CES 2013: Η Nvidia παρουσιάζει τον Tegra 4 και το έξυπνο Project Shield


Έφτασε η ώρα για τη μεγάλη γιορτή της τεχνολογίας. Σήμερα ξεκίνησε η CES 2013 όπου, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έχουμε την ευκαιρία να δούμε όλα τα προϊόντα τεχνολογίας που μας ενδιαφέρουν και που σίγουρα αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν στην αγορά.

Εμείς εδώ φυσικά θα ασχοληθούμε με τα πάντα γύρω από το Android. Smartphones, tablets και ότι άλλο κυκλοφορεί και τρέχει Android θα το δούμε και θα το σχολιάσουμε.


Πρώτη έκανε τις ανακοινώσεις της η Nvidia και όπως περιμέναμε, ο Tegra 4 είναι γεγονός. Ο επεξεργαστής που έχει κάνει θραύση στις συσκευές με Android λόγω των επιδόσεων και της χαμηλής κατανάλωσης, επανέρχεται καλύτερος και πιο δυνατός από ποτέ. Η τέταρτη γενιά λοιπόν είναι τετραπύρηνη σαν την προηγούμενη (Tegra 3) με την ίδια διάταξη τεσσάρων συν ενός τσιπ με το πέμπτο να ρυθμίζει την κατανάλωση και διαθέτει πλέον τσιπ γραφικών 72 πυρήνων! Η έκπληξη στο φετινό μοντέλο είναι το γεγονός ότι συνοδεύεται με άλλο ένα μόντεμ για 4G δίκτυα το οποίο θα χρειάζεται όμως εξωτερική πηγή δικτύου.

Ο Tegra 4, πέραν των δυνατοτήτων του στα παιχνίδια, με τους 72 πυρήνες (το λες και γεμίζει το στόμα σου!), θα έχει 45% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας από ότι ο Tegra 3. Ετοιμαστείτε λοιπόν για αυτονομία σχεδόν 15 ωρών αναπαραγωγής HD video σε τηλέφωνα!


Τα νέα δεν τελειώνουν όμως εδώ καθώς στην παρουσίαση είδαμε και την πρώτη συσκευή με Tegra 4 επεξεργαστή, το Project Shield. Πρόκειται για μία φορητή κονσόλα παιχνιδιών κάτι σαν το PSVita και Nintendo DS, αλλά με σαφώς χειρότερο design. Αυτό το χειριστήριο που βλέπετε με την ενσωματωμένη οθόνη 720p, τρέχει "καθαρό" Android Jellybean και μπορεί να μεταφέρει την εικόνα μέσω HDMI σε οποιαδήποτε τηλεόραση. Διαθέτει εξαιρετικό ήχο (από ότι μας λένε) και η μπαταρία του μπορεί να αντέξει έως 10 ώρες συνεχούς παιχνιδιού.

Το "μαγικό" χαρακτηριστικό του είναι η δυνατότητα που δίνει στο χρήστη να παίζει τα παιχνίδια του υπολογιστή του σε αυτό (Assassin's Creed III, Battlefield 3, Skyrim είναι μόνο μερικά παραδείγματα) ή σε μία τηλεόραση αν βέβαια ο υπολογιστής έχει εγκατεστημένη μία GeForce κάρτα γραφικών! Θυμίζει λιγάκι το OnLive που είδαμε παλιότερα.

Επειδή όμως την κονσόλα την κάνουν τα παιχνίδια και όχι οι επεξεργαστές, η Nvidia κάνει δυναμική είσοδο με μερικά πανέμορφα Tegra 4 παιχνίδια. Ο χρόνος και η πίστη των δημιουργών παιχνιδιών θα αποφασίσουν την τύχη του.


Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter