Android και ανταγωνισμός: Παρουσιάζουμε τα Windows Phone και τα συγκρίνουμε με το Android


Σχεδόν δύο χρόνια τώρα στο Dr. Android έχουμε αναλύσει το Android από όλες του τις πλευρές σε σημείο να το έχουμε ξεχειλώσει κιόλας σε κάποια θέματα. Είδαμε εφαρμογές, παιχνίδια, τρόπους μεταποίησης και διαφοροποίησης, ποτέ δε μιλήσαμε όμως για τον ανταγωνισμό. Γνωρίζουμε άραγε τι μπορούν προσφέρουν τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα; Θα το μάθουμε ξεκινώντας από σήμερα με τα Windows Phone.

Πρόσφατα λοιπόν έπεσε στα χέρια μου ένα Nokia Lumia 520, το τηλέφωνο που έχει σπάσει τα κοντέρ στο λειτουργικό των Windows Phone καθώς κατέχει το 30% των πωλήσεων. Η επιτυχία του Lumia 520 ανάγκασε μάλιστα τη Microsoft να στραφεί κυρίως στην κατασκευή φθηνών συσκευών αλλά και σε συσκευές ιδιαίτερου χαρακτήρα όπως phablet και camera-phone.

Στο βίντεο που θα δείτε παρακάτω θα δείτε την αντικειμενική μου άποψη για το συγκεκριμένο τηλέφωνο και αλλά και για το λειτουργικό των Windows Phone:


Τα αρνητικά

Το σημαντικότερο πρόβλημα λοιπόν που εντόπισα είναι η έλλειψη εφαρμογών. Ο Steve Jobs με το iPhone μας έμαθε τη γνωστή φράση "There's an app for that", τονίζοντας ότι η επιτυχία των smartphone οφείλεται στην πληθώρα των εφαρμογών που διατίθενται στο λειτουργικό σύστημα. Συγκρίνοντας το Android με τα Windows Phone θα δούμε ότι όχι μόνο είναι φτωχά σε εφαρμογές και παιχνίδια αλλά πολλές φορές είναι τελείως αδύνατο να χρησιμοποιήσεις μία υπηρεσία καθώς δεν υπάρχουν ούτε εναλλακτικές λύσεις.

Το δεύτερο πρόβλημα που νομίζω ότι αξίζει να αναφέρουμε είναι οι ευκολίες που δυστυχώς στα Windows Phone δεν υπάρχουν ακόμα. Η επάνω μπάρα είναι καθαρά ενημερωτική ενώ τα λεγόμενα power toggle δεν υπάρχουν πουθενά για να διαχειριστούμε τα δίκτυά μας. Τέλος τα widget του Android, αν και δεν τα χρησιμοποιεί πολύς κόσμος, είναι πολύτιμα στην αντιμετώπιση της... γραφειοκρατίας στη συσκευή μας.

Τα θετικά

Για να μην είμαστε όμως άδικοι, πάμε και στα καλά. Τα Windows Phone είναι πανάλαφρα όμως δεν υπάρχει η πολυλειτουργικότητα που λέμε, το multitasking. Δε θα μπορέσουμε ποτέ να δούμε για παράδειγμα split screen με δύο εφαρμογές να τρέχουν ταυτόχρονα, για αυτόν όμως που χρειάζεται ένα smartphone με βασικές λειτουργίες, αυτό δεν είναι πρόβλημα.

Απόρροια της έλλειψης multitasking είναι και η εξαιρετική διαχείριση πόρων που κάνει τη μπαταρία του smartphone να διαρκεί περισσότερο. Σε αυτό έχει να κάνει φυσικά και η έλλειψη εφαρμογών καθώς όσο λιγότερες επιλογές έχουμε, τόσο λιγότερο το χρησιμοποιούμε, άρα διαρκεί και περισσότερο.

Σύνοψη

Λίγο ως πολύ λοιπόν αυτά είναι χονδρικά τα σημαντικότερα θετικά και αρνητικά του λειτουργικού συστήματος των Windows Phone. Στην καθημερινή χρήση του Android και των Windows Phone βρίσκουμε ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά υπέρ του αγαπημένου μας Android. Αφήνω σε εσάς την περαιτέρω σύγκριση που μπορούμε να κάνουμε στα σχόλια παρακάτω και θα συνεχίσουμε πολύ σύντομα με Firefox OS και iOS (αν πέσει κανένα iPhone στα χέρια μας).

