Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2013

Αυτό είναι το Android 4.4 KitKat και οι μεγαλύτερες αλλαγές του


Οι πιο καθαρές και λεπτομερείς φωτογραφίες του Android 4.4 KitKat και του Nexus 5 κυκλοφορούν από χθες στο ίντερνετ και μπορούμε πλέον να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για τη νέα αναβάθμιση του Android αλλά και για τη νέα ναυαρχίδα της Google.

Nexus 5

Αν τελικά η ονομασία του είναι αυτή, γιατί δεν αποκλείεται να λέγεται και Nexus HD ή New Nexus 4 ή δεν ξέρω τι άλλο θα σκεφτούν οι υπεύθυνοι του Android, η νέα συσκευή αποδεικνύει ότι η Google ετοιμάζεται να ενώσει τη σειρά Nexus και σχεδιαστικά. Το Nexus 5 λοιπόν μοιάζει πάρα πολύ εξωτερικά με το Nexus 7 2013 (το οποίο θα δείτε σε λίγες μέρες στο Dr. Android), έχοντας στη μπροστινή του όψη γυάλινη επικάλυψη από άκρη σε άκρη και στην πίσω ένα μαύρο ματ πλαστικό καπάκι, με το logo "Nexus" να είναι ανάγλυφο και γραμμένο στο πλάι. Φυσικά δεν υπάρχουν πλήκτρα παρά μόνο αυτά του "Power" και της έντασης του ήχου, ενώ και η κάμερα, αν και δε θα είναι ίδιας ανάλυσης, σε σχεδίαση μοιάζει πάρα πολύ.


Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά είναι λίγο πολύ αναμενόμενα, με τον Snapdragon 800 για επεξεργαστή και 2GB RAM, ενώ η τιμή του αναμένεται να είναι ιδιαίτερα φιλική σε σχέση με τον ανταγωνισμό αλλά υψηλότερη από αυτή του Nexus 4.

Η Google δείχνει λοιπόν ότι άσχετα με τον κατασκευαστή που επιλέγει, οι αποφάσεις είναι δικές της. Έτσι όποια εταιρία και να κατασκευάσει τα επόμενα Nexus θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η ποιότητα και το design είναι δική της ευθύνη (όπως και η τιμή). Μένει μόνο να δούμε τι θα κάνει η Asus και με το νέο Nexus 10 για να επιβεβαιωθεί αν όντως θα μοιάζει και αυτό στα υπόλοιπα.

Android 4.4 KitKat

Πάμε και στο καλό. Μετά την εμφάνιση του Android 4.0 ICS όπου είδαμε και τη μεγάλη αλλαγή στο design, οι επόμενες εκδόσεις είχαν μόνο μικρές βελτιώσεις σε αυτό τον τομέα. Στο KitKat βλέπουμε ότι κάποια πράγματα που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε αλλάζουν προς το καλύτερο. Πρώτα από όλα το μαύρο φόντο της status bar αλλά και των πλήκτρων στο κάτω μέρος, φεύγει και γίνεται διάφανο. Αυτό σημαίνει ότι το φόντο θα παίρνει πλέον το χρώμα της εφαρμογής που ανοίγουμε κάθε φορά, κάνοντας την οθόνη της συσκευής μας μεγαλύτερη στο μάτι. Τα εικονίδια της status bar γίνονται και αυτά λευκά, από τη μία για να είναι ουδέτερα και από την άλλη για να ταιριάζουν επιτέλους με τα λευκά εικονίδια που έχουμε στις ρυθμίσεις συστήματος. Αυτή η ομοιομορφία βοηθάει πάρα πολύ τον αρχάριο χρήστη να καταλάβει πού βρίσκεται και να συνδυάσει κάποια πράγματα στο μυαλό του για να χρησιμοποιεί ευκολότερα τη συσκευή του. Στο dock έχει εξαφανιστεί η γραμμή που χωρίζει τις αγαπημένες μας εφαρμογές από την υπόλοιπη homescreen και έχει αντικατασταθεί από τις τελείες που υποδεικνύουν σε ποια οθόνη βρισκόμαστε. Και αυτό δίνει την αίσθηση ότι η οθόνη έχει μεγαλώσει καθώς υποσυνείδητα το μάτι του χρήστη πηγαίνει κυρίως στα widget και τις υπόλοιπες εφαρμογές, επειδή ίσως θεωρεί δεδομένες τις εφαρμογές του dock.



Η ομοιομορφία συνεχίζεται και μέσα στο συρτάρι των εφαρμογών, όπου και εκεί το μαύρο φόντο έχει αντικατασταθεί από μία διαφάνεια η οποία φυσικά παίρνει το φόντο της εκάστοτε homescreen, ενώ το grid έχει μειωθεί σε τέσσερις στήλες (από πέντε), κάνοντας τα εικονίδια να εμφανίζονται μεγαλύτερα. Θα προσέξετε επίσης ότι δε βλέπουμε πουθενά την εφαρμογή των μηνυμάτων SMS, η οποία θα έπρεπε να είναι δίπλα στο Maps λόγω αλφαβητικής σειράς. Άρα το Hangouts αντικαθιστά όντως την εφαρμογή μηνυμάτων όπως είπαμε και τις προάλλες.


Όσον αφορά τις ρυθμίσεις βλέπουμε ότι υπάρχει η νέα επιλογή "Tap & pay" η οποία παραπέμπει σε πληρωμές μέσω NFC όπως είδαμε παλιότερα στο Google Wallet. Εφόσον όμως το Wallet δεν ήταν διαθέσιμο εκτός Η.Π.Α., δεν ξέρουμε αν η επιλογή θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις χώρες.



Τέλος οι ομολογουμένως μπερδεμένες για πολλούς ρυθμίσεις τοποθεσίας ξεκαθαρίζουν επιτέλους. Στην εύρεση της τοποθεσίας μας μπορεί να βοηθήσει το GPS, το WiFi και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας αλλά οι επιλογές που υπάρχουν σήμερα δεν είναι ξεκάθαρες. Πλέον υπάρχουν τρεις επιλογές:

η "Υψηλή ακρίβεια", η οποία χρησιμοποιεί και τα τρία
η "Εξοικονόμηση μπαταρίας" η οποία δε χρησιμοποιεί το GPS και
η  "Αισθητήρες συσκευής" η οποία χρησιμοποιεί μόνο το GPS και όχι τα δίκτυα.

Εκτός από την τρίτη επιλογή η οποία θα μπορούσε να είναι "Μόνο GPS", τις υπόλοιπες μπορεί να τις καταλάβει μια χαρά και ο αρχάριος χρήστης.


Είμαι σίγουρος ότι έχουμε να δούμε πολλά περισσότερα μόλις παρουσιαστεί και επίσημα το Android 4.4 KitKat αλλά πώς σας φαίνονται οι αλλαγές μέχρι τώρα;

7 στο: "Αυτό είναι το Android 4.4 KitKat και οι μεγαλύτερες αλλαγές του"