Πώς ενεργοποιούμε ή απεγκαθιστούμε τα κρυφά αρχεία της Google στη συσκευή μας


Κάθε καινούρια αναβάθμιση της Google περιέχει και νέα χαρακτηριστικά για τους χρήστες της. Ενώ όμως το πακέτο είναι ίδιο για όλο τον πλανήτη, δεν εμφανίζονται όλες οι εφαρμογές και οι ιδιότητές του.


Για παράδειγμα το νέο widget αναγνώρισης μουσικής (το λεγόμενο Google Ears) το οποίο όσοι έκαναν την αναβάθμιση σε Jelly Bean συνειδητοποίησαν οτι δεν υπάρχει! Η αλήθεια είναι οτι η ROM είναι ρυθμισμένη να αποκρύπτει μερικά πράγματα ανάλογα με τη χώρα στην οποία εγκαθίσταται και το "καταλαβαίνει" στην πρώτη εκκίνηση που αν προσέξετε οι ρυθμίσεις τοποθεσίας αλλά και η σύνδεση από δίκτυο είναι ενεργοποιημένα.

Θα δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να τα ενεργοποιήσουμε ή να τα απεγκαταστήσουμε αν δεν τα θέλουμε με τη βοήθεια του Titanium Backup και με μοναδική προϋπόθεση να έχουμε rooted Android συσκευή.

Οδηγίες
Ακολουθείτε τις οδηγίες με δική σας ευθύνη.

1. Αν δεν το έχουμε κάνει, κάνουμε root τη συσκευή μας.
2. Κατεβάζουμε το Titanium Backup από το Google Play Store.
3. Το ανοίγουμε και πηγαίνουμε στην καρτέλα "Αντίγραφα Ασφαλείας / Επαναφορά" όπου θα δούμε όλες τις εφαρμογές που βρίσκονται στη συσκευή μας αλλά και τα αντίγραφα ασφαλείας που έχουμε κάνει με το Titanium.
4. Πηγαίνουμε προς τα κάτω στη λίστα μέχρι να βρούμε εφαρμογές με γαλάζιο φόντο. Σε Nexus συσκευές με Jelly Bean αυτές θα είναι τα Google Ears, Play Movies, Play Magazines, Play Books, Google Voice και άλλα, ενώ στις υπόλοιπες συσκευές ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες εφαρμογές. Το γαλάζιο φόντο σημαίνει οτι οι εφαρμογές είναι εγκατεστημένες αλλά απενεργοποιημένες.


5. Επιλέγουμε μία από αυτές και από τη λίστα που θα μας εμφανίσει επιλέγουμε "Εκκίνηση". Αν θέλουμε να απεγκαταστήσουμε τελείως αυτές τις εφαρμογές, απλά επιλέγουμε "Απεγκατάσταση".
6. Μπορούμε πλέον να επιστρέψουμε στο κεντρικό μενού του Android και να χρησιμοποιήσουμε τις εφαρμογές που ενεργοποιήσαμε.


Είναι μία πολύ εύκολη λύση για να απαλλαγούμε από εφαρμογές όπως το Play Magazines που δε λειτουργεί στην Ελλάδα. Μπορούμε επίσης με τον ίδιο τρόπο να απεγκαταστήσουμε ή να απενεργοποιήσουμε και άλλες εφαρμογές συστήματος που εκκινούν μόνες τους και μας ενοχλούν. Όλα με το υπέρτατο εργαλείο, Titanium Backup.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες