Τρίτη, 7 Μαΐου 2013

Επιδρομή στην Κίνα s01e04. Παρουσιάζουμε το MIZ Z2 κάτι σαν... HTC Butterfly


Η επιδρομή στην Κίνα συνεχίζεται και στα χέρια μας σήμερα κρατάμε το πληθωρικό MIZ Ζ2, ένα τηλέφωνο με οθόνη πέντε ιντσών, τετραπύρηνο επεξεργαστή και αξιοθαύμαστη διάρκεια μπαταρίας (ειδικά για κινέζικο!) Αξίζει άραγε να επενδύσει κάποιος σε αυτό; Θα το μάθετε παρακάτω.

Χαρακτηριστικά
 • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος MediaTek MT6589 στο 1.2GHz
 • GPU: PowerVR SGX 544MP
 • RAM: 1GB
 • Αποθηκευτικός χώρος: 5GB (έως 32GB μέσω microSD)
 • Οθόνη: TFT LCD 5 ιντσών με ανάλυση 1280x720p (320ppi)
 • Κάμερα: Οπίσθια στα 6MP και εμπρόσθια στα 4MP
 • Συνδεσιμότητα: 3G, WiFi, Bluetooth, GPS, FM radio, dual SIM
 • Μπαταρία: 2500mAh (;;;)
 • Διαστάσεις: 138 x 70 x 9.2 mm
 • Βάρος: 160 gr.
 • Λειτουργικό σύστημα: Android 4.2.2 JB
 • Τιμή: 190 ευρώ

Εξωτερική εμφάνιση
Το τηλέφωνο εξωτερικά, όχι απλά θυμίζει, αλλά είναι σχεδόν ίδιο με το HTC Butterfly, που όμως δε θα δούμε στην Ελλάδα. Είναι τόσο πιστή αντιγραφή που κανείς δε θα καταλάβει ότι κρατάτε ένα ΑΤαΚιΣ (Αγνώστης Ταυτότητος Κινέζικη Συσκευή - πρέπει να το καθιερώσουμε σαν ορολογία!) στα χέρια σας και τα logo της HTC είναι εκεί για να το επιβεβαιώσουν. Είναι φτιαγμένο εξολοκλήρου από πλαστικό σε μαύρο χρώμα και κόκκινες λεπτομέρειες στο πλάι, με το ακουστικό, την κάμερα και τα πλήκτρα να κάνουν τη διαφορά. Η κατασκευή του είναι αρκετά καλή με μοναδικό ίσως παρατράγουδο τα πλήκτρα έντασης του ήχου και το power, τα οποία "παίζουν" λιγάκι και ίσως στο μέλλον να παρουσιάσουν προβλήματα.

Το μέγεθός του είναι αρκετά μεγάλο, αλλά όχι τεράστιο, εξαιτίας της οθόνης του η οποία είναι φανταστική σε ποιότητα χρωμάτων και φωτεινότητα. Αν σκεφτείς ότι η οθόνη είναι το πιο ακριβό εξάρτημα σε ένα smatphone, σου κάνει εντύπωση το τελικό κόστος της συσκευής, το οποίο είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με άλλα HD τηλέφωνα.
Στο εσωτερικό του
Εδώ είναι η πραγματική έκπληξη της συσκευής καθώς εσωτερικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα γνωστά Android τηλέφωνα. Ο επεξεργαστής είναι φτιαγμένος από τη Mediatek, η οποία προμηθεύει κατά κόρον τη ZTE και από ότι ακούγεται και τη Sony σε μερικά από τα επερχόμενα μοντέλα της! Συνοδεύεται επίσης από ένα δοκιμασμένο chip γραφικών της PowerVR, ενώ από άποψη χώρου τα 5GB που διαθέτει είναι χωρισμένα σε ένα partition του 1.5GB για εγκατάσταση εφαρμογών (/data) και σε ένα ακόμα των 3.5GB για τα υπόλοιπα αρχεία (/sdcard). Αίσθηση μας προκάλεσε επίσης η μπροστινή κάμερα των 4MP παρακαλώ, ενώ η πίσω είναι αρκετά μικρή στα 6MP χωρίς όμως να έχει κάποιο πρόβλημα στην ποιότητα των φωτογραφιών. Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι ο Κινέζος λέει ότι η κάμερα είναι 12MP. Ατιμούλη!


