Λίγο πριν την ανακοίνωσή του, το Android 4.4 KitKat αποκαλύπτεται


Όσοι παρακολουθείτε τα θέματα του Android θα έχετε παρατηρήσει ότι το σούσουρο και οι φήμες που περιβάλουν το Android 4.4 KitKat, δεν έχει προηγούμενο! Είναι χαλαρά η πιο πολυσυζητημένη έκδοση του Android ίσως γιατί θα είναι και η καλύτερη μέχρι σήμερα. Δε συνηθίζουμε να γράφουμε περί φημών στο Doctor αλλά έχω την εντύπωση πως πλέον το τοπίο ξεκαθαρίζει όσον αφορά τις βελτιώσεις που θα μας φέρει η έκδοση KitKat.


Έτοιμο για συσκευές με 512MB RAM

Αυτό που περιμένουμε όλοι είναι η υποστήριξη συσκευών με τουλάχιστον 512MB RAM και από ότι φαίνεται το όνειρο θα βγει αληθινό. Ο στόχος για αυτό το εγχείρημα είναι το Android να τρέχει άνετα σε συσκευές που δεν είχαν προβλεφθεί μέχρι σήμερα όπως smartwatch, smart TV αλλά και το Google Glass. Μην παραξενευτείτε λοιπόν αν δείτε επίσημο update για το... ξεχασμένο Nexus S ή ακόμα καλύτερα μην το δούμε ζωντανά στην παρουσίαση να τρέχει τη νέα έκδοση!

Με ένα σμπάρο δυο τριγώνια όμως όπως λέει και ο σοφός λαός καθώς με αυτή την εξέλιξη η Google θα εξαλείψει και το ποσοστό της έκδοσης 2.3 Gingerbread η οποία ήταν μέχρι σήμερα η πιο ελαφριά και πλήρης μετά την έκδοση Jellybean. Αποχαιρετίστε λοιπόν και το fragmentation καθώς θα αρχίσει πολλή δουλειά στις custom ROM όσον αφορά την αναβάθμιση σε αυτή την έκδοση. Λογικό είναι επίσης να αρχίσουν να κυκλοφορούν και low-end συσκευές με Android 4.4 απευθείας από τα εργοστάσια των κατασκευαστών, κάτι που μέχρι σήμερα ήταν ένα άπιαστο όνειρο.

Ενοποιημένο γραφικό περιβάλλον, παντού

Ένας ακόμη στόχος της νέας έκδοσης είναι να ενοποιήσει το γραφικό περιβάλλον του Android σε όλα τα είδη των συσκευών ασχέτως μεγέθους οθόνης. Είδαμε πέρυσι πώς το Nexus 10 και το Nexus 7 απέκτησαν την ίδια διάταξη στο launcher, ενώ κάτι τέτοιο δεν ίσχυε σε παλαιότερα tablet 10 ιντσών. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε το ίδιο και σε τηλεοράσεις πλέον που έχουν μπει στη ζωή μας μέσω των stick αλλά και του Chromecast.

Στόχος οι υπερφορητές συσκευές

Όπως είπαμε και παραπάνω στόχος είναι να υποστηριχθούν όσο περισσότερες συσκευές γίνεται, έτσι δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη νέα μόδα των υπερφορητών συσκευών όπως το Glass και τα smartwatch. Απόδειξη μπορεί να θεωρηθεί η υποστήριξη νέων αισθητήρων οι οποίοι εξυπηρετούν την άσκηση όπως ο βηματομετρητής, ο οποίος είναι μάλλον άχρηστος σε μία συσκευή 5 ιντσών. Θα υπάρχει επίσης μεγάλη βελτίωση στο Bluetooth χαμηλής κατανάλωσης (Bluetooth LE) που είδαμε το καλοκαίρι στην παρουσίαση της έκδοσης 4.3, άλλη μία απόδειξη ότι οι υπερφορητές συσκευές ήρθαν για να μείνουν.

Νέες προσθήκες

Είδαμε επίσης τον τελευταίο χρόνο την επιστροφή των υπέρυθρων (IR), όχι για την ανταλλαγή δεδομένων αλλά για το χειρισμό συσκευών στο σπίτι μας όπως η τηλεόραση. Οι υπέρυθρες λοιπόν επιστρέφουν και επίσημα στο Android αφού από ότι φαίνεται θα συμπεριληφθεί ένα νέο API για την κατασκευή εφαρμογών τέτοιου τύπου. Φυσικά θα πρέπει να διαθέτουμε συσκευή που περιλαμβάνει θύρα υπερύθρων.

Όσον αφορά το NFC το οποίο έχει μπει στη ζωή μας μόνο ονομαστικά αλλά όχι στην κυριολεξία, θα αποκτήσει και αυτό ένα βελτιωμένο API το οποίο θα δώσει νέες δυνατότητες στους προγραμματιστές εφαρμογών στο μέλλον, χωρίς όμως να υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες.

Εν κατακλείδι

Η Google φαίνεται ότι σκέφτεται το μέλλον και ίσως να θέλει να προλάβει τον ανταγωνισμό του Tizen και του FirefoxOS που έρχονται δυνατά (ιδιαίτερα το δεύτερο) για να κυριαρχήσουν στις low-end συσκευές. Από όλα όσα έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα, τα παραπάνω φαίνονται τα πιο λογικά και τα πιο εφαρμόσιμα οπότε λίγες μέρες ακόμα υπομονή για να δούμε τελικά τι ισχύει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έρχονται σοβαρές βελτιώσει και αυτό μας φτάνει.

Σχόλια

  1. Δεν ξέρω αν με locked bootloader στο Arc θα γίνει τίποτα. Πάντως πάλι στο xda θα γίνει η δουλειά γιατί δε νομίζω η Google ή η κάθε εταιρεία να ασχοληθεί με παλιές συσκευές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το περιμένω πως και πως... ως κάτοχος του Optimus 2x, που έχει 512 ΜΒ RAM. Έχει και μεγάλη κοινότητα στο xda... θα βαρεθούμε να βλέπουμε το "reboot to recovery" :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άπλα θα ξεκλειδώσεις και θα βάλεις μια νέα ροομ :-)
    Αν δεν κάνω λάθος πρέπει να υπάρχει και τρόπος να επαναφέρεις τη συσκευή στην εγγύηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter