Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

Android και ανταγωνισμός: Παρουσιάζουμε τα Windows Phone και τα συγκρίνουμε με το Android


Σχεδόν δύο χρόνια τώρα στο Dr. Android έχουμε αναλύσει το Android από όλες του τις πλευρές σε σημείο να το έχουμε ξεχειλώσει κιόλας σε κάποια θέματα. Είδαμε εφαρμογές, παιχνίδια, τρόπους μεταποίησης και διαφοροποίησης, ποτέ δε μιλήσαμε όμως για τον ανταγωνισμό. Γνωρίζουμε άραγε τι μπορούν προσφέρουν τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα; Θα το μάθουμε ξεκινώντας από σήμερα με τα Windows Phone.

Πρόσφατα λοιπόν έπεσε στα χέρια μου ένα Nokia Lumia 520, το τηλέφωνο που έχει σπάσει τα κοντέρ στο λειτουργικό των Windows Phone καθώς κατέχει το 30% των πωλήσεων. Η επιτυχία του Lumia 520 ανάγκασε μάλιστα τη Microsoft να στραφεί κυρίως στην κατασκευή φθηνών συσκευών αλλά και σε συσκευές ιδιαίτερου χαρακτήρα όπως phablet και camera-phone.

Στο βίντεο που θα δείτε παρακάτω θα δείτε την αντικειμενική μου άποψη για το συγκεκριμένο τηλέφωνο και αλλά και για το λειτουργικό των Windows Phone:


Τα αρνητικά

Το σημαντικότερο πρόβλημα λοιπόν που εντόπισα είναι η έλλειψη εφαρμογών. Ο Steve Jobs με το iPhone μας έμαθε τη γνωστή φράση "There's an app for that", τονίζοντας ότι η επιτυχία των smartphone οφείλεται στην πληθώρα των εφαρμογών που διατίθενται στο λειτουργικό σύστημα. Συγκρίνοντας το Android με τα Windows Phone θα δούμε ότι όχι μόνο είναι φτωχά σε εφαρμογές και παιχνίδια αλλά πολλές φορές είναι τελείως αδύνατο να χρησιμοποιήσεις μία υπηρεσία καθώς δεν υπάρχουν ούτε εναλλακτικές λύσεις.

Το δεύτερο πρόβλημα που νομίζω ότι αξίζει να αναφέρουμε είναι οι ευκολίες που δυστυχώς στα Windows Phone δεν υπάρχουν ακόμα. Η επάνω μπάρα είναι καθαρά ενημερωτική ενώ τα λεγόμενα power toggle δεν υπάρχουν πουθενά για να διαχειριστούμε τα δίκτυά μας. Τέλος τα widget του Android, αν και δεν τα χρησιμοποιεί πολύς κόσμος, είναι πολύτιμα στην αντιμετώπιση της... γραφειοκρατίας στη συσκευή μας.

Τα θετικά

Για να μην είμαστε όμως άδικοι, πάμε και στα καλά. Τα Windows Phone είναι πανάλαφρα όμως δεν υπάρχει η πολυλειτουργικότητα που λέμε, το multitasking. Δε θα μπορέσουμε ποτέ να δούμε για παράδειγμα split screen με δύο εφαρμογές να τρέχουν ταυτόχρονα, για αυτόν όμως που χρειάζεται ένα smartphone με βασικές λειτουργίες, αυτό δεν είναι πρόβλημα.

Απόρροια της έλλειψης multitasking είναι και η εξαιρετική διαχείριση πόρων που κάνει τη μπαταρία του smartphone να διαρκεί περισσότερο. Σε αυτό έχει να κάνει φυσικά και η έλλειψη εφαρμογών καθώς όσο λιγότερες επιλογές έχουμε, τόσο λιγότερο το χρησιμοποιούμε, άρα διαρκεί και περισσότερο.

Σύνοψη

Λίγο ως πολύ λοιπόν αυτά είναι χονδρικά τα σημαντικότερα θετικά και αρνητικά του λειτουργικού συστήματος των Windows Phone. Στην καθημερινή χρήση του Android και των Windows Phone βρίσκουμε ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά υπέρ του αγαπημένου μας Android. Αφήνω σε εσάς την περαιτέρω σύγκριση που μπορούμε να κάνουμε στα σχόλια παρακάτω και θα συνεχίσουμε πολύ σύντομα με Firefox OS και iOS (αν πέσει κανένα iPhone στα χέρια μας).

9 στο: "Android και ανταγωνισμός: Παρουσιάζουμε τα Windows Phone και τα συγκρίνουμε με το Android"