Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013

SuperBeam: Ανταλλάσουμε δεδομένα μέσω WiFi με τη βοήθεια NFC ή QR code και απίστευτη ταχύτητα


Όσο και να έχουν εξελιχθεί οι φορητές συσκευές, η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ τους παραμένει προβληματική. Παλιότερα παλεύαμε με τις υπέρυθρες και ακόμα και σήμερα δεν μπορούμε να απεξαρτηθούμε από το Bluetooth. Ακόμα και το NFC το οποίο είναι το νεότερο είδος σύνδεσης χρησιμοποιεί το Bluetooth για μετάδοση δεδομένων. Το SuperBeam έρχεται να τα αλλάξει όλα αυτά και χρησιμοποιεί τον καλύτερο και τον ταχύτερο τρόπο σύνδεσης που διαθέτει η συσκευή μας... το WiFi.

Το SuperBeam παίρνει στην ουσία την ιδέα της Google για το NFC και την προχωράει στο επόμενο επίπεδο. Πρώτον, όπως είπαμε χρησιμοποιεί το WiFi και όχι το Bluetooth και έτσι η ανταλλαγή ακόμα και τεράστιων αρχείων γίνεται γρηγορότερα από ποτέ (54Mbps σε άριστες συνθήκες). Δεύτερον, μας δίνει τη δυνατότητα να μοιραζόμαστε οποιοδήποτε τύπο αρχείου, ακόμα και εφαρμογές κάτι που το NFC από μόνο του το απαγορεύει. Τρίτον, διαθέτει δύο τρόπους σύνδεσης για να εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν περισσότερες συσκευές και αυτοί είναι:
  • το NFC, για αυτόματο pair με ένα άγγιγμα
  • το QR, σκανάροντας ένα QR code για όσους δε διαθέτουν NFC chip.


Οι ευκολίες του όμως δεν τελειώνουν εκεί καθώς διαθέτει ένα πολύ έξυπνο fallback mode το οποίο θα κάνει το παν για να μεταφέρουμε τα αρχεία μας με επιτυχία. Αφού γίνει η σύνδεση μέσω NFC ή QR προσπαθεί αρχικά να ενεργοποιήσει το WiFi Direct καθώς είναι ο πιο άμεσος τρόπος. Αν δεν το βρει στη συσκευή μας, στρέφεται προς το WiFi Hotspot, ενώ αν και αυτό δεν υπάρχει τότε ελέγχει αν οι δύο συσκευές είναι συνδεδεμένες στο ίδιο δίκτυο WiFi και κάνει τη μεταφορά από εκεί!

Έχουν λοιπόν προβλεφθεί όλοι οι πιθανοί τρόποι σύνδεσης μέσω WiFi και αυτό είναι που το κάνει τόσο πολύτιμο. Φυσικά θα πρέπει να πούμε ότι ο δημιουργός, προς τιμήν του, διαθέτει την εφαρμογή δωρεάν ενώ έχει προσθέσει ένα donation πλήκτρο για όσους αποφασίσουν να τον ευχαριστήσουν.

Θα το βρείτε στο Play Store.

2 στο: "SuperBeam: Ανταλλάσουμε δεδομένα μέσω WiFi με τη βοήθεια NFC ή QR code και απίστευτη ταχύτητα"