Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

APK Studio: Το πρώτο ολοκληρωμένο εργαλείο για τη μεταποίηση apk αρχείων


Όσοι ασχολούνται με την κατασκευή εφαρμογών ή custom ROM, γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να ξέρεις να διαχειρίζεσαι τα apk αρχεία. Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για να τα αποσυμπιέσεις και να τα συμπιέσεις και ακόμα πιο συγκεκριμένος τρόπος για να κάνεις τις αλλαγές που θέλεις.

Το APKtool ήταν μέχρι σήμερα το καλύτερο εργαλείο για αυτό το σκοπό όμως η χρήση του μέσα από το τερματικό (ή τη γραμμή εντολών) δεν είναι και το πιο φιλικό περιβάλλον για το χρήστη, έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε το APK Studio, μια εφαρμογή η οποία στην ουσία είναι ένα APKtool με γραφικό περιβάλλον.

Τι μπορούμε να κάνουμε με το APK Studio; Εκτός από το να ανοίξουμε (decompile) και να κλείσουμε (compile) τις εφαρμογές που θέλουμε με ασφάλεια, μπορούμε:

  • να μεταφράσουμε μια εφαρμογή και κατ' επέκταση ολόκληρη τη ROM,
  • να κάνουμε αλλαγές στην εμφάνιση όπως για παράδειγμα να αλλάξουμε τα χρώματα και τα εικονίδια μιας εφαρμογής,
  • να κάνουμε αλλαγές στις λειτουργίες, για παράδειγμα να προσθέσουμε αποστολή SMS 160 χαρακτήρων στην εφαρμογή SMS ρυθμίζοντας τους χαρακτήρες σε Unicode ή
  • απλά να δούμε πώς έχει δημιουργηθεί μία εφαρμογή που μας αρέσει.

Διαθέτει επίσης ενσωματωμένο editor και έτσι δε θα χρειαστούμε το Notepad++ για να αλλάξουμε τον κώδικα σε xml, java και smali αρχεία, ενώ μας ενημερώνει και για τα συντακτικά λάθη (Syntax) που κάνουμε στον κώδικα, το οποίο είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικό όταν έχεις να γράψεις ολόκληρο βιβλίο για την εφαρμογή σου.

Το APKtool και κατ' επέκταση το APK Studio είναι από τα σημαντικότερα εργαλεία για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό στο Android και μπορείτε να το κατεβάσετε άμεσα από το νήμα του στο XDA.

4 στο: "APK Studio: Το πρώτο ολοκληρωμένο εργαλείο για τη μεταποίηση apk αρχείων"