Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012

To Adobe Flash μας αποχαιρετάει στην έκδοση 4.1 Jelly Bean, πόσο θα μας επηρεάσει όμως;


Όπως αναμενόταν η Adobe θα σταματήσει να υποστηρίζει επίσημα το Android από τη νέα έκδοση 4.1 Jelly Bean ενώ θα αποσύρει και την εφαρμογή της από το Google Play Store στα μέσα Αυγούστου.


Δε θα αργήσουμε όμως να απεξαρτηθούμε από αυτό καθώς η κάθε εφαρμογή μπορεί να το υποστηρίζει ξεχωριστά ενώ το HTML5 κάνει ακόμα μεγαλύτερα βήματα για να το αντικαταστήσει.

Το Flash το χρησιμοποιούμε κυρίως για δύο λόγους στην καθημερινότητά μας:

  • το YouTube ή παρόμοιες βίντεο υπηρεσίες
  • την περιήγηση σε ιστοσελίδες

και αυτό γιατί και τα δύο περιέχουν Flash περιεχόμενο. Το καλό όμως είναι οτι μπορεί ο κάθε δημιουργός να το υποστηρίξει στην εφαρμογή που έχει κατασκευάσει χωρίς την προϋπόθεση να υπάρχει ξεχωριστή εφαρμογή για αυτό. Πρόσφατο παράδειγμα η Mozilla η οποία στη νέα έκδοση του Firefox για το Android, έρχεται με υποστήριξη Flash σε αντίθεση με τον προεγκατεστημένο Chrome του Jelly Bean. Μπορούμε λοιπόν μέσω αυτής να δούμε όλες τις ιστοσελίδες με Flash περιεχόμενο χωρίς πρόβλημα.

Η άποψη της Google είναι γνωστή και έχει ήδη επιλέξει το ταχύτερο HTML5 ως αντικαταστάτη. Θα μπορούσε να μας κάνει τη χάρη να υποστηρίξει το Flash στην εφαρμογή του YouTube για να λύσουμε και το δεύτερο πρόβλημά μας, αλλά αυτή η υπόθεση τη βολεύει στο να εξαπλωθεί το HTML5 περισσότερο. Για να μην είμαστε άδικοι όμως έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό να "μεταφράζει" τα βίντεό της στο νέο format, για τη δική μας εξυπηρέτηση.

Επειδή λοιπόν οι ιστοσελίδες είναι εταιρίες (με σκοπό το κέρδος) και η επισκεψιμότητα πληρώνεται, η λύση είναι στα χέρια των ιδιοκτητών τους να αποφασίσουν αν θα μεταβούν γρηγορότερα σε HTML5 για να μπορούν οι αναγνώστες τους να τους επισκέπτονται ελεύθερα από το iOS και τώρα και το Android. Γνώμη μου πάντως είναι οτι δε θα μας λείψει το Flash από την πρώτη κιόλας μέρα που θα ενημερωθεί η συσκευή μας.

7 στο: "To Adobe Flash μας αποχαιρετάει στην έκδοση 4.1 Jelly Bean, πόσο θα μας επηρεάσει όμως;"