Η Apple νίκησε τη Samsung, τι σημαίνει όμως αυτό για το Android;


Τους τελευταίους μήνες εκδικάζεται η υπόθεση αντιγραφής προϊόντων της Apple από τη Samsung και το Σάββατο είχαμε την ετυμηγορία των ενόρκων οι οποίοι πρότειναν πρόστιμο στη Samsung ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για διαφυγόντα κέρδη και ζημιές προς την Apple! Ευτυχώς για τη Samsung, κρίθηκε αθώα από το δικαστήριο για την υπόθεση αντιγραφής του iPad και έτσι δε θα έχει πρόβλημα με τις ταμπλέτες της.


Αν δεν είναι κάποιος μέτοχος των δύο εταιριών προφανώς και δεν τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα, έχει αξία όμως έστω και εγκυκλοπαιδικά να δούμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Apple, το Android και εμάς τους καταναλωτές.

Apple
Για την Apple η συγκεκριμένη απόφαση είναι μια τεράστια νίκη την οποία θα εκμεταλλευτεί σε επίπεδο marketing το χρονικό διάστημα μέχρι την παρουσίαση της νέας σειράς iPhone και iPad που είναι προ των πυλών. Μάλιστα οι υπεύθυνοι επικοινωνίας δεν έχασαν χρόνο και προχώρησαν σε δηλώσεις μετά τη δημοσίευση της ετυμηγορίας λέγοντας οτι η αντιγραφή ήταν βαθύτερη από ότι φαντάζονταν, οτι κατασκευάζουν τα καλύτερα και πιο καινοτόμα προϊόντα στον κόσμο και οτι για αυτούς έχει σημασία η ηθική δικαίωση και όχι τα χρήματα.

Ας σταθούμε λίγο στις δηλώσεις αυτές. Λένε οτι η αντιγραφή ήταν βαθύτερη από ότι περίμεναν όμως το δικαστήριο αποφάνθηκε οτι μόνο επιφανειακά μοιάζουν οι συσκευές ως προς το σχήμα και τον launcher τους. Η λογική λέει οτι βαθύτερα βρίσκεται το λειτουργικό σύστημα αλλά για το Android δεν υπήρξε καμία αναφορά. Προφανώς λοιπόν προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη μετατρέποντρας τη νίκη κατά της Samsung σε νίκη κατά του Android, κάτι που δεν ισχύει.

Λένε επίσης δεν τους ενδιαφέρουν τα χρήματα αλλά η ηθική δικαίωση όμως όλος ο πλανήτης συμφωνεί οτι τα προϊόντα της είναι "τσιμπημένα" αν όχι υπερκοστολογημένα. Όσο για το ότι κατασκευάζουν τα καλύτερα προϊόντα στο κόσμο, απλά θα συμφωνήσω οτι είναι πολύ ποιοτικά αλλά όχι τα καλύτερα και μπορώ να δώσω άμεσα παραδείγματα καλύτερων προϊόντων, ενώ καινοτομία υπήρξε μόνο το 2007 με την παρουσίαση του πρώτου iPhone αλλά από τότε δεν έχει παρουσιάσει κάτι ιδιαίτερο.


Samsung
Η Samsung λοιπόν καλείται να πληρώσει περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην Apple για ζημιές και όχι άδικα. Ρίξτε μια ματιά στο Galaxy S και το iPhone και μη μου πείτε οτι δεν είναι ολόιδια. Ίσως θα έπρεπε να αισθάνονται τυχεροί που δεν επιδικάστηκε το ποσό των 2,5 δις δολαρίων που ζητούσε η Apple αρχικά. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός οτι στη δίκη  αποκαλύφθηκε οτι η Google είχε προειδοποιήσει τη Samsung να μην αντιγράφει το iPhone τόσο πολύ!

Η συμπεριφορά λοιπόν της Samsung δείχνει οτι δεν ενδιαφέρεται και πολύ για το μέλλον του Android αλλά μόνο για το εφήμερο κέρδος της και αυτό φαίνεται από την παράλληλη ανάπτυξη λειτουργικών συστημάτων (Bada OS) σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με αυτό.

Οι  δηλώσεις των εκπροσώπων της μετά την ετυμηγορία των ενόρκων της δίκης δεν μπορούν να μείνουν ασχολίαστες καθώς προσβάλλουν τη νοημοσύνη των καταναλωτών. Αναφέρουν λοιπόν οτι χαμένος είναι ο καταναλωτής καθώς θα δημιουργήσουν λιγότερο καινοτόμα προϊόντα σε υψηλότερες τιμές. Επίσης αναφέρονται και στο ότι δε γίνεται μία εταιρία να πατεντοποιεί το ορθογώνιο σχήμα με κυκλικές γωνίες.

