Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

Αποτελέσματα: Χρησιμοποιείτε το ίντερνετ από το κινητό σας και πόσο;


Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε ότι το ίντερνετ στην Ελλάδα είναι ακριβό. Τόσο ακριβό που δε μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις ευκολίες που μπορεί να παρέχει στη ζωή μας ένα smartphone ή ένα tablet. Με την ευκαιρία αυτή της δημοσκόπησης έκανα μια έρευνα αγοράς σχετικά με τις προσφορές των τριών εταιριών στην Ελλάδα και τα αποτελέσματα αποδείχθηκαν από μέτρια έως πολύ απογοητευτικά, πράγμα που επιβεβαιώνετε και εσείς με τις απαντήσεις σας:


Σχεδόν το 50% από εμάς απάντησε ότι χρησιμοποιεί πολύ ή λίγο το ίντερνετ στο κινητό του, έχοντας πάντα στο νου το κόστος ενώ το 42% δεν το χρησιμοποιεί καθόλου! Φαντάζομαι ότι αν δεν υπάρχουν χρήματα για ίντερνετ στο κινητό, δε θα υπάρχουν και για μηνιαίο συμβόλαιο άρα μιλάμε για χρήστες καρτοκινητής και εκεί θα επικεντρωθούμε. Δε θα μιλήσουμε λοιπόν για συμβόλαια όπου πρέπει να πληρώνεις τουλάχιστον 35 ευρώ το μήνα για να έχεις αξιοπρεπή όγκο δεδομένων για την περιήγησή σου στο ίντερνετ, ούτε θα μιλήσουμε για usb στικάκια όπου η χρήση τους είναι απλά πανάκριβη (ενδεικτικά να αναφέρω το αστρονομικό ποσό των 5 ευρώ για κάθε μέρα χρήσης!).

Πακέτα & χρεώσεις
Ψάχνοντας λοιπόν για τις προσφορές στις τρεις μεγάλες εταιρίες κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μάλλον "συνεννοημένες" είναι. Δείτε παρακάτω έναν σχετικό πίνακα με τα πακέτα ίντερνετ που προσφέρονται σήμερα.


Όλοι προσφέρουν πάνω κάτω το ίδιο όμως οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα γνωρίζατε ότι η Cosmote μας χρεώνει ένα ολόκληρο ευρώ ανά MB όποτε ξεπερνάμε το πακέτο που έχουμε αγοράσει; Μία απροσεξία και η τσέπη μας θα αναστενάξει. Στην αντίστοιχη περίπτωση η Wind μας χρεώνει δέκα λεπτά ανά MB δηλαδή δέκα φορές λιγότερο από την Cosmote!!!  Πώς γίνεται αυτό; Τέλος στην περίπτωση της Vodafone δεν υπάρχει καν τέτοια χρέωση καθώς όποτε τελειώνει το πακετάκι μας, ενεργοποιείται αυτόματα το ένα ευρώ ανά ημέρα και έτσι είμαστε σίγουροι τουλάχιστον ότι θα χρεωθούμε μόνο με αυτό το ποσό.

Σε ένα δεύτερο παράδειγμα, οι τρεις εταιρίες διαθέτουν το πακέτο του ενός ευρώ ανά ημέρα ίντερνετ. Η Cosmote μας προσφέρει 20ΜΒ ανά ημέρα και αν τα ξεπεράσουμε απλά μας μειώνει την ταχύτητα συνεχίζοντας να πλοηγούμαστε δωρεάν. Την ίδια πολιτική ακολουθεί και η Vodafone δίνοντάς μας όμως μόνο 10ΜΒ. H Wind είναι η πιο "έξυπνη" εταιρία, αφού μόλις ξεπεράσουμε τα 20ΜΒ που μας δίνει, μας χρεώνει άλλο ένα ευρώ για άλλα 20ΜΒ!

Βλέπουμε λοιπόν ότι η κάθε εταιρία χειρίζεται τα πακέτα της με διαφορετικό τρόπο και θα πρέπει να διαβάζουμε τους όρους χρήσης πριν επιλέξουμε ένα από αυτά. Άσχετα με τις προσφορές όμως, η κοστολόγηση των 60ΜΒ με τρία ευρώ είναι υπερβολική για τα ελληνικά δεδομένα. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα άλλα πακέτα, τα οποία αγοράζεις με μισή καρδιά.

Η πρότασή μας
Μετά από χρήση όλων των πακέτων κατέληξα σε μία τιμή η οποία είναι συμφέρουσα για τους καταναλωτές αλλά και τις εταιρίες. Με ένα ευρώ ανά 100ΜΒ χωρίς κρυφές χρεώσεις, αγορές πακέτων και συμβόλαια θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε όλοι. Έτσι οι χρεώσεις κατά περίπτωση θα διαμορφώνονταν ως εξής:
  • 1 ευρώ για 100ΜΒ
  • 3 ευρώ για 300ΜΒ
  • 5 ευρώ για 500ΜΒ
  • 10 ευρώ για 1GB
  • 50 ευρώ για 5GB

Με αυτό τον τρόπο οι μη έχοντες θα έχουν περισσότερα MB στη διάθεσή τους, ενώ οι σπάταλοι θα τα πληρώνουν αδρά. Η χρέωση θα γίνεται αυτόματα και όποιος δεν έχει χρήματα στο λογαριασμό του, απλά δε θα μπορεί να μπει στο ίντερνετ. Έτσι για παράδειγμα αν τον ένα μήνα είχαμε ξοδέψει 832ΜΒ, θα "έφευγε" από το λογαριασμό μας το ποσό των 8,32 ευρώ με χρέωση ανά MB για να είναι καλυμμένη και η εταιρία.

Αν κάποιος από την άλλη θα ήθελε να αποφύγει την υπέρογκη χρέωση των 50 ευρώ ανά 5GB, θα υπάρχει η δυνατότητα να κάνει ένα μηνιαίο συμβόλαιο με πιο ελκυστικές τιμές στο οποίο θα δεσμεύεται για 12 ή 18 μήνες.

Συμπέρασμα
Όπως έδειξε η έρευνά μας αλλά και οι απαντήσεις σας στη δημοσκόπηση, το ίντερνετ στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβό ακόμα και δεν υπάρχει καν λόγος να μιλάμε για 4G ταχύτητες καθώς θα υπάρχουν και "4G χρεώσεις". Σε μία χρονιά όπου οι τρεις εταιρίες είχαν περισσότερα έσοδα από το mobile internet παρά από τα SMS, θα πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στην εξυπηρέτησή μας, πριν βρούμε εναλλακτικές λύσεις και μας χάσουν από πελάτες. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε με την πρότασή μας αλλά ελπίζω να πέσει στα χέρια κάποιου υπεύθυνου marketing.

Πάμε στο επόμενο
Ας ασχοληθούμε λίγο με το θέμα του GPS. Πλέον όλες οι συσκευές διαθέτουν υπηρεσία εντοπισμού θέσεως αλλά η έλλειψη φθηνών εφαρμογών πλοήγησης οι οποίες πολλές φορές απαιτούν και σύνδεση στο ίντερνετ, τις χρίζουν απαγορευτικές. Η ερώτησή μας λοιπόν είναι "Χρησιμοποιείτε την υπηρεσία πλοήγησης του κινητού σας;". Δώστε τις απαντήσεις σας για να τις σχολιάσουμε την επόμενη φορά.

9 στο: "Αποτελέσματα: Χρησιμοποιείτε το ίντερνετ από το κινητό σας και πόσο;"