Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

Τεχνικός της Google μας εξηγεί πώς γίνονται οι αναβαθμίσεις στις Nexus συσκευές και γιατί δεν πρέπει να πειράζουμε το Google Services Framework


Κάθε φορά που έχουμε μία αναβάθμιση σε νέα έκδοση Android ξεκινάει μία τεράστια συζήτηση γύρω από τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί, σε πόσο χρόνο θα το πάρουμε και γιατί το πήραν όλοι οι άλλοι και όχι εγώ! Ο Dan Morill, τεχνικός της Google σε θέματα αναβαθμίσεων (προφανώς) σε δύο post του στο reddit μας εξηγεί πώς λειτουργούν οι αναβαθμίσεις και γιατί δεν πρέπει να κάνουμε εκκαθάριση στο "Πλαίσιο Υπηρεσιών Google" αν η συσκευή μας αρνείται να τη φέρει.


Συγκεκριμένα, μας αναφέρει ότι το πρώτο 48ωρο μόνο το 1% των συσκευών παίρνει την αναβάθμιση και γίνεται ένας ποιοτικός έλεγχος βάσει των σφαλμάτων που επιστρέφουν στους server της Google από τις πρώτες συσκευές που το λαμβάνουν. Ύστερα ακολουθούν τρεις "παρτίδες" σε περίοδο περίπου δύο εβδομάδων (και όχι 40 ημερών που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα) όπου καλύπτουν το 25%, το 50% και το 100% των συσκευών αντίστοιχα.

Αυτό σημαίνει ότι η αναβάθμιση δε γίνεται με γεωγραφικά κριτήρια αλλά... στην τύχη! Η κάθε συσκευή τσεκάρει αυτόματα στους server της Google για την αναβάθμιση και αν έχουν καλυφθεί οι θέσεις, τότε όσες φορές και να πατήσουμε το πλήκτρο "Check" θα απορριφθούμε αυτόματα μέχρι την έναρξη της επόμενης παρτίδας. Ο Morill λέει χαρακτηριστικά ότι είναι σα να ρίχνεις τα ζάρια αλλά έχεις μία μόνο ευκαιρία για να πετύχεις σε κάθε παρτίδα. Διευκρινίζει όμως ότι υπάρχει περίπτωση ενώ δεν έχουν καλυφθεί οι θέσεις της παρτίδας, να μην λάβουμε τη πολυπόθητη θέση αλλά αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, οπότε υπάρχει κάποια σειρά προτεραιότητας.

Όσον αφορά τώρα το γνωστό κόλπο της εκκαθάρισης δεδομένων στην εφαρμογή "Πλαίσιο Υπηρεσιών Google", τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά! Δε θα ανατιναχτεί η συσκευή αλλά ενδέχεται να χρειαστεί επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, πράγμα που σημαίνει ότι θα χάσουμε τα δεδομένα μας. Αυτό συμβαίνει γιατί εκτελώντας την παραπάνω διαδικασία, χάνεται το ID της συσκευής μας στους server της Google. Με απλά λόγια η Google θεωρεί ότι έχουμε κάνει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν σωστά οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Google. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να κάνουμε ξανά login στο λογαριασμό μας, ενώ κάθε εφαρμογή όπως μας λέει, αντιδρά διαφορετικά. Το κοινότερο πρόβλημα πάντως είναι ότι μέχρι να οριστεί νέο ID για τη συσκευή μας, δε θα λαμβάνουμε ειδοποιήσεις για κάποιες ή για όλες τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν το GCM.

8 στο: "Τεχνικός της Google μας εξηγεί πώς γίνονται οι αναβαθμίσεις στις Nexus συσκευές και γιατί δεν πρέπει να πειράζουμε το Google Services Framework"