Σχόλια

  1. Παιδια, δεν νομιζω οτι χρειαζονται πολλα λογια... Το Android αυτη τη στιγμη προσφερει τα παντα, ειτε εισαι power user, ειτε οχι. Ολα τα υπολοιπα ειναι καθαρο marketing. To iOs βρισκεται σε συσκευες που δεν χαλανε ποτε, τα Windows δεν κολλανε ποτε. Μαλιστα... Και περιμενουν στον 21ο αιωνα να πειστουμε... Ε οχι, εγω δεν... πιθηκα!!!!!! (αν πεσει κανενα iPhone στα χερια σας, βαλ'τε το στο mixer)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δουλέψει σχεδόν καθόλου windows phone, αλλά αν κάποιος με ρωτήσει ποια φτηνή συσκευή του προτείνω θα του πω να κοιτάξει αποκλειστικά ένα τέτοιο τηλέφωνο, και πιο συγκεκριμένα νομίζω ότι το 520 είναι ότι πιο ιδανικό. Το είδα τυχαία και μου τράβηξε την προσοχή σε ένα κατάστημα τις γιορτές. Όμορφο, ποιοτικό, ακόμα καλύτερο από κοντά σε σχέση με τα βίντεο.
    Απ'την άλλη χρήστης android είμαι, πρώην του iOS, αλλά θεωρώ ότι το android είναι πολύ πιο απαιτητικό ως λειτουργικό οπότε μια πιο φτηνή συσκευή δεν το "αντέχει" τόσο εύκολα. Θα προτιμούσα λοιπόν σίγουρα ένα πιο "φτωχό" (σε χαρακτηριστικά, παραμετροποίηση & κατάστημα) windows phone, που θα τρέχει όμως πολύ καλύτερα από το αντίστοιχο android.
    Για άλλες κατηγορίες (πιο ψηλά) προσωπικά δεν με πείθουν και για την ώρα είμαι ευχαριστημένος με τα android, τα οποία βέβαια απαιτούν σχεδόν hardware επιτραπέζιου υπολογιστή για να τρέξουν, όσο καλά τρέχουν τέλοσπαντων.
    Το iOS είναι απλά παρεξηγημένο.. Παρεξηγημένο από πολλούς περισσότερο γιατί είναι στην μόδα και το παίρνει ο οποιοσδήποτε που θέλει να "διαφημιστεί" και οι υπόλοιποι πιστεύουν ότι μόνο για αυτό κάνει, ενώ αντίθετα είναι πολύ καλύτερο απ'ότι φαίνεται. Δεν σου δίνει την δυνατότητα για παραμετροποίηση & για άλλα πράγματα που σου δίνει το android, σύμφωνοι, αλλά ότι έχει να σου δώσει στο δίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ομαλότητα, σταθερότητα, ταχύτητα κάτι που δύσκολα θα βρεις στο ίδιο επίπεδο σε android συσκευή. Σε συνδυασμό με το πολύ καλό appstore και την αίσθηση γενικά που σου αφήνει μια apple συσκευή στο χέρι & στα μάτια στέλνει το iphone (με παρέα ή χωρίς, ο καθένας αποφασίζει που & πως το τοποθετεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τα γούστα του) στα κορυφαία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ενδιαφέρουσα άποψη, σε πολλά της σημεία συμφωνώ και εγώ. Αυτό που κάνει το Android να ξεχωρίζει είναι ο open source χαρακτήρας του και το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα στον καθένα μας να ασχοληθεί μαζί του φτιάχνοντας εφαρμογές, ROM, kernel, theme και ότι άλλο θέλει.

      Για τo iOS είναι όντως πολύ καλό αλλά ακριβό και αυτό είναι που με σταματάει να αγοράσω iPhone. Απλά πράγματα.

      Διαγραφή
    2. Σίγουρα είναι ακριβές οι συσκευές της apple, βέβαια για κάποιον που έχει σκοπό να ψωνίσει συσκευή από το πάνω ράφι τότε δεν είναι & τόσο μεγάλη η διαφορά.. Οι επίσημες τιμές είναι κοντά στο iphone ή και υψηλότερες από αυτό (βλ. Note 3 για παράδειγμα). Επίσης σε γνωστά μαγαζάκια το βρίσκεις σε τιμή χαμηλότερη πλέον ακόμα και από άλλα που έχουν τιμολογηθεί επίσημα στην χώρα μας υποτίθεται περισσότερο τίμια (το G2 για παράδειγμα).
      Για την ώρα βέβαια έχει σημαντικές ελλείψεις για μένα ως συσκευή και για αυτό δεν την επέλεξα (πήγα σε note 3 από το οποίο και είμαι πολύ ευχαριστημένος φυσικά) με μεγαλύτερη την αρκετά μικρότερη οθόνη από τον ανταγωνισμό και την διάρκεια της μπαταρίας.

      Ως λειτουργικό, το iOS προσωπικά με ικανοποιεί & με ευχαριστεί τόσο ώστε να είναι πρώτο στην προτίμηση μου. Σίγουρα θα ήθελα κάποια πράγματα διαφορετικά, αλλά συνολικά και σε σύγκριση με τα υπόλοιπα το προτιμώ, οπότε αν ως συσκευή το iphone 6 με ικανοποιεί (με βασικότερο μεγαλύτερη οθόνη τουλάχιστον 4,7-4,8") & υπάρχει η οικονομική δυνατότητα το πιο πιθανό είναι να γυρίσω σε αυτό.

      Τέλοσπαντων, όπως και να 'χει μου αρέσει να τα βλέπουμε με όσο το δυνατόν πιο ανοικτό μυαλό τα πράγματα & να μην είμαστε κολλημένοι.
      Περιμένουμε λοιπόν και τα υπόλοιπα συγκριτικά (βασικά μόνο το iOS έμεινε :D) και γενικότερα συνέχισε την καλή δουλειά που κάνεις εδώ ;-)

      Διαγραφή
    3. Πάνω από όλα να μην είμαστε κολλημένοι.

      Διαγραφή
  3. Ερώτηση με μια έκδοση των Windows Phone συγκρίνατε, την 8 ή την 8.1;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω την εντύπωση ότι τότε ήταν το 7.5. Εκείνες τις μέρες έβγαινε η έκδοση Black (8.0) την οποία δεν προλάβαμε να πάρουμε.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter