H Google θα επιτρέψει στους κατασκευαστές να φτιάχνουν ελεύθερα Nexus συσκευές;


Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στα Nexus, τις επίσημες συσκευές της Google οι οποίες είναι οι μοναδικές που φέρουν το "καθαρό" Android εγκατεστημένο. Αντιπροσωπεύουν το όραμα που είχε η Google όταν ανέπτυξε το αγαπημένο μας λειτουργικό σύστημα, χωρίς το TouchWiz της Samsung, το Sense της HTC ή το Timescape της Sony. Απλό, αγνό, καθαρό Android.


Η πρώτη συσκευή Nexus κατασκευάστηκε τον Ιανουάριο του 2010 από την HTC και ονομάστηκε Nexus One. Ακολούθησε η δεύτερη συσκευή, που βγήκε το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, όμως αυτή τη φορά ανατέθηκε στη Samsung και ονομάστηκε Nexus S. Σύντομα, εντός δύο εβδομάδων, θα γιορτάσουμε τα γενέθλια της τρίτης Nexus συσκευής, το Samsung Galaxy Nexus. Υπάρχει βέβαια και το Nexus 7 αλλά αυτό ανήκει σε άλλη κατηγορία, αυτή των τάμπλετ, ενώ το Sony Xperia S είναι η πρώτη ανεπίσημη Nexus συσκευή, καθώς η Google κατασκευάζει και θα διαθέσει σύντομα μία "καθαρή" ROM για αυτό! 

Όσο πλησιάζει ο καιρός για τον ερχομό του επόμενου μοντέλου (Οκτώβριο με Νοέμβριο) τόσο περισσότερο βγαίνουν στο φως διάφορες φήμες με κυριότερη αυτή που αναμεταδίδει το Android Authority. Η Google λοιπόν, σκέφτεται να δώσει το ελεύθερο στους κατασκευαστές, να δημιουργούν Nexus συσκευές, αρκεί να ακολουθούνται φυσικά κάποιοι κανόνες σε software και hardware. Προφανώς και δεν πρόκειται να επιτραπούν αλλαγές στο Android, το οποίο σημαίνει οτι θα απαγορεύονται και τα framework τύπου "Sense", θα μπορεί ωστόσο ο χρήστης να κατεβάσει το skin που θέλει για τη συσκευή του από ένα "Customization Center"! Επιπλέον, οι κατασκευαστές πιθανότατα θα μπορούν να επιλέγουν την εμφάνιση και τις προδιαγραφές της συσκευής.

Νομίζω οτι οδεύουμε σε ένα ιδανικό περιβάλλον Android με καλύτερη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων και αυξημένη συμβατότητα μεταξύ των προϊόντων τους. Όπως και να έχει η επιλογή μεταξύ πολλών συσκευών Nexus, μόνο καλό έχει να κάνει στο Android αλλά και στον καταναλωτή.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες