LG G3 review: Το καλύτερο smartphone της LG όλων των εποχών


Είναι δύσκολο να βρεις ένα τηλέφωνο που να τα έχει όλα τη σήμερον ημέρα και αν εξαιρέσουμε τη σειρά Nexus η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης, αμέσως επόμενο έρχεται το LG G3. Τι σημαίνει όμως "τα έχει όλα"; Θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα όμορφο, λειτουργικό, να διαθέτει υπερβολές, επιλογές και να διατίθεται σε ελκυστική τιμή σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Δείτε λοιπόν γιατί το G3 τα έχει όλα αυτά και αν αξίζει να το προτιμήσουμε.

Χαρακτηριστικά


  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Qualcomm Snapdragon 801 @ 2.5GHz
  • GPU: Adreno 330
  • RAM: 2GB / 3GB
  • Μνήμη: 16GB / 32GB (microSD)
  • Οθόνη: TrueHD IPS+ 5.5 ιντσών @ 2560 x 1440p (534ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 13MP HDR, OIS+ με διπλό LED flash και laser autofocus, μπροστά 2.1MP   
  • Συνδεσιμότητα: 4G, WiFi(ac), Bluetooth 4.0, GPS (Glonass), NFC, IR, FM radio, microUSB 2.0 (OTG)
  • Μπαταρία: 3000mAh
  • Διαστάσεις: 146.3 x 74.6 x 8.9mm - 149gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 4.4 KitKat


Δε γίνεται να ξεκινήσει κανείς το σχόλιο για τα χαρακτηριστικά του G3 και να μην αναφερθεί πρώτα στην οθόνη του. Η ανάλυση QuadHD είναι περισσότερο μία υπερβολή παρά μια πρακτική λύση και αυτό συμβαίνει διότι η LG είχε ήδη κατασκευάσει το τέλειο smartphone πέρυσι (LG G2) οπότε δεν υπήρχε χώρος για ουσιαστικές βελτιώσεις. Αφήνοντας τη λογική στην άκρη όμως, η οθόνη του είναι απλά απίστευτη! Η ανάλυση δε σου επιτρέπει να δεις τα pixel με γυμνό μάτι, η φωτεινότητα είναι σε επίπεδα που δεν κουράζουν το μάτι, ενώ τα χρώματα είναι απόλυτα φυσικά κάνοντας τη προβολή φωτογραφιών και βίντεο, μία νέα εμπειρία.

Αξίζει επίσης να αναφερθούμε και στη RAM η οποία είναι της τάξεως των 2GB αλλά διατίθεται και το μοντέλο των 3GB για όσους θέλουν να κάνουν υπερβολικά πράγματα με τη συσκευή τους. Είναι ακόμη μία έξυπνη ιδέα από την LG που για πρώτη φορά μας δίνει την επιλογή να διαλέξουμε εκτός από αποθηκευτικό χώρο και μέγεθος RAM.

Στα υπόλοιπα έχουμε τις αναμενόμενες αναβαθμίσεις με τα top χαρακτηριστικά της εποχής που δεν αφήνουν περιθώριο να αμφισβητήσουμε την ποιότητα της συσκευής.


Εμφάνιση και ποιότητα κατασκευής

Στο θέμα της ποιότητας κατασκευής η HTC και η Apple είναι αλήθεια ότι έχουν σηκώσει πολύ τον πήχη με το One (M8) και το iPhone 5 αντίστοιχα να είναι top σε επίπεδο υλικών. Από την άλλη βέβαια το G3 πωλείται γύρω στα 150€ φθηνότερα, οπότε δικαιολογούμε την όποια έκπτωση στα υλικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ναυαρχίδα της LG είναι μια κοινή πλαστικούρα.

Η έλλειψη πλήκτρων στη μπροστινή όψη σε συνδυασμό με το υψηλού επιπέδου design, επιτρέπουν στο G3 να είναι ίσως το μικρότερο σε μέγεθος τηλέφωνο με οθόνη 5.5 ιντσών και παράλληλα η συσκευή με τη μεγαλύτερη επιφάνεια οθόνης στις ίδιες ίντσες. Έτσι δε νιώθεις ότι κρατάς ένα τέρας που δεν μπορείς να χειριστείς με τα χέρια σου και παράλληλα αισθάνεσαι ότι όλος ο χώρος της συσκευής έχει αξιοποιηθεί στο 100%.


Στο πίσω μέρος τα πλήκτρα έχουν αλλάξει σε σχέση με το G2 και είναι πλέον "χωνευτά" στον κορμό της συσκευής, ενώ είναι πιο εύκολα στην αφή για να τα βρεις με το δάχτυλό σου και να τα πατήσεις. Το παζλ συμπληρώνει το κυρτό πλαστικό κάλυμμα το οποίο κάθεται όμορφα στο χέρι, έχοντας έναν έξυπνο χρωματισμό που το κάνει να μοιάζει με αλουμίνιο.

Συνολικά η συσκευή σου δίνει την εντύπωση ότι με το G2 έγινε ένα σχεδιαστικό πείραμα, το οποίο τελειοποιήθηκε με το G3. Είναι αρκετά καλή και πολύ εμφανίσιμη.



Λειτουργικό σύστημα

Σα σωστή ναυαρχίδα το G3 τρέχει την τελευταία έκδοση του Android (4.4.2 KitKat) με σαφές πλάνο αναβάθμισης στο Android L. Βλέπουμε τη θέληση της LG να έρθει όσο πιο κοντά γίνεται στο καθαρό Android, δημιουργώντας το δικό της launcher ο οποίος μοιάζει πάρα πολύ με αυτόν της Google και με μοναδική αισθητική αλλαγή στα εικονίδια.

Η συσκευή διαθέτει ένα σωρό ευκολίες οι οποίες έχουν σκοπό αφενός να εξυπηρετήσουν το χρήστη στην καθημερινότητά του και αφετέρου να διαφοροποιήσουν τη συσκευή από τον ανταγωνισμό. Από αυτά τα σημαντικότερα είναι:

  • το Knock Code το οποίο είναι μία εναλλακτική μέθοδος κλειδώματος,
  • το Smart Keyboard το νέο πληκτρολόγιο της LG το οποίο είναι ότι καλύτερο έχουμε δει σε προεγκατεστημένο πληκτρολόγιο και
  • το Dual Window το οποίο μας επιτρέπει να ανοίξουμε δύο εφαρμογές ταυτόχρονα σε μία.

Πολύ εξυπηρετικό επίσης το widget για το χειρισμό συσκευών μέσω υπερύθρων, το οποίο εμφανίζεται μέσα στη μπάρα ειδοποιήσεων, ενώ το QSlide που ανοίγει διάφορες εφαρμογές σε παράθυρα είναι μάλλον περιττό και ανούσιο σε τόσο μικρή οθόνη. Η συσκευή σου δίνει πάντως την εντύπωση ότι είναι σχετικά πλήρης με το προεγκατεστημένο λογισμικό, κάτι που είναι βασικό για τον αρχάριο χρήστη.




Κάμερα

Η κάμερα έχει αναβαθμιστεί ελάχιστα σε hardware καθώς ο φακός της είναι ο ίδιος με αυτόν του G2, με μόνη αλλά σημαντική προσθήκη το laser autofocus, το οποίο εγγυάται ταχύτατο focus ακόμα και σε περιπτώσεις με χαμηλό φωτισμό. Σε επίπεδο λογισμικού μπορεί να τραβήξει βίντεο 4K κάτι που έχει ήδη γίνει port στο G2, ενώ εξίσου ενδιαφέρον είναι και το γραφικό περιβάλλον της εφαρμογής, το οποίο είναι καθαρό και ταυτόχρονα λειτουργικό.

Μερικά δείγματα (πλήρες μέγεθος):



Επιδόσεις και αυτονομία

Φτάσαμε λοιπόν και στο κουτσομπολιό καθώς πολλά ακούγονται για τις επιδόσεις και την αυτονομία του G3. Πολλοί φίλοι αναγνώστες λοιπόν με ρώτησαν αν κολλάει και θα δείτε στο βίντεο ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα. Το G3 όπως και όλες οι συσκευές κολλάνε κάποιες φορές επειδή το Android είναι ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα που θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί σε έναν υπολογιστή, σε αντίθεση με το iOS και τα Windows Phone τα οποία είναι καθαρά φτιαγμένα για τηλέφωνα. Στην πραγματικότητα μου έκανε εντύπωση που τα κολλήματα ήταν ελάχιστα κυρίως λόγω της ανάλυσης της οθόνης, η οποία χρειάζεται πολύ περισσότερους πόρους από το σύστημα για τη διαχείρισή της.

Στην αυτονομία μας τα χάλασε η LG, όχι γιατί το G3 δεν τα πηγαίνει καλά, αλλά επειδή το G2 είχε εντυπωσιακά μεγάλη αυτονομία. Το G3 λοιπόν κινείται κοντά στο μέσο όρο των 16 ωρών συνεχούς λειτουργίας και με μέτρια προς βαριά χρήση, κάτι το οποίο είναι επίσης εντυπωσιακό λόγω του μεγέθους και της ποιότητας της οθόνης. Είναι πραγματικά κρίμα να φτάνεις σε τέτοιο επίπεδο αυτονομίας (σχεδόν 48 ώρες με μέτρια χρήση στο G2) με τεχνολογία μπαταρίας 20 ετών (ιόντων λιθίου) και να το χαλάς για μία υπερβολική οθόνη που δεν έχει νόημα εδώ που τα λέμε.


Τιμή και διαθεσιμότητα

Η Google μας έμαθε με τη σειρά Nexus ότι ένα πολύ καλό smartphone μπορεί να πουληθεί και στα 350€ - 400€, είναι όμως μία εταιρία που επέλεξε να μην έχει κέρδος από τις πωλήσεις συσκευών. Το ίδιο δεν ισχύει για τους υπόλοιπους, αλλά η LG από πέρυσι κάνει μια προσπάθεια να μας πείσει ότι και τα 600€ είναι μία τιμή που εξυπηρετεί και εμάς και αυτή. Το G3 λοιπόν πωλείται μέσω της επίσημης αντιπροσωπείας στα 600€ για το μοντέλο των 2GB RAM, ενώ το μοντέλο των 3GB RAM πωλείται στα 650€ και είναι μια χαρά τιμή σε σχέση με αυτά που προσφέρει. Σκεφτείτε απλά ότι με τα χρήματα που θα αγόραζε κάποιος το iPhone ή το Samsung Galaxy S5, μπορεί να αποκτήσει το G3 και το G Pad 7.0, κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο.

Είναι ήδη διαθέσιμο σε γνωστά και άγνωστα καταστήματα και πιστεύω ότι η απόκτησή του είναι η καλύτερη επιλογή φέτος, ακόμα όμως και αν θελήσετε ένα περσινό μοντέλο, μάλλον LG θα επιλέξετε καθώς το G2 παραμένει μία αξιόπιστη επιλογή.

Σχόλια

  1. Δεν εχω πιασει την συσκευη στα χερια μου, αλλα δεν μπορω να καταλαβω γιατι ειναι "φυσιολογικο" να κολλαει το λειτουργικο οταν εχει τετοιας αναλυσης οθονη... Αν ειναι δυνατον! Ας εβαζαν μικροτερη! Δηλαδη τι θα γινοταν αν η οθονη παρεμενε στα 1920Χ1080... Θα χαλουσε η ημερα καποιου tech-freak που θα εβλεπε τα Angry Birds σε... χαμηλη αναλυση? Ελεος!!!
    Μου φαινεται οτι μας δουλευουν ψιλο γαζι... Και μιλαω γενικα, οχι για την LG... Εχουν για αγοραστες κατι τυπους που ανακαλυψαν την τεχνολογια μεσα απο τα smartphones (αν τους ρωτησεις τι pc εχουν στο σπιτι θα σου πουν οτι εχουν ενα χαλασμενο laptop του 2007) και πουλανε μια χαρα...
    Με αυτα τα λεφτα αγοραζεις ενα Nexus και παιρνεις και ρεστα... Και δεν κολλαει. Ετσι απλα.
    (χωρις παρεξηγηση ολα τα παραπανω, ειμαι λατρης της τεχνολογιας και ασχολουμαι πολυ με αυτες τις συσκευες, θεωρω ομως οτι ολα εχουν τα ορια τους...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα με την άποψή σου. Απλώς νομίζω ότι πέρυσι η LG έφτιαξε ένα τόσο καλό τηλέφωνο που μόνο με υπερβολές θα μπορούσε να το ξεπεράσει.

      Διαγραφή
  2. Εκτός της ανάλυσης όπως σωστά αναφέρθηκε, η συσκευή έχει και αλλού θέματα.. πολλοί χρήστες αναφέρουν restarts χωρίς λόγω στα forums και το πρόβλημα φαίνεται να είναι γενικό δυστυχώς. Ήταν ένας από τους λόγους που δεν το προτίμησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι το πρώτο κινητό για το οποίο είχα ακούσει τόσο κακές απόψεις. Τη μια εβδομάδα που το δούλεψα τίποτα από όσα έχω ακούσει δεν αποδείχθηκε αληθινό. Φυσικά δεν αντιλέγω ότι άλλοι χρήστες έχουν προβλήματα έτσι;

      Διαγραφή
  3. Ωραία παρουσίαση μια παρατήρηση η τελευταία σειρά έχει ένα λαθάκι το περσινό μοντέλο είναι το G2.
    Η τεχνολογία πάντα τρέχει απλά στα κινητά δεν έφτασε ακόμα στο επίπεδο των pc να μην χρειάζεται αναβάθμιση γι χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ωραίο τηλέφωνο αλλά για να είμαι ειλικρινής, με κριτήριο τιμής-απόδοσης, θα επέλεγα G2 χωρίς δεύτερη σκέψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το θέλω εδώ και τώρα!!! Τυχερέ γιατρεεεεεε !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τυχερός που το είχα για λίγο καιρό ναι. Δυστυχώς εστάλη πίσω στην LG.

      Διαγραφή
  6. Ως κατοχος του εκπληκτικου G2, προσωπικα δεν θα χαραμιζα την κτηνωδη αυτονομια για 0,3 ιντσες και τις οποιες βελτιωσεις σε καμερα και αναλυση οθονης. Το μονο που με προβληματιζει ειναι οτι το G4 θα ξεφευγει ακομα περισσοτερο στις ιντσες οπου οσο και να ελαχιστοποιησουν τα μπεζελια, θα προσεγγιζει επικινδυνα τις διαστασεις ενος mini tablet, καθιστωντας αδυνατη τη χρηση με το ενα χερι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες