Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013

Fairsearch εναντίον Android: Όταν ο ανταγωνισμός γίνεται χυδαίος


Όλο και κάπου θα έχει πάρει το μάτι σας την καμπάνια της Microsoft κατά της Google ονόματι "Scroogled" (YouTube) στην οποία σχολιάζει με καυστικό τρόπο όλα τα προϊόντα της και προσπαθεί να μας φέρει πιο κοντά στα Windows, τα Windows Phone και το Outlook. Η ειλικρινής μου άποψη είναι ότι μου άρεσε, γέλασα πάρα πολύ με τη σύγκριση και μάλιστα με έβαλε σε σκέψεις για μερικά από τα θιγόμενα προϊόντα. Εκτός όμως από τις αστείες διαφημίσεις "λάσπης" για τις οποίες πρωτοπόρος ήταν η Samsung κατά του iPhone, η Microsoft κινείται κατά της Google και κατ' επέκταση του Android και με άλλες μεθόδους οι οποίες είναι το λιγότερο ανυπόστατες και προσβάλουν τον κοινό νου.

Πρόσφατα λοιπόν, εμφανίστηκε μία συμμαχία ονόματι Fairsearch της οποίας τα μέλη είναι τα εξής:

 • Trip Advisor
 • Expedia
 • HotWire
 • Kayak
 • SideStep
 • Level France
 • Foundem
 • ShopCity
 • Twenga
 • AdMarketplace
 • Travel Tech Association
 • Buscape
 • Allegro
 • The Find
 • Microsoft
 • Nokia
 • Oracle

Εταιρίες αναζήτησης, διαφήμισης, δημιουργίας mobile λειτουργικών συστημάτων, κατασκευής smartphone, δημιουργίας εφαρμογών γραφείου, ότι δηλαδή πάνω κάτω κάνει και η Google (η οποία ασχολείται με πολλά εδώ που τα λέμε).

Η συμμαχία αυτή λοιπόν με μπροστάρη τη Microsoft εκμεταλλεύθηκε την ευαισθησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ανταγωνισμού και ζήτησε τη διερεύνηση της Google για πρακτικές μονοπωλίου. Η επίθεση γίνεται γενικά στη Google αλλά εμάς θα μας απασχολήσει μόνο το Android (αλλιώς θα το λέγαμε Dr. Google το μαγαζί). Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση πολλές από τις αναφορές του Fairsearch κατά του Android με τις οποίες πολλοί θα γελάσετε και άλλοι θα εκνευριστείτε και για να σας δώσω μία γεύση, το Fairsearch θεωρεί unfair το γεγονός ότι η Google παρέχει το Android δωρεάν!!!


Κατά το Fairsearch λοιπόν
"Η Google χρησιμοποιεί το Android ως ένα Δούρειο Ίππο ο οποίος έχει ως σκοπό την εξαπάτηση των συνεργατών της, το μονοπώλιο στις mobile πλατφόρμες και τον έλεγχο των δεδομένων των καταναλωτών."

Η επιτυχία του Android οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ένα δωρεάν λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα το οποίο όχι μόνο μπορεί όποιος θέλει να κατεβάσει και να εγκαταστήσει στη συσκευή του, αλλά και να το τροποποιήσει αναλόγως. Αυτό γίνεται στα Windows Phone; Δε νομίζω. Το ότι το Android έχει πετύχει σε τέτοιο μεγάλο βαθμό που τείνει να γίνει μονοπώλιο, οφείλεται στην καλή δουλειά που έχει γίνει και στο γεγονός ότι η Google ακούει τους καταναλωτές και τους developer. Ο κόσμος λοιπόν καθορίζει την επιτυχία και όχι απαραίτητα το προϊόν.

Όσον αφορά τον "έλεγχο των δεδομένων των καταναλωτών", νομίζω πως όποια πλατφόρμα έχει το κύριο μέρισμα στην αγορά, αναγκαστικά ελέγχει (όχι απαραίτητα παρακολουθεί) και τα δεδομένα των καταναλωτών. Αν δεν κάνω λάθος η μεγάλη πλειοψηφία των σταθερών υπολογιστών τρέχει Windows, στο οποίο δεν μπορούμε να δούμε τον κώδικα για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο παρασκήνιο. Εκεί δεν υπάρχει μονοπώλιο; Γιατί δεν αντιδράει το Fairsearch για αυτό;

Πάμε και στους "εξαπατημένους συνεργάτες" οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση είναι μεγάλες εταιρίες που από ότι φαίνεται διοικούνται από ηλίθιους και δε βλέπουν αυτό που βλέπει το Fairsearch. Λίγοι χρήστες γνωρίζουν ότι το μοναδικό πράγμα που ανήκει στη Google από το Android είναι τα Google Apps. Είναι ένα ανοιχτού κώδικα λειτουργικό σύστημα το οποίο ακόμα και αν το παρατήσει η Google μπορεί οποιοσδήποτε να το αναλάβει και να το εξελίξει ακόμα και ανεπίσημα (όπως ακριβώς κάνει και η CyanogenMod Team). Κοινώς το Android ανήκει σε εμάς! Για τη διασφάλιση του προϊόντος δημιουργήθηκε το Open Handset Alliance (OHA), μία συμμαχία από μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας που έχει ως σκοπό να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Android. Δε βλέπω λοιπόν πώς η Google εξαπατά τους συνεργάτες της αλλά νομίζω ότι τους βοηθάει κιόλας καθώς με τη βοήθεια του Android, όλες οι εταιρίες έχουν κάνει ιστορικά ρεκόρ πωλήσεων. Καρπός της τόσο καλής συνεργασίας όλων είναι οι Nexus συσκευές που όπως όλοι γνωρίζουμε, κατασκευάζονται εκ περιτροπής από όλα τα μέλη του OHA.

...και συνεχίζουν
"Παρακαλούμε την κομισιόν να δράσει γρήγορα, ειδάλλως το καθεστώς της Google θα γιγαντωθεί ακόμη περισσότερο καθώς μετά τα desktop, η κυριαρχία της θα μεταφερθεί και στις mobile πλατφόρμες."

Εδώ έχω να κάνω μια παρατήρηση όσον αφορά την κυριαρχία της Google στο desktop και θα την αναλύσω με ένα παράδειγμα: Όταν θέλησα να φτιάξω το πρώτο μου email, οι μοναδικές επιλογές που είχα ήταν το Yahoo και το Hotmail. Επέλεξα λοιπόν το Hotmail γιατί ήταν πιο φρέσκο, πιο νεανικό και το προμοτάρισμα από τη Microsoft με έπεισε. Ύστερα όμως ήρθε το Gmail και άλλαξαν όλα. Γιατί άραγε; Γιατί η Google μας παρουσίασε μια ταχύτατη υπηρεσία με ενσωματωμένο chat, η οποία εξαφάνισε το πρόβλημα της εποχής, τα spam email. Το ίδιο συμβαίνει λοιπόν και με τα υπόλοιπα προϊόντα της Google, τα οποία είναι απλώς ανώτερης ποιότητας από τον ανταγωνισμό. Τα επιλέξαμε, δε μας τα επέβαλε κανείς, απλώς γιατί είναι καλύτερα. Η κυριαρχία της Google λοιπόν οφείλεται σε εμάς που προτιμάμε τα προϊόντα της. Ας αφήσουμε όμως τις desktop υπηρεσίες και ας πάμε στα desktop computer. Αν θα πάμε σε ένα κατάστημα να αγοράσουμε έναν υπολογιστή, δε θα μας επιβάλουν να αγοράσουμε και τα Windows μαζί του; Αυτό το καθεστώς το οποίο έχει άμεσο αντίκτυπο στην τσέπη μας δε θα πρέπει να καταπολεμηθεί; Ρητορική ερώτηση.

...ερχόμαστε και στις τρέλες
"Η Google έχει πετύχει την κυριαρχία της στις mobile πλατφόρμες δίνοντας το Android "δωρεάν" στους  κατασκευαστές. Στην πραγματικότητα όμως, όσοι θέλουν να συμπεριλάβουν κάποιες από τις must-have εφαρμογές της όπως το Maps, το YouTube ή το Play Store στο προϊόν τους, αναγκάζονται να εγκαταστήσουν μία ολόκληρη σουίτα εφαρμογών (Google Apps) πράγμα που είναι μειονεκτικό για άλλους παρόχους (εφαρμογών) και βάζει τη Google σε θέση ισχύος όσον αφορά τον έλεγχο των δεδομένων των καταναλωτών."

Η Google έχει μια συγκεκριμένη πολιτική όσον αφορά το Play Store. Αν θέλει κάποια εταιρία να το συμπεριλάβει ως προεγκατεστημένο θα πρέπει να δημιουργήσει μία συσκευή σύμφωνα με τα πρότυπα της Google. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είναι super high tech αλλά να έχει βασικά πράγματα όπως κεραία GPS, WiFi κλπ. Ακόμα και αν όμως δε θέλεις να ακολουθήσεις τους κανόνες, δε σε σταματάει κάποιος να πουλήσεις συσκευές με Android και μάλιστα σου δίνεται από προεπιλογή η δυνατότητα να εγκαταστήσεις όποιο άλλο Market θέλεις, σε αντίθεση με το iPhone για παράδειγμα που μπορείς να κατεβάσεις εφαρμογές αποκλειστικά από το App Store.

Σε αυτά τα εναλλακτικά Market φυσικά και μπορείς να βρεις το Maps και το YouTube και να τα εγκαταστήσεις χωρίς πρόβλημα. Αν πάλι αγοράσεις μία συσκευή με προγκατεστημένα τα Google Apps, δε σε αναγκάζει κάποιος να τα χρησιμοποιήσεις και μάλιστα σου δίνεται η δυνατότητα να τα απενεργοποιήσεις και να ξεχάσεις ότι υπάρχουν. Μήπως τα Windows δε διαθέτουν προεγκατεστημένες εφαρμογές όπως ο Internet Explorer;

...πάμε και στο κερασάκι
"Η δωρεάν διανομή λοιπόν του Android καθιστά δύσκολο σε άλλους παρόχους λειτουργικών συστημάτων να το ανταγωνιστούν."

Οι καλοί άνθρωποι λοιπόν της συμμαχίας Fairsearch θέλουν να πληρώνουμε παραπάνω για το Android γιατί δεν μπορούν να το ανταγωνιστούν, δεν είναι όμως η δωρεάν διάθεσή του που έφερε την επιτυχία αλλά η προσοχή των κατασκευαστών στα θέλω του κόσμου, που τόσο άλλαξαν το Android όλα αυτά τα χρόνια. Αν θέλεις να ανταγωνιστείς ένα προϊόν, φτιάχνεις κάτι καλύτερο. Τέλος.


Επίλογος
Φυσικά δεν μπορώ να αγνοήσω το γεγονός ότι η Google έχει μαζέψει πολύ μεγάλη δύναμη όλα αυτά τα χρόνια και ότι μια μέρα ίσως και να μας κρατήσει ομήρους, διακόπτοντας απλά τη σύνδεση στα προϊόντα της. Η δύναμη αυτή οφείλεται σε τρεις παράγοντες:

 • στη Google που δημιουργεί εξαιρετικά προϊόντα,
 • σε εμάς που τα προτιμάμε και
 • στον ανταγωνισμό που δεν κάνει τίποτα θεμιτό για να τη φθάσει.

Τα δύο πρώτα είναι απολύτως λογικά, το τρίτο όμως μου θυμίζει έναν περιπτερά ο οποίος μηνύει το διπλανό ψιλικατζίδικο και στην αίτηση του γράφει:

 "Αγαπητό κράτος, ζητώ να επιβληθεί πρόστιμο στο διπλανό κατάστημα διότι είναι μεγαλύτερο, έχει πιο καλά προϊόντα από το δικό μου, τα δίνει φθηνότερα και στο κάτω κάτω εγώ κάνω κουμάντο σε αυτή τη γειτονιά τα τελευταία 20 χρόνια."

Δεν μπορώ λοιπόν να ακούω από έναν κολοσσό και τους συνεργάτες του ότι "το Android είναι δωρεάν και για αυτό δεν μπορούμε να το ανταγωνιστούμε". Αλλάξτε αντικείμενο. Ο κόσμος επέλεξε δωρεάν, ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα και εσείς θέλετε να επιστρέψουμε στα κλειστά σας πρότυπα. Με συγχωρείτε αλλά δε θα πάρουμε. Linux FTW!

Υ.Γ. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις κινήσεις του Fairsearch στην επίσημη ιστοσελίδα του.

19 στο: "Fairsearch εναντίον Android: Όταν ο ανταγωνισμός γίνεται χυδαίος"