Παρασκευή, 4 Απριλίου 2014

[Quick Tip] Πώς διαγράφουμε εφαρμογές συστήματος με τον ES File Explorer στο Android


Ένας από τους κυριότερους λόγους για να κάνει κάποιος root είναι για να απαλλαγεί από τις προεγκατεστημένες εφαρμογές της συσκευής, για πολλούς όμως δεν είναι ξεκάθαρο το πώς γίνεται αυτό με ασφάλεια. Ο πιο εύκολος τρόπος λοιπόν είναι χρησιμοποιώντας ένα file explorer με δικαιώματα διαχειριστή και σήμερα θα δούμε πώς γίνεται αυτό με τον αγαπημένο μας ES File Explorer.

Ξεκινάμε πατώντας το πλήκτρο της γρήγορης πρόσβασης επάνω αριστερά και στον κατάλογο που θα μας εμφανίσει βρίσκουμε και ενεργοποιούμε τον "Εξερευνητή Root".Στη συνέχεια πηγαίνουμε και πάλι στο ίδιο σημείο αλλά αυτή τη φορά δεν πατάμε το πλήκτρο "ON / OFF" αλλά τη φράση "Εξερευνητής Root". Θα μας εμφανίσει ένα μενού με όλες τις επιλογές που είναι διαθέσιμες.


Από εκεί επιλέγουμε το "Προσάρτηση R/W" για να προσαρτήσουμε το σύστημα στη συσκευή ως εγγράψιμο και έτσι να έχουμε τη δυνατότητα να διαγράψουμε ότι θέλουμε. Για το "/system" όπου βρίσκονται και οι εφαρμογές, επιλέγουμε το "RW".


Πηγαίνουμε και πάλι στο μενού του "Εξερευνητή Root" και επιλέγουμε "Απεγκατάσταση εφαρμογής συστήματος". Αυτό θα μας εμφανίσει τη λίστα των προεγκατεστημένων εφαρμογών που βρίσκονται στη διαδρομή "/system/app". Επιλέγουμε το εικονίδιο που θέλουμε κρατώντας το για λίγη ώρα πατημένο και απ΄το μενού στο κάτω μέρος επιλέγουμε "Απεγκατάσταση".


Χρήσιμες συμβουλές

  • Αποφύγετε να απεγκαταστήσετε τις εφαρμογές που δεν ξέρετε τι κάνουν και ιδιαίτερα αυτές που έχουν το εικονίδιο του Android καθώς ενδέχεται να είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.
  • Καλό είναι επίσης να δημιουργούμε πάντα ένα αντίγραφο ασφαλείας της κάθε εφαρμογής καθότι πολλές από αυτές δεν κυκλοφορούν στο Play Store και είναι δύσκολο να βρεθούν αν τις χριεαστούμε στο μέλλον.
  • Σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και αν η συσκευή είναι root, οι εφαρμογές ενδέχεται να μη διαγράφονται. Για να το διορθώσουμε εγκαθιστούμε το busybox μέσω του Busybox Installer και δοκιμάζουμε ξανά.

20 στο: "[Quick Tip] Πώς διαγράφουμε εφαρμογές συστήματος με τον ES File Explorer στο Android"