Πάμε και στο software που όπως καταλαβαίνετε διαθέτει ένα σωρό άχρηστες κινέζικες εφαρμογές, αυτό όμως δε μας ενόχλησε ιδιαίτερα καθώς το τηλέφωνο έρχεται με το SuperSU προεγκατεστημένο άρα είναι rooted από τη μαμά του!!! Έτσι μπορέσαμε να αφαιρέσουμε ότι δε χρειαζόμαστε αλλά και να προσθέσουμε τις δικές μας εφαρμογές στο system partition. Από τα πράγματα που μας έκαναν εντύπωση είναι η ύπαρξη του Baidu search με το ανάλογο widget του το οποίο μόλις αφαιρέσαμε αντικαταστάθηκε αυτόματα από το αντίστοιχο της  Google.

Πολλά ενδιαφέροντα μπλιμπλίκια υπάρχουν επίσης και στο μενού με σημαντικότερα:
 • την επιλογή από ποια κάρτα SIM θέλουμε να στέλνουμε μηνύματα ή να κάνουμε κλήσεις
 • τα προφίλ ήχου για διαφορετικές στιγμές της ημέρας
 • την επιλογή απευθείας εγκατάστασης εφαρμογών στην κάρτα SD (στο sdcard partition δηλαδή)
 • την προγραμματισμένη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση


Τελευταίο και καλύτερο χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι φοράει Android 4.2.2 με πυρήνα 3.4.5, δηλαδή την τελευταία έκδοση του Android και φυσικά έχει προεγκατεστημένο το Play Store για τις εφαρμογές και τα παιχνίδια μας.Αυτονομία & επιδόσεις
Ένα τετραπύρηνο τηλέφωνο σίγουρα δεν μπορεί να είναι αργό, κατά συνέπεια το Ζ2 είναι ταχύτατο, παίζει όλα τα τελευταία παιχνίδια και δε μας εμφάνισε κανένα σφάλμα ή reboot σε όλη τη διάρκεια που το δοκιμάσαμε. Να σταθούμε όμως λιγάκι στη μπαταρία του η οποία είναι περιέργως καλύτερη από αυτή του Nexus 4! Με 5.5 ώρες διαρκούς χρήσης, κλήσεων, ανταλλαγής email και με το WiFi μονίμως συνδεδεμένο, η μπαταρία έφτασε μόνο μέχρι το 81%. Σε μια δεύτερη δοκιμή που του κάναμε χωρίς δίκτυα αλλά εγκαθιστώντας και αφαιρώντας εφαρμογές, έχασε σε 2 ώρες μόνο το 7%. Έτσι δε χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε καθόλου τη δεύτερη μπαταρία που περιέχεται στο κουτί του.

Στα benchmark τα πράγματα ήταν αναμενόμενα και τα αποτελέσματα των AnTuTu και Quadrant μπορείτε να τα δείτε παρακάτω:


Προβλήματα
Η συσκευή είχε όμως και τα προβληματάκια της τα οποία ευτυχώς λύθηκαν εύκολα. Το πρώτο πρόβλημα αφορά τη γλώσσα πληκτρολογίου στην οποία δεν μπορούσαμε να επιλέξουμε με τίποτα τα ελληνικά. Το αφαιρέσαμε λοιπόν, κάναμε επανεκκίνηση, το ξαναπροσθέσαμε και όλα διορθώθηκαν. Το δεύτερο πρόβλημα αφορούσε το WiFi καθώς κάποια στιγμή άρχισε να συνδέεται σε δίκτυα αλλά να μην ανταλλάσσει δεδομένα μαζί τους. Το διορθώσαμε επαναφέροντας μια από τις κινέζικες εφαρμογές η οποία φαίνεται πως το επηρέαζε. Μην ψάχνετε για ακριβή απάντηση στα παραπάνω, δοκιμές κάναμε, μέχρι που κάτι λειτούργησε!

Συνολικά
Αν ψάχνετε για τετραπύρηνο τηλέφωνο με πεντάιντση οθόνη, χαμηλή τιμή και μεγάλη διάρκεια μπαταρίας, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Θα χρειαστεί να το προσέξετε λιγάκι παραπάνω καθώς η ποιότητα κατασκευής είναι ελαφρώς κατώτερη από γνωστά τηλέφωνα αλλά σκεφτείτε πως όποιο τηλέφωνο και αν κρατάς αν σου πέσει θα το κλάψεις. Ελπίζουμε τα προβλήματα να εμφανίζονται μόνο στη δική μας παρτίδα και όχι σε όλα, αλλά ο πωλητής από όπου το πήραμε είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικός.

14 στο: "Επιδρομή στην Κίνα s01e04. Παρουσιάζουμε το MIZ Z2 κάτι σαν... HTC Butterfly"