Αυξήστε εικονικά τη RAM της Android συσκευής σας με τη βοήθεια του Swapper


Αγοράζοντας μια Android συσκευή, όλοι πλέον γνωρίζουμε οτι είναι κάποια συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως, για να είναι η επιλογή μας επιτυχημένη. Για παράδειγμα, πρέπει η συσκευή να είναι αναβαθμίσιμη σε Android 4 ICS, ο επεξεργαστής της να είναι χρονισμένος στο 1GHz το λιγότερο και η RAM να έχει μια αξιοπρεπή χωρητικότητα, σίγουρα πάνω από τα 512MB.

Δεν έχουν όμως όλοι τις ίδιες τσέπες και κάποιες φορές θυσιάζουμε μερικά πράγματα για μια φθηνότερη συσκευή. Αν ένα από αυτά τα πράγματα είναι η μνήμη RAM, δείτε πώς μπορούμε να την αυξήσουμε εικονικά με τη βοήθεια του Swapper for Root.


Λίγα λόγια για τις μνήμες
 • Η RAM. Είναι η προσωρινή μνήμη κάθε συσκευής. Εκεί αποθηκεύονται αρχεία και ρυθμίσεις των εφαρμογών που λειτουργούν εκείνη τη στιγμή ή σταμάτησαν στο πρόσφατο παρελθόν. Η διαχείριση της RAM από το σύστημα του Android είναι δυναμική. Όποτε αυτή γεμίζει και το σύστημα ζορίζεται απλά "σκοτώνει" τις διεργασίες που θεωρεί άχρηστες για την ασφαλή λειτουργία του. Η δυναμική διαχείριση, επιτρέπει στο Android να λειτουργεί χωρίς μνήμη Swap, αν και είναι Linux λειτουργικό σύστημα.
 • Το Swap. Είναι η εικονική μνήμη των συστημάτων Linux. Πρόκειται για ένα κομμάτι του σκληρού μας δίσκου το οποίο λειτουργεί ως βοηθός της RAM. Όταν η RAM γεμίσει, το Swap αναλαμβάνει να πάρει από αυτήν όλες τις πληροφορίες που ανήκουν σε διεργασίες που έχουν σταματήσει, με σκοπό να τη βοηθήσει να αποθηκεύσει και άλλες. Αν η RAM χρειαστεί μια πληροφορία από το Swap απλά θα την πάρει και θα του δώσει μία άλλη στη θέση της.

Στους υπολογιστές το Swap είναι ένα partition (κατάτμηση) του σκληρού μας δίσκου, για να το χρησιμοποιήσουμε δηλαδή στο Android μας, θα πρέπει να φτιάξουμε το ανάλογο partition στην κάρτα SD. Υπάρχει όμως η δυνατότητα το Swap να αποθηκευτεί και ως αρχείο, το οποίο θα καλύψει έναν προκαθορισμένο χώρο στη συσκευή μας (σαν τα αρχεία .vbox του Virtualbox στα οποία έχουμε αποθηκευμένα ολόκληρα λειτουργικά συστήματα και έχουν συγκεκριμένο μέγεθος). Είτε άδειο είτε γεμάτο θα μας δεσμεύει πάντα τον ίδιο χώρο, όμως η RAM θα μπορεί να δει εάν είναι γεμάτο ή όχι και να αποθηκεύσει πληροφορίες σε αυτό.

Τι κάνει το Swapper for Root
Αυτό που κάνει το Swapper στην ουσία είναι να δημιουργήσει μέσα στην SD κάρτα μας το αρχείο Swap και να δώσει την πληροφορία στη συσκευή μας, οτι κατά την εκκίνηση μπορεί να υπολογίζει και στο Swap πλέον, εκτός από τη RAM. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που κάνουν παρόμοια δουλειά όμως απαιτούν να δημιουργηθεί το Swap partition στην SD κάρτα της συσκευής, δε θέλουμε όμως να  κάνουμε κάτι τέτοιο:
 • πρώτον διότι θα μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε backup, να φορμάρουμε την κάρτα και ότι άλλο συνεπάγεται αυτό
 • και δεύτερο και σημαντικότερο, γιατί το swap partition θα προκαλέσει συνεχή λειτουργία της κάρτας, η οποία θα μειώσει δραματικά τη διάρκεια ζωής της.

