Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014

ART και επίσημα: Οι εφαρμογές του Android θα είναι πιο γρήγορες στην επόμενη έκδοση


Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που μας έφερε το Android 4.4 KitKat που δεν ακούστηκε και πολύ στο ίντερνετ είναι η αλήθεια, ήταν ο νέος ART compiler. Πρόκειται για μία νέα μέθοδο "μετάφρασης" των εφαρμογών στη γλώσσα του Android η οποία μόλις έγινε ο επίσημος compiler στον κώδικα του AOSP.

Οι περισσότερες εφαρμογές του Android είναι γραμμένες σε Java αλλά αυτή δεν είναι η βασική γλώσσα του Android. Έτσι κάθε φορά που πιέζουμε το εικονίδιο μιας εφαρμογής για να την εκκινήσουμε, ο Dalvik compiler αναλαμβάνει να μεταφράσει τον κώδικα της εφαρμογής σε "κώδικα Android" (αν μπορούμε να το πούμε έτσι). Το πρόβλημα με τον Dalvik είναι ότι ξεκινάει τη μετάφραση αμέσως μόλις ανοίξουμε μια εφαρμογή και αυτό προκαλεί καθυστερήσεις. Έτσι δημιουργήθηκε το ART το οποίο μεταφράζει σημεία του κώδικα των εφαρμογών όταν εγκαθίστανται, πράγμα που σημαίνει ότι η εκκίνησή τους θα γίνεται γρηγορότερα. Το ART μόλις έγινε ο επίσημος compiler στον κώδικα του AOSP και από την επόμενη έκδοση θα είναι και ο μοναδικός. Το μειονέκτημα του ART μέχρι στιγμής είναι ότι πολλές εφαρμογές δεν είναι ακόμη έτοιμες για το συγκεκριμένο runtime, έτσι δε θα δούμε άμεσα διαφορά στην ταχύτητα, όπως επίσης ότι οι εφαρμογές θα καταλαμβάνουν λίγο περισσότερο χώρο κατά την εγκατάστασή τους.

Μπορούμε ήδη να χρησιμοποιήσουμε μία δοκιμαστική έκδοση του ART η οποία βρίσκεται προεγκατεστημένη στο Android 4.4, πηγαίνοντας στη διαδρομή "Ρυθμίσεις > Επιλογές για προγραμματιστές > Επιλογή χρόνου εκτέλεσης" και να δούμε άμεσα τα αποτελέσματα κυρίως σε εφαρμογές της Google, στο μέλλον πάντως θα υπάρξει τρομερή βελτίωση και στη γενική συμπεριφορά του Android.


10 στο: "ART και επίσημα: Οι εφαρμογές του Android θα είναι πιο γρήγορες στην επόμενη έκδοση"