι αναγκαστική, αλλά είναι μία ρύθμιση που αφενός θα βοηθήσει στην αύξηση της ασφάλειας του Android, αλλά από την άλλη ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στους power user που αλλάζουν συχνά custom ROM.

13 στο: "Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά του Android L θα είναι και η αυτόματη κρυπτογράφηση δεδομένων"