Προϋποθέσεις
 • Η συσκευή μας πρέπει να είναι rooted.
 • Η SD κάρτα πρέπει να είναι άνω του class 6 (όσο υψηλότερο, τόσο το καλύτερο).
 • Απαραίτητο! Ο πυρήνας της συσκευής (kernel) πρέπει αν υποστηρίζει το Swap.

Η διαδικασία
 1. Κατεβάζουμε δωρεάν το Swapper for Root από το Google Play Store.
 2. Το εγκαθιστούμε και επιλέγουμε "Activate Swap on Boot".
 3. Επιλέγουμε σε ποιο partition της SD κάρτας θέλουμε να αποθηκευτεί το αρχείο μας.
 4. Επιλέγουμε το μέγεθος του αρχείου Swap, το οποίο συνήθως είναι το μισό της διαθέσιμης RAM της συσκευής. Ένα λογικό νούμερο για το Android είναι τα 200MB.
 5. Πατάμε "Save" και κάνουμε επανεκκίνηση τη συσκευή μας.

Μερικές διευκρινίσεις
 • Η μέθοδος βασίζεται στην κοινή λογική των Linux συστημάτων και θεωρείται σίγουρο οτι δε θα δουλέψει σε όλες τις συσκευές.
 • Η λογική είναι να βοηθήσουμε απλά τη RAM της συσκευής μας και δεν εξυπηρετεί τη σκέψη: "η συσκευή μου έχει 100MB RAM άρα θα φτιάξω 900MB Swap και θα έχω 1GB RAM!", ξεκάθαρα.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Swap σε απαιτητικά παιχνίδια που δε θα έπαιζαν κανονικά στη συσκευή σας λόγω RAM (και όχι λόγω επεξεργαστή).
 • Το Swap καθυστερεί το σύστημα οπότε αφού τελειώσετε αυτό που θέλετε να κάνετε, απλά απενεργοποιήστε το.Όταν το δοκιμάσετε, μπορείτε να ελέγξετε αν το Swap λειτουργεί δίνοντας την εντολή "free" στο Terminal Emulator. Αν το Swap είναι μηδέν, τότε δεν το υποστηρίζει ο πυρήνας σας (βλέπετε στην εικόνα, στο δικό μου Nexus S με stock Android 4.0.4, δε λειτουργεί).

Καλή επιτυχία!

Σχόλια

 1. Chris εμένα κάτω από το total λέει: 61432 από το used το ίδιο στο free: 0 Στην εικόνα ποιο πάνω βλέπω τρία 0 να συμπεράνω ότι μπορώ να το κάνω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Απαντήσεις
  1. Το έχεις κάνει δηλαδή και στο δείχνει στο Swap. Μια χαρά είσαι. Χρησιμοποιείται ήδη.

   Διαγραφή
 3. Οχι δεν το εκανα ακόμα αλλά στο Terminal Emulator αυτό βλέπω. Ποια άλλη εφαρμογή μπορεί να το κάνει αυτό:

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τι κατάληξη έχει το αρχείο swap στη κάρτα;
  Αν το διαγράψω έχω πρόβλημα; (Για να σταματήσει να δουλεύει συνέχεια η κάρτα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δε θυμάμαι την κατάληξή του αλλά αν το σβήσεις νομίζω πως δεν έχει πρόβλημα.

   Διαγραφή
  2. Δεν ξέρω ποιο να σβήσω. στην καρτα βλεπω 2 αρχεια xml και 1 trace που μαλλων αυτο ειναι; Παντός δεν το έκανα με την εφαρμογή που αναφέρεις εδώ
   και δεν ξέρω με ποια έγινε. Υπάρχει περίπτωση να είναι ρύθμιση της συσκευής αυτό xperia arc

   Διαγραφή
  3. Μπορεί αλλά δοκίμασε. Ότι και να διαγράψεις στο sdcard partition δεν επηρεάζει το σύστημα.

   Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter