Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012

aeGis: Έχασες το κινητό σου; Με τέσσερα SMS καθάρισες!


Νομίζω πως συμφωνούμε όλοι ότι το κινητό μας είναι ένα πολύτιμο εργαλείο και δε θα θέλαμε να το χάσουμε ούτε να μας το κλέψουν, ειδικά όταν το έχουμε αγοράσει με ένα σκασμό λεφτά αλλά και γιατί περιέχει τους κωδικούς για την ψηφιακή μας ζωή. Έτσι δημιουργήθηκαν ένα σωρό εφαρμογές ασφαλείας για να μπορέσουμε να το εντοπίσουμε, να το κλειδώσουμε αλλά και να διαγράψουμε τα δεδομένα μας από αυτό.

Δοκιμάζοντας πολλές από αυτές κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να μας βοηθήσουν άμεσα, παρά μόνο αφού φτάσουμε στο σπίτι μας. Για παράδειγμα το Cerberus, το οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα, χρειάζεται να έχουμε υπολογιστή για να αξιοποιήσουμε τις λειτουργίες του. Τι γίνεται όμως αν το χάσουμε σε κάποια παραλία και θέλουμε επί τόπου να το εντοπίσουμε; Η απάντηση είναι τα SMS και το aeGis είναι μια πρώτης τάξεως εφαρμογή για αυτή τη δουλειά.

Έχει όλες και όλες τέσσερις επιλογές, είναι όμως οι σημαντικότερες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε αμέσως μετά την κλοπή της συσκευής μας. Αυτές είναι:
  • το Alarm, το οποίο ενεργοποιεί ένα συναγερμό με ήχο και δόνηση και έτσι μπορούμε να το εντοπίσουμε αν βρίσκεται ακόμα κοντά μας,
  • το Lock, το οποίο κλειδώνει τη συσκευή μας με κωδικό και έτσι είναι αδύνατο για το νέο χρήστη να το χρησιμοποιήσει,
  • το Wipe, το οποίο διαγράφει τα προσωπικά μας δεδομένα από τη συσκευή για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και
  • το Locate, με το οποίο μας επιστρέφεται ένα SMS για να μπορέσουμε να το εντοπίσουμε όποτε η τοποθεσία της συσκευής αλλάζει από ένα έως 500 μέτρα.Φυσικά όλα αυτά λειτουργούν όσο η κάρτα SIM μας, παραμένει μέσα στη συσκευή και αυτός είναι ο στόχος του aeGis, να μας εξυπηρετήσει άμεσα στον τόπο του εγκλήματος. Ειδάλλως μπορούμε να πάμε στο σπίτι μας και να χρησιμοποιήσουμε με την ησυχία μας το Cerberus που αναφέραμε παραπάνω. Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι δε χρειάζεται root όπως άλλες εφαρμογές του είδους, απλά θα μας ζητήσει δικαιώματα διαχειριστή σε συσκευές με Android 4+, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η εφαρμογή είναι ανοιχτού κώδικα (βρείτε τη στο GitHub).

Αν λοιπόν σας κλέψουν κάποια στιγμή το κινητό σας (όλα στη ζωή είναι), να θυμάστε ότι είσαστε τέσσερα SMS μακριά από το να τη βρείτε και να ασφαλίσετε τα δεδομένα σας. Μπορείτε να την κατεβάσετε δωρεάν στο Play Store.

10 στο: "aeGis: Έχασες το κινητό σου; Με τέσσερα SMS καθάρισες!"