Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012

SystemCleanUp: Πειράξτε τη ROM της Android συσκευής σας, από μέσα!


Σίγουρα τα προβλήματα του Android είναι πολλά, το μεγαλύτερο όλων όμως είναι οι προεγκατεστημένες εφαρμογές. Στην προσπάθειά του κάθε κατασκευαστή να προσφέρει κάτι διαφορετικό, γεμίζει τη συσκευή μας με όλων των ειδών τις εφαρμογές (όχι όμως με την πιο χρήσιμη, έναν file explorer!).

Δυστυχώς ή ευτυχώς στο Play Store υπάρχουν καλύτερες από αυτές τις εφαρμογές, οπότε το λογικό θα ήταν να μπορούμε να διαγράψουμε τις παλιές και να τις αντικαταστήσουμε με αυτές που θέλουμε πραγματικά. Αυτή τη λειτουργία ήρθε να μας προσφέρει το SystemCleanUp, μαζί με πολλές ακόμα, για rooted συσκευές.


Είναι μία εύκολη στη χρήση εφαρμογή η οποία μας προσφέρει πολύ χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις εγκατεστημένες μας εφαρμογές. Αφού την εκκινήσουμε, θα αναλύσει τους αποθηκευτικούς χώρους της συσκευής μας και θα μας παρουσιάσει σε μία λίστα όλες μας τις εφαρμογές. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι ταμπέλες που έχουν οι εφαρμογές κάτω από το όνομά τους, οι οποίες είναι:  • data: Η εφαρμογή είναι εγκατεστημένη στο φάκελο χρήστη
  • system: Είναι εγκατεστημένη στο φάκελο συστήματος
  • system+data: Είναι εγκατεστημένη μία παλιά έκδοση στο system και μία νέα στο data
  • auto: Εκκινεί αυτόματα
  • runs: Τρέχει αυτή τη στιγμή στο σύστημα
  • odex: Διαθέτει αρχείο .odex (γρήγορης εκκίνησης)
  • info: Πληροφορίες για την εφαρμογή
  • dontRemove: Απαραίτητη εφαρμογή την οποία δεν πρέπει να διαγράψουμε
  • safe2remove: Εφαρμογή η οποία μπορούμε να απεγκαταστήσουμε αν δε χρειαζόμαστε.


Μπορούμε λοιπόν με ματιά να δούμε ποιες εφαρμογές είναι μέρος τους συστήματος και να τις διαγράψουμε μαζί με τα .odex αρχεία τους, να μεταφέρουμε εφαρμογές από το system στο data και το αντίστροφο αλλά και να αναζητήσουμε πληροφορίες και αναβαθμίσεις τους στο Play Store. Μπορούμε επίσης να διαγράψουμε την προσωρινή μνήμη τους (εμφανίζεται ως Clear App-Cache), να  παγώσουμε εφαρμογές συστήματος για να μην εκκινούν μόνες τους και να επιλέξουμε σε ποιο μέρος θέλουμε να εγκαθιστούνται πλέον οι εφαρμογές μας, όλα αυτά απλά αγγίζοντας μια εφαρμογή μέχρι να εμφανιστεί το μενού.


Από τα καλύτερα χαρακτηριστικά της εφαρμογής είναι οτι μπορούμε να επιλέξουμε συγκεκριμένα ποιες διεργασίες θα διακόψουμε. Για να το καταλάβουμε καλύτερα, η κάθε εφαρμογή τρέχει στο παρασκήνιο μερικές διεργασίες (παράδειγμα το Play Music που βλέπετε στην εικόνα), από τις οποίες η μία κρατάει την εφαρμογή ανοιχτή, μια άλλη επικοινωνεί με το server, μια τρίτη αποθηκεύει αλλαγές κ.ο.κ. Μπορούμε λοιπόν να μειώσουμε τις λειτουργίες που τρέχουν στο παρασκήνιο και να εξοικονομήσουμε πόρους.

Να πούμε επίσης οτι στο επάνω μέρος μας ενημερώνει για το διαθέσιμο χώρο στο σύστημα αλλά και στο χρήστη σε περίπτωση που το γεμίσουμε. Χρησιμοποιήστε τη με πολλή προσοχή για να μην απεγκαταστήσετε κάτι που είναι απαραίτητο και μεταφέρετε όσο πιο πολλές εφαρμογές μπορείτε στο φάκελο του συστήματος για να εξοικονομήσετε χώρο. 

Η εφαρμογή είναι πλήρης, κάνει ακριβώς αυτό που υπόσχεται και διατίθεται δωρεάν στο Google Play Store.

6 στο: "SystemCleanUp: Πειράξτε τη ROM της Android συσκευής σας, από μέσα!"