Για τα παραπάνω δε φταίει κανείς άλλος εκτός από την ίδια τη Samsung. Η πατέντα για το σχήμα του iPhone προυπήρχε αλλά προτίμησαν να την αγνοήσουν. Και εμένα δε μου αρέσουν κάποιοι νόμοι όμως πρέπει να είμαι εντάξει απέναντι στην κοινωνία και το σύνολο. Όσον αφορά την καινοτομία, δε βλέπω κάτι καινοτόμο στο Galaxy S παρά ένα κακέκτυπο του iPhone, το σημαντικό όμως είναι η αύξηση των τιμών στις συσκευές τους που θα έρθει σίγουρα. Αυτό γιατί αφενός θα θέλουν να βγάλουν τη χασούρα του προστίμου και αφετέρου επειδή έχουν βάλει σε νέες περιπέτειες το Android με τις κινήσεις τους.

Android
Η Google γνωρίζοντας οτι η κατάσταση θα έφτανε κάποια στιγμή σε αυτό το σημείο προστάτευσε το Android αλλάζοντας το ριζικά από την έκδοση 4.0 και άνω. Δεν υπάρχει πλέον κανένα κοινό σημείο με προγενέστερες εκδόσεις του iOS και μάλιστα το δεύτερο υιοθετεί χαρακτηριστικά του Android στις τελευταίες του εκδόσεις ότι και αν μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον. Στη δίκη όμως ανακινήθηκαν ζητήματα που δε θα έπρεπε και για αυτό η Google μέσω της Motorola προανήγγειλε νέο δικαστικό αγώνα πατεντών εναντίον της Apple.

Όλα αυτά γιατί μεταξύ άλλων η Apple έχει στην κατοχή της την πατέντα του pinch-to-zoom, η κίνηση που κάνουμε δηλαδή με τα δάχτυλά μας για να μεγεθύνουμε εικόνες στη Gallery. Αυτή η λειτουργία βρίσκεται σε όλες τις Android συσκευές και αν η Apple διεκδικήσει τα δικαιώματά της, η Google θα πρέπει να εξαλείψει τη λειτουργία με ένα ενδεχόμενο update ή να πληρώνει την Apple για κάθε συσκευή που πωλείται με αυτό το χαρακτηριστικό. Καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί θα αυξηθεί το κόστος των Android συσκευών στο μέλλον αν τα παραπάνω ισχύσουν.


Συμπέρασμα
Κατά τη γνώμη μου έχει παρεξηγηθεί η χρησιμότητα της πατέντας στις μέρες μας και κάποιοι το εκμεταλλεύονται. Συμφωνώ με τη Samsung οτι δε θα έπρεπε να μπορεί κανένας να πατεντάρει το σχήμα ενός τηλεφώνου, διαφωνώ όμως κάθετα μαζί τους με τις κινήσεις και τις δικαιολογίες τους. Κατά τη γνώμη μου οι υπόλοιποι "συνεταίροι" στο Android θα πρέπει να αρχίσουν να απομακρύνουν τη Samsung από το Android πριν κάνει περισσότερο κακό σε αυτό που τόσα κέρδη τους αποφέρει.

Πιστεύω πως στο μέλλον η Samsung θα είναι αυτή που θα σταματήσει την παραγωγή Android συσκευών για να στραφεί σε κάτι δικό της, ελπίζω όμως η ζημιά που θα του έχει κάνει μέχρι τότε να μην είναι μόνιμη σε επίπεδο marketing και δημιουργίας περισσότερων εχθρών.

Ο χρόνος θα δείξει πού θα πάει η ιστορία αλλά δεν τη βλέπω να πηγαίνει στο σωστό δρόμο.

Σχόλια

  1. Οφείλω να σου δώσω τα πιο ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την αντικειμενικότητα, με την οποία προσεγγίζεις το θέμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στημένος είσαι; Χαχαχα! Σε ευχαριστώ.
      Σημειωτέον οτι έχω Samsung συσκευή.

      Διαγραφή
  2. Συμφωνώ με τα όσα γράφεις. Πάντως αυτή η ιστορία με τις πατέντες προχωράει σταθερά και για άλλη μια φορά έφτασε σε υψηλά επίπεδα γελιότητας με τα σχήματα κλπ. Το θέμα είναι πότε θα αφήσουμε πίσω μας αυτό το anti-innovation σύστημα. Να σε ρωτήσω ρε Dr οι πατέντες έχουν ημερομηνία λήξης? Αν είχαν ας πούμε μια 5ετία ισχύς θα εξασφάλιζαν κέρδη για ένα χρονικό διάστημα σε αυτούς που πραγματικά καινοτομούν, θα επέτρεπαν την έστω καθηστεριμένη εξέλιξη της τεχνολογίας γενικότερα μέσω του διαμοιρασμού της γνώσης και θα καθιστούσαν αξιότερη την προσπάθεια όλων για καινοτομία. Τι λες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μου ακούγεται αλλά να σου πω την αλήθεια αν ήμουν ιδιοκτήτης της Apple μάλλον την ίδια τακτική θα ακολουθούσα.

      Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τα δικαστήρια πώς δίνουν τέτοιου είδους πατέντες. Το σχήμα δεν είναι καινοτομία.

      Διαγραφή
  3. Δεν καβατζωνεις για κάλο και για κακό το drjolla.gr και το drtizen.gr;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter